Az Amadeustól Tom és Jerryn át a Maestróig: ezek a legemlékezetesebb filmek a komolyzene világáról

Bolero
Cirkó Film © Pascal Chantier -
filmajánló mozi komolyzene
Április 18-tól játszák a hazai mozik a Bolero című filmet, ami a zenetörténet leggyakrabban előadott művének keletkezéséről mesél az 1920-as évek Párizsában. De melyek voltak a legnevezetesebb filmes elődök, amelyek elvarázsoltak minket a klasszikus zenészek, zeneszerzők és koncertek világával?

Tom és Jerry – Zongorakoncert (1947)

A Tom és Jerry-filmek egyik leghíresebb, zseniális darabja is a klasszikus zene világába visz el, ráadásul a Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiájának dallamai (és azoknak elrontása) dramaturgiai szervezőelvként is szolgálnak benne. Aki a dallamok elrontásáért felelős, az természetesen a csintalan kisegér Jerry, aki ebben a szkeccsben egy zongora lakója, és így alakul ki az örök küzdelmének újabb felvonása a macska-zongorista Tommal.

Amadeus (1984)

Minden idők egyik leghíresebb életrajzi filmje nem is csak egy, de kapásból két nevezetes zeneszerző sorsát is megörökíti. Milos Forman remekművében a címadó Mozart mellett a vetélytárs Salieri életébe (és lelkébe) is belepillanthatunk, ráadásul utóbbi szemén át (és visszaemlékezésében) látva az előbbit. Így pedig a végeredmény sokkal többé tud válni, mint egy (sőt két) szimpla mozgóképes élettörténet.

Ragyogj! (1996)

Az ausztrál zongoraművész David Helfgott élettörténete ihlette ezt a felemelő drámát, aki csodagyerekként indult, majd a családja elvesztése után idegösszeomlást kapott, és elmegyógyintézetek lakója lett belőle, míg fel nem csillant számára újból a remény… A film ráadásul nemzetközileg is ismert színésszé és Oscar-díjassá tette a csodás Geoffrey Rusht, akinek oly sok emlékezetes moziélményt köszönhetünk azóta is.

A zongorista (2002)

Wladislaw Szpilman világhírű, zsidó származású lengyel zongorista második világháborús visszaemlékezéseiből Roman Polanski forgatott nagyszabású, emlékezetes filmet, amiért ő és a magyar származású főszereplő, Adrien Brody is Oscar-díjat nyert. Szpilman a létező egyik legrosszabb helyen, Varsóban élte át a második világháborús német megszállást, embertelen körülmények között bujkálva, és a zene segítségével életben maradva.

Tár (2023)

Szintén Oscar-jelölt alakítás Cate Blanchetté a kortárs klasszikus zene minden színterét bemutató Tár főszerepében. A történet középpontjában egy zseniális karmester és zeneszerző áll, akinek sikerült önálló intézménnyé válnia nőként is egy férfidominanciájú szakmában. De milyen árat követel a művészi teljesítmény, és pláne egy hatalmi intézmény működtetése valakinek a személyiségében és viszonyaiban? A Tár ráadásul a #MeToo-kérdéskört is egy speciális nézőpontból világítja meg.

Maestro (2023)

Minden idők tán leghíresebb karmestere Leonard Bernstein, nem függetlenül a zeneszerzői teljesítményétől és az őt körülvevő zsenikultusztól. De milyen ember rejtőzött a nyilvános kép mögött, és milyen élethazugságokkal kellett megküzdenie a hangjegyek mellett? Bradley Cooper a saját rendezésében ment át látványos átalakuláson a karakter kedvéért, akiről leginkább az élete társa, a felesége szemszögén keresztül mesél.

Bolero (2024)

Április 18-tól vetítik a hazai mozik a Bolero című filmet, ami az 1920-as évek Párizsába viszi el a nézőit, hogy megmutassa: miként keletkezett a zeneirodalom leggyakrabban előadott remekműve? Maurice Ravelt eredetileg egy balett kísérőzenéjének megkomponálására kérte fel egy lázadó orosz táncművésznő, a különös együttműködésből pedig a zenénél is több született.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.