Müller Péter postaládájában számos levél landol nap mint nap, és most már a közösségi oldalakon is tömegével érkeznek hozzá a különböző kommentek legnépszerűbb írásaival kapcsolatban. A Life.hu éppen ezért új sorozatot indít: mostantól havonta olvashatók lesznek Müller Péter legmélyebb gondolatai a legmegosztóbb témákban.

Mit üzen egy szó?

Minden szónak titkos üzenete van. Észre sem vesszük. „Kirúgtak" - panaszkodik egy anyuka. Három gyerekét egyedül neveli. Valaha ezt így fejezték ki: „Fölmondtak". Vagy így: „Elbocsátottak az állásomból". Két humánus kifejezés. Az egyik azt üzeni: „Megszüntették a szerződésünket". A másik: „Elengedtek a munkahelyemről.

De manapság még belénk is rúgnak. 

„Kirúgtak"Forrás: Thinkstock

Így fejezzük ki magunkat. Ez áll az újságokban. Ezt mondja a főnökünk: „Ki vagy rúgva!" Megszoktuk a kifejezést. Nemcsak megszüntetem az állásodat, de még beléd is rúgok. Ha legörgeted egy bármiféle internetes cikkemre küldött megjegyzéseket, a szeretettől indulsz, majd az értelmes vitán és kritikus megjegyzéseken át eljutsz a brutálig. A „dögölj meg"- ig. Ez nem kultúra kérdése. Nem finomságé vagy durvaságé. Hanem a titkos gondolaté. Egy házastársi veszekedésben, válásban, gyermeknevelésben vagy bármiféle vitában, de még egy hitvitában is, ha megjelenik a brutális kifejezés, ott mindennek vége. Onnan a kőbalta és a fegyver beszél. 

Ha az emberi lélek nem emelkedik, akkor lesüllyed. 

És a legalján mindig megalázás van és gyilkosság. Bocsáss el, túlélem. De ne rúgj belém.