Ponyvaregény: 30 éve mutatták be a klasszikust, mely örökre megváltoztatta a filmtörténelmet

Photocall de la soirée d'ouverture du Festival du film classique TCM avec la projection du film "Pulp Fiction"
WALTER / BESTIMAGE/Uma Thurman and John Travolta. The 30th Anniversary Presentation of 'Pulp Fiction' as the Opening Night Film of the 2024 TCM Classic Film Festival at TCL Chinese Theatre. - WALTER / BESTIMAGE
évforduló klasszikus érdekesség Ponyvaregény (film)
1994. május 21-én mutatták be a cannes-i filmfesztiválon Quentin Tarantino második rendezését, ami nem csak elnyerte aztán az Arany Pálmát, de örökre megváltoztatta a filmtörténelmet is. A jeles évforduló alkalmából összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt a Ponyvaregényről.

1. John Travolta karakterét Vincent Vegának hívják a filmben. Quentin Tarantino előző filmjében (Kutyaszorítóban) szerepelt egy Vic Vega nevű karakter, akit Michael Madsen alakított. A két Vega egy testvérpár Tarantino elképzelése szerint, és tervezett is róluk egy külön filmet Double V Vega címmel. Mivel azonban Vincent Vega meghal a Ponyvaregényben, így ez csak előzménytörténet lehetett volna, de nem sikerült gyorsan összehozni rá a pénzt, és a színészek egy idő után már egyszerűen túl sokat öregedtek a szerephez.

Harvey Keitel, Samuel L. Jackson, Uma Thurman és John Travolta  Ponyvaregény bemutatójának 30. évfordulóján
Harvey Keitel, Samuel L. Jackson, Uma Thurman és John Travolta  Ponyvaregény bemutatójának 30. évfordulóján
Forrás: Northfoto

2. Uma Thurman először visszautasította a női főszerepet. Quentin Tarantino viszont mindenáron őt akarta, és végül úgy tudta meggyőzni, hogy telefonban maga olvasta fel neki az egész forgatókönyvet.

3. Az elintézőember Mr. Wolf szerepét külön Harvey Keitelnek írta Tarantino. Ezzel két legyet ütött egy csapásra, mert aztán Keitel volt az, aki meggyőzte Bruce Willist is, hogy szerepeljen az akkor még csak épp feltörekvő tehetségnek számító rendező filmjében.

A Ponyvaregény nem volt egy drága mozi

4. Bruce Willis megszerzése alaposan megdobta a film költségvetését, de az így is még csak 8 millió dollárra rúgott, ami még 1994-ben is kimondottan olcsónak számított Hollywoodban. A kész film már akkor visszahozta az árát, amikor a mozikba kerülése előtt a forgalmazási jogait 11 millióért adták el, később pedig a mozipénztáraknál több mint 200 milliót fialt.

5. A szűkös pénzügyi helyzetet a forgatáson jól jellemzi, hogy Quentin Tarantino a saját kocsiját is felhasználta a filmben: a John Travolta által vezetett Chevelle Malibu kabrió a rendező tulajdonában állt akkoriban. De nem sokáig: a forgatás alatt ellopták, és sokáig úgy tűnt, hogy végleg nyoma veszett. Évtizedekkel később, 2013-ban került elő egy rendőri ellenőrzés során, átütött alvázszámmal.

6. Ezékiel 25:17. Aki látta a filmet, az biztosan emlékszik a Samuel L. Jackson által előadott bibliai idézetre, amivel csak az a baj, hogy valójában nem bibliai idézet. A szöveg első felét teljes egészében Tarantino és Jackson találta ki, a második fele már nyomokban tartalmaz Bibliát.

7. Egy baki is belekerült a filmbe. Christopher Walken óraátadós jelenete közben egy ponton hosszú szünetet tart, mielőtt elmagyarázná a kisfiúnak az aranyóra történetét. A szünet abból fakadt, hogy Walken elfelejtette a szövegét a forgatáson, de végül Tarantinónak jobban tetszett így a jelenet.

8. Abban a bizonyos történetben az aranyóráról az hangzik el, hogy a dédpapa egy knoxville-i boltban vette azt. Később a Bruce Willis játszotta Butch is Knoxville-be beszél meg egy találkozót. Quentin Tarantino szülővárosa a Tennessee állambeli Knoxville.

9. Ha a Duane Whitaker alakította zálogos és szexuális bűnöző tekintetében már első ránézésre valami furcsát látunk, az nem véletlen. A színész a szereplőválogatásra úgy ment el, hogy kontaktlencse segítségével felemásra változtatta a szemeit: az egyik kék, a másik barna. Tarantinónak annyira megtetszett ez az ötlet, hogy a filmben is meghagyta.

10. Amikor Vincent Vega elmegy vécére a filmben, mindig valami rossz történik. Az étkezőben rablók törnek rájuk, a rábízott nő túladagolja magát, utoljára pedig lelövik.

11. A Ponyvaregény híres a trükkös szerkezetéről, ami megkavarja a látott események időrendjét. Ha kronológiai sorrendbe lennének rendezve a jelenetek, akkor a film Koons kapitány látogatásával és az óraátadással indítana, és Butch elmotorozásával érne véget.

12. Minden idők egyik leghíresebb táncjelenetét minden idők egyik leghíresebb korábbi táncjelenetéről mintázták. Uma Thurman és John Travolta mozdulatai a táncverseny közben Federico Fellini 8 és ½-jének nevezetes pillanatát idézik, nem véletlenül.

13. Az Uma Thurman által alakított Mia Wallace elmeséli a filmben, hogy szerepelt egy tévésorozat pilotepizódjában, ami egy női bérgyilkoscsapatról szólt. Az általa előadott sztori lényegében Tarantino későbbi rendezése, a Kill Bill alapfelállását írja le, amiben szintén ő játszotta a főszerepet.

14. A film megjelenése óta nézők milliói találgatják, hogy mi lehetett az a fénylő dolog az aktatáskában, amit annyira meg kellett szerezniük a bérgyilkosoknak, és amit nekünk nem mutatnak meg (csak a fényét). Rengeteg elmélet született, és Tarantino pont ezt szerette volna. Egy interjújában így fogalmazott: a táskában az a dolog van, amit a néző szeretne.

15. A színészek egyike később eljátszotta ugyanazt a karaktert egy másik produkcióban is. Harvey Keitel 2014-ben egy brit biztosítótársaság reklámkampányának kedvéért bújt bele újra Mr. Wolf bőrébe.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.