Te tudod, ki a mozitörténelem első női akciósztárja és Tarantino kedvenc színésznője?

Prime Video Screening Of Them: The Scare, Pam Grier
Prime Video Screening Of Them: The Scare/Faye Sadou - Faye Sadou
Jackie Brown Pam Grier akciósztár
75 éves lett a filmcsillag Pam Grier, akit a legtöbben talán a Jackie Brown címszereplőjeként ismernek, pedig már azt a szerepet is mozilegendaként, a karrierje előtti tisztelgésként kapta meg Tarantinótól. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk egy csokornyi érdekességet a sztárszínésznőről.

Indián vér is folyik az ereiben

A világ úgy ismeri, mint mozitörténelem ikonikus fekete hősnőjét és filmcsillagát, de Pam Grier származása egyáltalán nem írható le csak afroamerikaiként. Az édesanyja például cheyenne indián családból származott, de akad az ősei között spanyol, olasz, filippínó, sőt még kínai is. Vallási téren hasonló kavalkád jellemezte az életét: metodistaként keresztelték meg, katolikus neveltetésben részesült, később pedig majdnem hozzáment egy muszlim férfihoz.

Külföldre kellett költöznie, hogy ne nézzék ki

Az édesanyja ápolónőként, az édesapja az amerikai hadsereg légierejének szerelőjeként dolgozott. Utóbbi munkája miatt néhány évre Angliába is átköltözött a családjuk, ahol ők voltak az egyetlen színesbőrűek a kisvárosban, mégsem érte őket semmilyen hátrányos megkülönböztetés. Az Egyesült Államokban ekkoriban még bizonyos éttermekbe be se mehettek, a buszon külön kellett ülniük, az áruházakban nem próbálhatták fel a ruhákat.

Pam Grier
Pam Grier
Forrás: 2022 TCM Classic Film Festival Opening Night 

Egy hónapra megvakult a filmes karrierje kezdetén

Az első szerepeit az 1970-es évek elején kapta Roger Corman olcsó női börtönfilmjeiben, amiket a Fülöp-szigeteken forgattak. Eközben elkapott egy olyan trópusi betegséget, ami majdnem az életét követelte, kihullott tőle a haja, egy hónapra megvakult, és majdnem egy évig tartott felépülnie belőle.

Őt tartják az első női akciósztárnak

Gyerekkora óta foglalkozott küzdősportokkal, ez pedig igazán jól jött számára, amikor bosszúálló akcióhősnő szerepeket kezdett kapni az 1970-es évek közepére divatossá váló ún. blaxploitation filmekben. Az olyan zsánerdarabok, mint a Coffy vagy a Foxy Brown révén igazi legendává lett, akiért a gyerek Quentin Tarantino is mindenki másnál jobban rajongott, és akit visszatekintve a filmtörténet első női akciósztárjának tartanak.

John Lennon miatt dobták ki egy szórakozóhelyről

1974-ben a Smothers Brothers fellépését figyelte egy elit Los Angeles-i éjszakai klubban, amikor John Lennon a közönségből elkezdett hangoskodni. Ezt Grier nem vette jó néven, amit szóvá is tett, kettejük balhéja pedig odáig fajult, hogy végül mindegyiküket kidobták a helyről.

Különleges kapcsolat fűzi egy zenészlegendához

Az egyetemi tanulmányai alatt azzal keresett pénzt, hogy háttérénekesként lépett fel a később legendássá váló soulzenész, Bobby Womack koncertjein. Amikor pedig Grier megkapta Quentin Tarantinótól az egész karrierje előtt tisztelgő Jackie Brown főszerepét, akkor a film nyitójelenetében épp egy Bobby Womack-dal festette alá a hatásos belépőjét.

A vallás akadályozta meg a házasságban

Sosem ment férjhez, és sosem született gyereke, noha számos hírességhez fűzte hosszabb párkapcsolat, és az eljegyzésig is többször eljutott. A kosárlabdázó Kareem Abdul-Jabbar például azzal a feltétellel vette volna el feleségül, hogy áttér a muszlim hitre, amire Grier végül nem volt hajlandó. A tervezett esküvő napján aztán Kareem Abdul-Jabbar egy másik nőt vett el.

Az orvosok szerint már 35 éve halottnak kéne lennie

Az 1980-as évek végén diagnosztizálták méhnyakrákkal, és a helyzet olyan súlyosnak tűnt, hogy az orvosok közölték vele: másfél év van hátra az életéből. Az életmódváltás és a hatékony kezelések viszont segítettek leküzdeni a betegséget, ami azóta se tért vissza. De a rák így is okozott tragédiát az életében: a húga ebben a betegségben hunyt el, a húga lánya pedig képtelen volt elviselni a gyászt, és öngyilkosságot követett el.

Mostanában tévésorozatokban láthatod

Pam Grier a mai napig aktív színésznő, és 75 felett sem tervez nyugdíjba menni. Az utóbbi években inkább tévésorozatokban bukkant fel jelentősebb szerepben, mint például a The L World, a Bless This Mess, vagy legutóbb az idei Ők című széria esetében.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.