Ravioli - Az olasz konyha különlegessége

Forrás: Thinkstock -
Edvin Marton olasz Olaszország gasztronómia konyha Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olasz konyha közkedvelt Európa-szerte, de igazi, autentikus finomságokat kevés helyen lehet kapni az országon kívül, így amikor Olaszországban jártunk Edvinnel, kipróbáltuk a helyi különlegességeket. Egy régebbi hangulatú, de nagyon otthonos étterembe vezetett az utunk, ahol csupa kulináris élménnyel gazdagodtunk.

Az itáliai gasztronómia híres a tésztaételekről, így egyértelmű volt, hogy mivel is kezdjünk. Egy fenséges spenótos raviolit kóstoltunk meg. Engem teljesen magával ragadott a tészta tökéletes állaga. Kaliforniában az iskolában ugyan tanították a tésztakészítést, de azóta otthon nem próbálkoztam meg vele, ez idáig. Az utazásunk után persze egyből kedvet kaptam hozzá, és azóta is folyamatosan saját készítésű raviolival lepem meg a családomat, különféle töltelékekkel megbolondítva, egy kis parmezánnal fűszerezve.

Egy fenséges spenótos raviolit kóstoltunk meg Forrás: Thinkstock

A kellemes főételt szerettük volna valami nemzeti desszerttel megkoronázni, így a tiramisura esett a választásunk. Az édesség neve a tirame sù olasz kifejezésből ered, ami annyit jelent dobj fel, ez a két koffeines összetevőre utal benne, a kávéra és a kakaóra.

Tiramisu Forrás: Thinkstock

Mondanom sem kell, maga volt a tökély ez a finomság, és itt is megfogadtam, hogy ezentúl otthon is többször készítem el, persze kicsit egészségesebb változatban. Ezután a hangulatos olasz kisutcák felé vettük az irányt, ahol még betértünk az egyik cukrászdába egy cannolira. Ez a hagyományos édesség egy olajban sült ostyába töltött bárányricotta, amelyet cukorral, kandírozott gyümölcsökkel, pisztáciával vagy csokoládéval ízesítenek. Némelyik akkora volt, akár a fejünk, mi persze egy kisebb változatot választottunk, de az is bőven elég volt kettőnknek. Kívül ropogós, belül krémes és édes...

Még betértünk az egyik cukrászdába egy cannolira Forrás: Thinkstock

Ellenállhatatlanul finom!

A kis gasztrokalandunk óta a konyhánkba is beköltöztek az olasz ízek, amit talán a gyermekeim imádnak a legjobban. Tiramisu, bolognai spagetti, ravioli, egytől egyig nagy kedvencekké váltak. Szeretek kísérletezni, más kultúrákat, ételeket megismerni, és ezt átadni a fiaimnak. Igazi multikulturális konyha a miénk!

Szeretek kísérletezni, más kultúrákat, ételeket megismerni Fotó: Marton Adrienn
A híres belga csokoládéhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-privat-sef-a-hires-belga-csokoladerol-mesel.htmlBelgium a habzsolás fellegvára. Sörök, sajtok, édességek kifogyhatatlan tárháza várja az odalátogatókat. Amikor ott jártam, bizony én is végigkóstoltam minden finomságot, és sok-sok ötlettel, és persze csokoládéval felpakolva tértem haza. Privát séfOrigoHazai édesvízi halak mint gourmet fogások?http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-privat-sef-a-magyar-edesvizi-halakat-nepszerusiti.htmlSzerencsésnek mondhatom magam, hiszen sokfele jártam már a világban, sok nemzet konyháját kóstolhattam. A kedvenceim közé mégis elsősorban a halak tartoznak, hiszen nagyon gyorsan és sokféleképpen elkészíthetők, mindemellett pedig nagyon egészségesek. Éppen ezért itthon is szívesen készítek halételeket, elsősorban tengeri halakból, de az elmúlt héten egy nagyon kedves séf barátom, Horváth Szabolcs meggyőzött arról, hogy mennyi fantázia van a mi édesvízi halainkban, ha a megfelelő módon készítjük el őket. Kíváncsi lettem. Privát séf--Grecska, más néven hajdinahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-marton-andrienn-edvin-marton-felesege-a-hajdinarol-irt.htmlIgazi multikulturális családban élünk, hiszen a férjem anyukája orosz-ukrán származású, így sok helyi étel kerül az asztalunkra, főleg ünnepekkor. Sok finomság receptjét sikerült már tőle eltanulnom, az egyik kedvencünk, a ''grecska'', azaz hajdina, ami az ukrán kultúrában igazi nemzeti ételnek tekinthető, így szinte mindennapos étel nálunk. Sósan, borsosan, csípősen, édesen... Mindenkor és mindenhogyan. Eleinte nem igazán kedveltem az ízét, de fűszerekkel elkészítve vagy akár édesen, mézzel mostanra már az egyik kedvenc alapanyagommá vált, és sikerült a gyermekeimmel is megszerettetni. Privát séfOrigoA finomság, ami segít megelőzni a daganatok kialakulásáthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-az-edesburgonyarol-ir.htmlAz édesburgonya az egyik kedvenc hozzávalóm, ha köretről van szó. Privát séfOrigoMindent a hajdináról - a sokoldalú finomsághttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-privatsef-a-hajdinarol-ir.htmlIgazi multikulturális családban élünk, hiszen a férjem anyukája ukrán származású, így sok helyi étel kerül az asztalunkra, főleg ünnepekkor. Sok finomság receptjét sikerült már tőle eltanulnom, az egyik kedvencünk, a ''grecska'', azaz hajdina, ami az ukrán kultúrában igazi nemzeti ételnek tekinthető, így szinte mindennapos étel nálunk. Privát séf--Marton Adrienn az énidő fontosságárólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-az-enido-fontossagarol-irt.htmlGyereknevelés, munka, a lakás vagy a ház rendben tartása mellett megannyi feladattal kell szembenézni egy kisgyermekes anyukának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a rohanó hétköznapokból kicsit kiszakadva önmagunkkal is törődjünk. Az „énidő" fontosságában hisz Marton Adrienn is, aki a család és a munka közötti egyensúly fenntartása érdekében mindig kényesen ügyel arra, hogy testileg-lelkileg is feltöltődjön. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.