Marton Adrienn Thaiföldi gasztrokalandjairól mesélt

Thaiföld gasztrokultúra gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolc év házasság után pótoltuk be idén januárban a korábban elmaradt nászútunkat. Az úti cél a thaiföldi, Koh Samui szigete lett volna, ám a viharos, esős időjárás miatt más úti célt kellett találnunk így végül a Maldív-szigetekre esett a választásunk. Szerencsére a thai fővárosban, Bangkokban is eltöltöttünk két napot, így volt időm a helyi gasztronómiai különlegességeket végigkóstolni.

Thaiföldön az ázsiai konyhának ezer arca van, így nagyon sok különleges alapanyag fellelhető itt. Nekem a thai konyha amúgy is a szívem csücske, ezért nem volt kérdés, hogy az első este valami autentikus helyen fogunk vacsorázni.

,,Nekem a thai konyha amúgy is a szívem csücske, ezért nem volt kérdés, hogy az első este valami autentikus helyen fogunk vacsorázni" Forrás: Marton Adrienn

Bangkokban él egy nagyon kedves barátunk, akinek a felesége thai származású, így az ő ajánlásának köszönhetően egy helyi autentikus étterembe vezetett az utunk. Természetesen rábíztam magam az ételek rendelésekor is. A vacsora menünk pedig a következő volt.

Előételnek chilis-szezámos rántott fasírtot kaptunk, ami sertés húsból készült. Ez egy az egyben olyan mintha a magyar fasírtot ázsiai fűszerekkel készítenénk el. Nem hagyhattam ki a gőzölt folyami rák előételt sem, melyet szezonális zöldségekkel és üvegtésztával tálaltak.

,,Előételnek chilis-szezámos rántott fasírtot kaptunk" Forrás: Marton Adrienn

A főételünk egy ropogósra sült fokhagymás tengeri sügér volt, nagyon sok zöldfűszerrel. Ekkor már azt gondoltam, hogy nem bírok többet enni, de a desszert előtt még rávettek arra, hogy megkóstoljam a barna jázmin rizst, mely a hagyományos jázmin rizshez képest sokkal szárazabb volt és füstösebb ízű. Ez volt az egyetlen étel, ami nem tartozott a kedvenceim közé.

,,Nem hagyhattam ki a gőzölt folyami rák előételt sem, melyet szezonális zöldségekkel és üvegtésztával tálaltak" Forrás: Marton Adrienn

A thai konyhában, általánosan is jellemző, hogy főételnek általában húst vagy halat készítenek, ez utóbbit az úgynevezett halszósz formájában is előszeretettel fogyasztják.

Természetesen köretnek a különböző ízesítésű rizs, rizstészta kap helyet, így a végén már-már fizikai nehézséget okoz a desszert elfogyasztása, amit vétek lenne kihagyni. Ezzel mi is így voltunk, így mindannyian kókusztejes ragacsos rizst választottunk, mangóval, ami annyira finom volt, hogy alig vártam, hogy itthon is elkészítsem.

A desszert isteni finom kókusztejes ragacsos rizs volt mangóval Forrás: Marton Adrienn

Természetesen a kétnapos túránk alatt a piac látogatás élménye sem maradhatott el. Rengeteg gyümölcs és zöldség található itt. Sokat megkóstoltam, de

Természetesen a kétnapos túránk alatt a piac látogatás élménye sem maradhatott el Forrás: Marton Adrienn

A legérdekesebb élményt a durián nevű gyümölcs okozta, amiről már hallottam, hogy nem éppen kellemes az illata. A helyiek szerint minél büdösebb, annál érettebb a gyümölcs, ami a szaga ellenére tényleg nagyon különleges ízű, mézédes finomság.

Kedvencem: a bajai halászléhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-adrienn-a-bajai-halaszle-szereteterol-meselt.htmlPécsett születtem, és sosem tagadtam, hogy a sok jobbnál jobb egészséges étel mellett az egyik kedvencem a mai napig a bajai halászé. Talán elsősorban azért, mert visszahozza a gyermekkorom ízeit, így ha bármikor Pécsre indulok a családomat meglátogatni, mindig teszünk egy kis kitérőt Baja felé, ahol legutóbb a férjemmel egy gyönyörű autentikus helyi csárdában kötöttünk ki, hogy újra megkóstoljuk a híres-nevezetes halászlét. Az étteremben sok-sok dolgot megtudtunk eme helyi különlegesség eredetéről. Privát séf--Az USA nemzeti ételei http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-andrienn-amerika-gasztronomiajarol-meselt.htmlTöbb évig éltünk az Egyesült Államokban, így volt tapasztalatom megkóstolni az ország nemzeti ételeit. Sokan a gyorséttermekkel azonosítják az USA gasztronómiáját, vagy azt mondják, nincsen saját konyhaművészete, de ezt több év tapasztalatai alapján meg kell cáfolnom. Privát séfThinkstockHa egy Michelin-csillagos séf főz…http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-adrienn-egy-michelin-csillagos-sef-menujet-kostolta-vegig.htmlMindig is bámulatba ejtettek a szakácsok, séfek, talán emiatt is tettem le a voksomat a főzés mellett. Tavasszal volt szerencsém egy Michelin-csillagos séf menüsorát megkóstolnom, és kicsit jobban megismerni a titulus mögötti embert és életét. Privát séf--Marton Adrienn: "Mindez, bár a szakmám velejárója, akkor is nagyon megviselt"http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-a-kemeny-pancelu-rakrol-irta-blogjat.htmlLos Angelesben, a főzőiskolás éveim alatt a tengeri állatok feldolgozására és elkészítésére is nagy figyelmet fordítottunk, így sokszor került valamilyen kemény páncélos a tányérra. A legnehezebb feladatom ezek elkészítésénél mindig az volt, hogy ezek az állatok élve érkeznek a konyhába. Mindez, bár a szakmám velejárója, akkor is nagyon megviselt. Nem véletlen, hogy itthon nagyon ritkán készítek ilyen tálakat, ennek nem csak az az oka, hogy nincs tengerpartunk. Privát séf--Belugakaviár: az isteni finomság, amire 25 évet kell várnihttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161130-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-a-beluga-kaviarrol-ir.htmlA férjem ukrán származásának köszönhetően az ukrán–orosz gasztronómia remekeit már mind végigkóstolhattam. Sokszor jártunk már Oroszországban is, így autentikus környezetben is kipróbálhattam őket. Privát séfOrigoHazai édesvízi halak mint gourmet fogások?http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-privat-sef-a-magyar-edesvizi-halakat-nepszerusiti.htmlSzerencsésnek mondhatom magam, hiszen sokfele jártam már a világban, sok nemzet konyháját kóstolhattam. A kedvenceim közé mégis elsősorban a halak tartoznak, hiszen nagyon gyorsan és sokféleképpen elkészíthetők, mindemellett pedig nagyon egészségesek. Éppen ezért itthon is szívesen készítek halételeket, elsősorban tengeri halakból, de az elmúlt héten egy nagyon kedves séf barátom, Horváth Szabolcs meggyőzött arról, hogy mennyi fantázia van a mi édesvízi halainkban, ha a megfelelő módon készítjük el őket. Kíváncsi lettem. Privát séf--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.