szoptatás karcsúság zsírégetés futás mozgás kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szülés után nem könnyű elkezdeni a sportolást. Hölgyolvasónk úgy döntött, mégsem adja fel. A futást választotta, hogy visszanyerje régi alakját, de tanácsokra volt szüksége, ezért Kropkó Péter triatlonistához, a Life.hu sztárszerzőjéhez és szakértőjéhez fordult.

"Kedves Péter!

Másfél éve szültem, majd abbahagytam a szoptatást, és rajtam maradt 15 kiló súlyfelesleg (170 centiméter magas vagyok és 75 kiló). Anyagi okok miatt csak a futás jöhet számításba, de valahol azt olvastam, hogy ez a mozgásforma nem feltétlenül fogyaszt. Mások azt állítják, hogy ez a legjobb zsírégető edzés. Kérem, segítsen abban, hogy mire figyeljek, ha elkezdek futni, mert szeretném fél év alatt visszanyerni a versenysúlyomat.

Köszönöm,

Anna"



Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter

Gratulálok az elmúlt másfél évedhez. Most egy picit könnyebb időszak következik, mert nem kell napi 24 órában készenlétben lenned, de persze így is akadnak majd teendők bőven az edzésen kívül.

Az első jó hírem, hogy csak enyhe túlsúllyal kell megküzdened. Szükséges leadnod néhány kilót, de most még viszonylag könnyen megszabadulhatsz a fölöslegtől.

Először is változtass az étrendeden, és kezdj el rendszeresen heti két-három alkalommal futni/gyalogolni, így megelőzheted a túlsúlyból származó komolyabb betegségek kialakulását is. Igazi sikerélményed akkor lesz, ha a derekadon centikben mérhető változást fogsz tapasztalni. A test átalakulásának nem a tömegcsökkenés a legfontosabb mérőszáma. Az izom kisebb térfogatú, mint a zsír, ezért akkor lesz igazi sikerélményed, ha a legkritikusabb testrészekről eltűnnek a párnácskák, pl. miközben vékonyodik a derekad, a tömeged nem változik. Fordítva is igaz: az elején hiába veszítesz a súlyodból, ha a fölösleg nem tűnik el a problémás testrészekről (pl. derékról, combról, popsiról stb.). A centiméter azonban nem hazudik, és az eredmény a végén önmagáért beszél majd.

Minden sport - főleg az elején - komoly energiabefektetést igényel. Az elején még segítségre szorulsz, és figyelni kell arra is, hogy megfelelő legyen a sportruházatod.

Mi legyen az alapfelszerelésed?

- Legyen jó futócipőd, mert segítségével megkímélheted az ízületeket, és kivédheted a rossz ritmusú mozgásból, izomgyengeségből eredő hibákat. A futócipő speciális kialakítása javíthat a helytelen lábfejtartáson is.
- A megfelelő cipőbetét segít megelőzni a lúdtalpat, vagy ha már lúdtalpas vagy, akkor segít abban, hogy ne romoljon tovább a láb állapota.
- A megfelelő sportruházat véd az extrém környezeti hatásokkal szemben (pl. meleg, hideg szél, csapadék, UV-sugárzás stb.). Jön az ősz és a tél, most különösen figyelj arra, hogy megfelelő legyen a felszerelés (pl. sapka, kesztyű, overáll).
- pulzusmérő óra, amiről itt olvashatsz bővebben
- kulacs

Ne feledd: minden egyes forint, amit a sportolásra fordítasz, azt duplán kapod vissza, mert közben javul az egészségi állapotod.

Mit tehetsz még?

- Lassú, nem intenzív edzésekkel emeld a mozgás időtartamának hosszát. Ha tudsz, szerezz be egy futó babakocsit. A baba is szeretni fogja a közös sportolást.
- Tűzz ki célként magad elé egy tavaszi 6-12 km-es versenyt is - szigorúan babakocsival teljesítve.
- Vezess edzésnaplót az adataidról, a szervezetedben zajló változásokról.

Várom a további kérdéseidet fél év múlva, vagy hamarabb is, mert minél többet gyalogolsz vagy futsz, annál több tanácsra lesz szükséged. Tarts ki a ködös őszön és a hideg télben is, és tavaszra eléred az álmodat heti három edzéssel.

Üdvözlettel,

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.