Több évig éltünk az Egyesült Államokban, így volt tapasztalatom megkóstolni az ország nemzeti ételeit. Sokan a gyorséttermekkel azonosítják az USA gasztronómiáját, vagy azt mondják, nincsen saját konyhaművészete, de ezt több év tapasztalatai alapján meg kell cáfolnom. 

Az Egyesült Államok igen egyedi az ételek szempontjából, mert a bevándorlók magukkal hozták a fogásaikat, amelyeket a századok során az éghajlathoz, az adott termőföld sajátosságaihoz igazítottak. Az amerikai konyhát nem csak a különböző országok, de a regionális különbségek is megosztják. Minden államnak vagy területnek megvan a maga sajátos ízvilága. 

Hot dogForrás: Thinkstock

Míg a tengerparti államokban a homár, a tengeri herkentyűk a specialitások, addig például Texasban a barbecue-zás mellett a mexikói és a spanyol konyha a meghatározó. A nagyvárosokban a gasztronómia már-már világhírű szintre emelkedett, hiszen New York, Chicago vagy éppen Los Angeles is jobbnál jobb szakácsokkal és éttermekkel van tele. Az ottani családoknál hagyomány az éttermi étkezés, és nem is sajnálják a pénzt, ha már egyszer elmennek valahova. Sokan igazi gasztrokalandorok, és minden új helyet kipróbálnak.

A tengerparti államokban népszerűek a tengeri herkentyűkForrás: Thinkstock

Ha a helyieket kérdezzük, hogy mit tekintenek nemzeti ételnek, körülbelül egybehangzó választ kapnánk. A hamburger, a mac and cheese, a steak, a rántott csirke, a BBQ-borda vagy éppen a juharszirupos amerikai palacsinta is szerepelnek általában a felsorolásban. Az elkészítésükben persze különböznek ezek az ételek, hiszen mindenki mást hozott otthonról. 

Juharszirupos amerikai palacsintaForrás: Thinkstock

A legmegdöbbentőbb azonban az, hogy sokan nem maguk készítik el a fogásokat, hanem előre gyártott, fagyasztott vagy éppen poralapú, instant megoldással élnek egy-egy főzés alkalmával. Már-már hozzá van szokva a szervezetük a feldolgozott élelmiszerekhez és az ízfokozókhoz.
Szerencsére egyre több helyen lehet azonban egészséges, bio, mindenféle műanyag nélküli, teljes értékű alapanyagokat kapni, így ez a helyzet javuló tendenciát mutat. Sokan főznek már otthon, odafigyelnek magukra, hiszen tudják, hogy a helyes étkezés nagyban hozzájárul az egészségünkhöz. 

Szerencsére egyre több helyen lehet egészséges, bioalapanyagokat kapniForrás: Marton Adrienn