Január közepén nemcsak a szülinapomat tartottam, de egyben a 8 éve elmaradt nászutunkat is bepótoltuk. Az úti cél pedig a Maldív-szigetek volt, ahol életem egyik legemlékezetesebb születésnapját ünnepelhettem meg.

A Maldív-szigetek az Indai-óceán egyik fontos kereskedelmi úti céljai közé tartozik. Sokféle náció megfordult itt, hiszen a világ minden pontjáról érkeztek ide utazók, kereskedők. A népek vándorlásának köszönhetően a kultúra különösen sokszínűvé vált, így ez abszolút érzékelhető a nyelvezeten, a művészetben, a vallásban, és természetesen a gasztronómiában is.

A népek vándorlásának köszönhetően a kultúra különösen sokszínűvé vált, ez abszolút érzékelhető a gasztronómiában isForrás: Marton Adrienn

A helyi konyha a környező országok gasztrofúziójából áll össze. A tandoori csirkén át a pho levesig mindenki megtalálja a kedvére való ízvilágot.

A születésnapom éppen az utazásunk idejére esett, így csak az volt a kívánságom, hogy egy autentikus vacsora keretében ünnepelhessem meg azt. Hatalmas bőségtálak hada várt, ahol mindent megkóstolhattunk, mi szem-szájnak ingere. Nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt esznek, így a különféle saláták, előételek java része ebből állt.

Marton Adrienn: ,,Hatalmas bőségtálak hada várt, ahol mindent megkóstolhattunk, mi szem-szájnak ingere"Forrás: Marton Adrienn

A sziget elhelyezkedéséből adódóan a tengeri halak sem hiányozhattak az étlapról, és a tányérunkról sem. Frissen grillezve kóstolhattuk meg a helyi különlegességeket, ami mellé rizst ajánlottak.

A tengeri halak sem hiányozhattak az étlaprólForrás: Marton Adrienn

A maldív gasztronómiának hihetetlenül gazdag a desszertkínálata is, melynek kapcsán két finomságot említenék, egyfelől a bondi bait, ami egy rózsavizes, kókuszkrémes édesség, illetve a másik kedvencemet a huni bondhit, amely egy banános, ropogós rolád.

A bondi bai egy rózsavizes, kókuszkrémes édesség, a huni bondhi pedig egy banános, ropogós roládForrás: Marton Adrienn

A nagy ünneplés közepette felkerült ránk a helyiektől kapott lepel és pálmalevélből készült nyaklánc is, majd kezdetét vette az örömzenélés a különböző dobokkal, hangszerekkel. Végigtáncoltuk az estét. Hálás vagyok, hogy itt ünnepelhettem a szülinapomat, azt hiszem életem egyik legfelejthetetlenebb napja volt.

,,A nagy ünneplés közepette felkerült ránk a helyiektől kapott lepel és pálmalevélből készült nyaklánc is"Forrás: Marton Adrienn