Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 144. rész.

Ha a szív szemével nézel, mindent másképp látsz majd. Nem lesz alárendelt és fölérendelt, úr és szolga, s látod majd, hogy amit erőnek véltél, gyengeség volt. S rájössz, hogy amikor nem így láttál, őrült voltál.

Férfi és nő: tűz és víz. Ha nem látják, hogy csak együtt alkotják a teljességet, hogy egymásnak nem ellenségei, hanem kiegészítői, ki is olthatják egymást. A nemek közötti háborúság dúl. Harc a hatalomért.

Ebben több évezrede a férfi a győztes. A nő szolga volt, sőt, rabszolga. A férfi az úr. Isten nevét hordozza. A héber Ádám is egyszerre jelent embert és férfit. "Hazajött az uram" - mondja a nő. - "Megjött az emberem."

Forrás: Thinkstock

De mi, férfiak, mikor mondjuk, hogy "Hazajött az úrnőm?" Mikor gondoljuk a feleségünkről, hogy "Ő az én emberem?" A nő nem ember. Legfeljebb némber. Vagy egyszerűen csak nő. Régi vallásos kifejezéssel: asszonyi állat. Még a nyelvünk is hordozza a lenézést.

Csakhogy ne feledd: a szolga nem tudja szeretni az urát. Az úr sem tudja szeretni a szolgáját. Ami közöttük van, az nem szeretet. Szeretni csak egyenrangú, szabad emberek tudnak. És ez így van nemcsak a párkapcsolatokban, de az egész életben is. Ahol az emberi viszonyokban megjelenik a hatalom, onnan a szeretet eltűnik. Ott átveszi az uralmat a félelem, az alkalmazkodás, a zsarnokoskodás, a győzni akarás - az ego rémuralma.