Kozmetikumbakik a kánikulában: ezeket a termékeket ne használd

Caucasian,Woman,With,Clean,Glowing,Skin,Using,Cotton,Pads,Wiping
Shutterstock/Copyright (c) 2024 ORION PRODUCTION/Shutterstock. - ORION PRODUCTION
szépségápolás tanács nyár hőség
A nyári hőség sok kihívást tartogat, különösen a szépségápolás terén. Amikor beköszönt a kánikula, gyakran hibákat követünk el a nem megfelelő kozmetikum használatával. Na de milyen termékeket kerüljünk el biztosan? Íme a kozmetikumbakik listája.

Nyáron folyamatos kihívást jelent azoknak a sminktermékeknek a kiválasztása, amelyek szépen fednek, mégsem izzad alatta a bőrünk. Vannak tipikus kozmetikumbakik, ezért összeraktunk egy listát olyan termékekről, amelyeket messzire kerüljünk a meleg nyári napokon.

kozmetikumbakik
Kozmetikumbakik:  amikor beköszönt a kánikula, gyakran hibákat követünk el
Forrás: Shutterstock

 

A hőség és a magas páratartalom egyaránt hatással vannak a bőrünk állapotára és egyes kozmetikum viselkedésére. A meleg időjárás hatására a bőrünk fokozottan izzad, hogy lehűtse magát. Ez az izzadság azonban keveredik a bőr olajával és a levegőben található szennyeződésekkel, eltömítve a pórusokat, ami pattanások kialakulásához vezetve.

Kozmetikumbakik: nem a kánikulába való termékek

  • Nehéz, olajos krémek

A nehéz, olajos arckrémek és testápolók eltömíthetik a pórusokat és fokozhatják az izzadást. Nyáron, a meleg időben válasszunk könnyű, gél állagú hidratálókat, amelyek gyorsan felszívódnak és nem hagynak zsíros érzést maguk után.

A nehéz, zsíros alapozók hajlamosak elnehezíteni a bőrt, eltömíteni a pórusokat és fokozni az izzadást. Ezek a termékek a meleg időjárás következtében könnyen elcsúszhatnak, ami egyenetlen és foltos megjelenést eredményezhet. Ehelyett válasszunk könnyű, olajmentes alapozókat vagy BB krémeket, amelyek természetes hatást biztosítanak és lehetővé teszik a bőr lélegzését.

  • Krémes sminktermékek

A krémes alapozók, pirosítók és szemhéjfestékek hajlamosak elcsúszni és foltosan elkenődni a hőségben. Ezek helyett használjunk púderes vagy folyékony, gyorsan száradó formulákat, amelyek jobban ellenállnak az izzadságnak.

  • Illatosított termékek

Az erős illatú kozmetikumok és parfümök irritálhatják a bőrt, különösen, ha izzadunk. Emellett a napfény hatására fototoxikus reakciókat válthatnak ki, ami bőrirritációhoz és foltokhoz vezethet. Inkább válasszunk illatmentes vagy enyhe illatú termékeket a nyári hónapokban.

Az erős illatú kozmetikumok a melegben fokozhatják a bőrirritáció kockázatát, különösen, ha izzadunk. Ráadásul a napfény hatására ezek az illatanyagok fototoxikus reakciókat válthatnak ki, ami foltok és bőrpír kialakulásához vezethet. Nyáron inkább válasszunk illatmentes vagy enyhén illatosított termékeket.

 

kozmetikumbakik
Az erős illatú kozmetikumok és parfümök irritálhatják a bőrt
Forrás: Shutterstock
  • Alkoholos tonikok és arctisztítók

Az alkohol tartalmú tonikok és arctisztítók kiszáríthatják a bőrt, különösen a meleg nyári hónapokban. A túlzott kiszáradás pedig fokozhatja a bőr olajtermelését, ami további pattanásokhoz vezethet. Helyettük használjunk gyengéd, alkoholmentes tonikokat és arctisztítókat, amelyek nem szárítják ki a bőrt.

  • Vastag rétegekben felvitt smink

A nyári hőségben a vastagon felvitt smink rétegek alatt a bőr nem tud megfelelően lélegezni, ami fokozott izzadást és eltömődött pórusokat eredményezhet. Ezért érdemes minimalizálni a smink mennyiségét és inkább könnyű, légies formulákat használni.

  • Komedogén (póruseltömítő) termékek

A komedogén összetevőket tartalmazó termékek eltömíthetik a pórusokat, ami pattanások kialakulásához vezethet. Nyáron különösen fontos olyan termékeket választani, amelyek non-komedogén jelzéssel rendelkeznek, így biztosak lehetünk benne, hogy nem fokozzák a bőr problémáit.

  • Rúzsok helyett szájfények

A melegben a vastag, krémes rúzsok elkenődhetnek és elnehezíthetik az ajkakat. Ezzel szemben a könnyű szájfények frissebb és kényelmesebb viseletet biztosítanak, különösen, ha hidratáló összetevőket is tartalmaznak.

  • Nagyon szoros frizurák és hajformázó termékek

A szoros frizurák és hajformázó termékek, mint például a hajlakkok és zselék, fokozhatják a fejbőr izzadását és irritációját. Nyáron inkább laza, természetes frizurákat válasszunk, és minimalizáljuk a hajformázó termékek használatát.

  • Erősen pigmentált pirosítók és bronzosítók

A melegben az erősen pigmentált pirosítók és bronzosítók hajlamosak elfolyni vagy foltosan elkenődni. Helyettük válasszunk könnyű, természetes hatású termékeket, amelyek finoman emelik ki az arcvonásokat.

  • Olajos bázisú fényvédők

Az olajos bázisú fényvédők eltömíthetik a pórusokat és fokozhatják az izzadást. Ehelyett válasszunk könnyű, gél állagú vagy spray formájú fényvédőket, amelyek nem nehezítik el a bőrt és hatékonyan védenek a nap káros sugarai ellen.

Nyáron a hőség és a magas páratartalom különleges kihívásokat jelent a szépségápolás terén. A fenti termékek és szokások elkerülésével, valamint a megfelelő kozmetikumok és bőrápolási termékek kiválasztásával bőrünk egészséges és friss maradhat a legforróbb napokon is. 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.