Makacs mitesszerek? Zsíros arcbőr? - Itt a megoldás!

bör, pattanás, mitesszer
Shutterstock/ViDI Studio -
tuti tipp hámlasztás mitesszer bőrápolás arcápolás
Szinte nincs olyan ember a földön, aki ne találkozott volna még az arca egyes területein a kis, fekete pöttyökkel, a mitesszerekkel. Van, akinél csak időszakos probléma a jelenség – kamaszként vagy egy-egy életszakaszban –, de van, akinek minden tükörbe nézésnél szembesülnie kell ezzel a bőrtökéletlenséggel.

Tökéletes bőr nem létezik, még akkor sem, ha a közösségi médiában ezt látjuk. Mindig tökéletes bőr pedig még annyira sem. A bőr állapota folyamatosan változik, hol jó, hol jobb, hol szuper... hol borzalmas. Ám a bőrünkből kihozhatjuk a maximumot – ami persze mindenkinél mást jelent. 

A mitesszerekkel sem kell feltétlenül megbarátkoznunk, hiszen a kis, fekete pöttyök minimalizálhatóak, ha odafigyelünk néhány dologra.


Először is érdemes tisztába lenni azzal, hogy mi is az a mitesszer és hogyan keletkezik. A zavaró, fekete pöttyöcskék, amelyek mitesszer névre hallgatnak, nem mások, mint nyitott, eldugaszolt pórusok.

Napjaink egyik hívószava a közösségi médiában a tudatos bőrápolás. A kencék világa a fiatalokat és a középkorúakat egyaránt beszippantotta, ám ha rákérdezel, mit, miért használnak, csak nagyon kevesen tudják megválaszolni. Elgondolkodtató: lehet, a kevesebb, több lenne. Ha érdekel, mi az, ami tényleg fontos, és mi az, ami pénzrabló és felesleges, kattints ide
 

Nem pirosak, nem gyulladtak, nem gennyesek, mégis igen zavaróak tudnak lenni. Leggyakrabban az orron, állon jelentkeznek, de a homlokon és az orcákon is előfordulhatnak. A keletkezésük a bőr természetes működésével függ össze, ugyanis a mitesszerek úgy jönnek létre, hogy a bőr normális módon faggyút termel és hámlik, ha azonban a faggyú és az elhalt hámsejtek összekeverednek – főképp, ha valamelyik vagy mindkét folyamat fokozott – egyfajta dugó alakul ki, amely megreked a pórusokban, és ha ez még nem lenne elég, akkor a teteje oxidálódik is – ettől kapja fekete színét.

mitesszer, bőrápolás
Egy is odafigyeléssel sokat segíthetünk a bőrünk állapotán. 
Forrás: Shutterstock/Africa Studio

Manapság már rengeteg információ és kozmetikum áll a rendelkezésünkre, amelyek ugyannyira könnyítik, mint nehezítik a helyzetünket a bőrápolás terén. Könnyű elhamarkodottan besorolni a bőrt a száraz, zsíros vagy kombinált kategóriába, és emiatt hibásan megválasztani a kezelésére szolgáló arctisztítókat, krémeket és egyéb kozmetikumokat. Fontos, hogy tisztában legyünk, az egyes bőrtípusok jellemzőivel, mert ezek ismeretében sokkal könnyebben találhatjuk meg a sajátunkat. A bőrtípusokról bővebben itt írtunk.

Most, hogy már tudjuk, hogyan és miért keletkeznek a mitesszerek, azt is könnyebb megérteni, hogy miért hatásos ellenük a hámlasztás.  Az első és legfontosabb lépés, ha hatékonyan akarunk küzdeni a mitesszerek ellen, hogy bevezetjük az arcápolási rutinunkba a BHA típusú hámlasztókat.  A BHA hámlasztók szalicilsavat tartalmaznak, amely behatol a pórusok mélyére és normalizálja mind a faggyútermelést, ennek köszönhetően pedig segít abban, hogy tisztább legyen az arcbőr.

FONTOS:  a hámlasztás itt nem a szokásos radírozást jelenti fizikai bőrradírokkal, ezek ugyanis csak a mitesszerek fekete felszínét távolítják el, magát a zsírdugót nem, így a problémát sem oldják meg, csak átmeneti esztétikai tuningot hajtanak végre, ami nagyon gyorsan elmúlik – a túl gyakori radírozás viszont serkentheti a faggyútermelést, amellyel pont ellenkező hatást érhetünk el.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.