Lázár Chef receptjei paraj csirkemell gasztro sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.
Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4 személyre:

a csirkéhez:

4 darab kiscsirke, egészben
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 csomag petrezselyemzöld
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só

a parajkrémhez:

45 dkg gyorsfagyasztott, tisztított, vágott parajlevél (mirelit parajkrém)
2 gerezd zúzott fokhagyma, szeletekre vágva
2 evőkanál olaj
1,5 dl tejszín
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só

Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

A csirkéket megtisztítjuk, majd a hát és a melle csontjait eltávolítjuk. Ezután bedörzsöljük sóval, borssal, zúzott fokhagymával. 10 percig állni hagyjuk, majd felhevített, olaj nélküli serpenyőben bőrrel lefelé elkezdjük sütni. A csirkékre helyezzünk egy vízzel teli lábost, hogy jól lepréselje azokat, így sokkal hamarabb elkészülnek, ráadásul a hús szaftos, a bőr pedig ropogós lesz. Így sütjük kb. 3 percig, majd a súlyt levesszük a tetejükről, megfordítjuk, a vízzel teli lábost ismét rájuk helyezzük, és megint 3 percig sütjük. Ezután megint eltávolítjuk a súlyt, a lángot a serpenyő alatt kicsire állítjuk, és a húst mégegyszer megfordítva, súly nélkül, még 4 percig sütjük. Az idő leteltével a serpenyőt félrehúzzuk, megszórjuk a csirkéket a finomra vágott petrezselyemmel, és 10 percre lefedjük. Ilyenkor bár a tűz nem éri a serpenyőt, a csirkénk a fedő alatt mégis tovább fog puhulni, és egyben melegen is tudjuk tartani. Közben a fokhagymát szeletekre vágjuk, kevés olajon elpirítjuk, majd hozzáadjuk a parajkrémet, a tejszínt, a sót, az őrölt fekete borsot, és alaposan összekeverjük. Pár perces kevergetés után a vasalt csirkével tálaljuk.

Extra tipp:

Sütés előtt legalább 1,5 órával dörzsöljük be sóval, borssal és fokhagymával a csirkét. Ezáltal a sültnek még finomabb íze lesz, mert még jobban át tudják járni a fűszerek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.