Tunéziai utazásom alkalmából a keleti ízek teljes tárházát volt szerencsém kipróbálni. A konyhájuk igazán közel áll hozzám, hiszen szeretem a különleges fűszerezésű ételeket. Azonban a szívemet bizony a desszertek rabolták el igazán... 

Az ország gasztronómiáját számos nemzet konyhája alakította az idők során, többek között a római, a török, a francia vagy az andalúz. A tunéziai fogások nagy része az arab és az európai ételek jól sikerült ötvözete. A helyi specialitások megkóstolása igazán egyedi és különleges élmény a különleges fűszerezés miatt. A legnépszerűbb az ánizs, a koriander, a harissa fűszerpaszta, a kömény, a fahéj és a sáfrány. A tunéziai ételek fő alapanyagai a gabona, a jó minőségű friss zöldség és gyümölcs, a hal, a bárányhús és az olívaolaj. 

A helyi specialitások megkóstolása igazán egyedi és különleges élmény a speciális fűszerezés miattForrás: Thinkstock

Az ország nemzeti étele a kuszkusz, egyfajta búzadara, amit paradicsommártással összekeverve, zöldséggel, bárány-, baromfi- vagy halhússal tálalnak. Bármikor, bármennyi kuszkuszt képesek megenni, amit én teljes mértékig megértek, hiszen nekem is a kedvenc köreteim közé tartozik. 

Tunéziában járva érdemes megkóstolni a briket, ami egy könnyű leveles tészta darált hússal, tintahallal vagy tenger gyümölcseivel, esetleg tojással töltve, valamint a halakból készült finomságokat, amik a tunéziai étlapok elengedhetetlen részét képezik. 

Tunéziában járva érdemes megkóstolni a briket, ami egy könnyű leveles tészta darált hússal, tintahallal vagy tenger gyümölcseivel, esetleg tojással töltveForrás: Thinkstock

Na de térjünk át a desszertekre, amik engem, aki nem vagyok túl édesszájú, teljesen bűvkörükbe kerítettek. 
Az egyik kedvencem az édes hareesa, amely egy narancsvirágos, arabmézgás álom. Az arabmézga egy keleti érdekesség, más néven gumiarábikum, amit kétfajta akácfa nedvéből nyernek ki: a nedv kis gumókat formál az akácfa ágain, majd miután megszárad, learatják és feldolgozzák. 

Marton Adrienn: „Az egyik kedvencem az édes hareesa, ami egy narancsvirágos, arabmézgás álom”Forrás: Thinkstock

Ez a sütemény lényegében egy piskótaféle, amit narancsvirágos-cukros sziruppal nyakon öntenek, és mandulával díszítenek. Én első kóstolásra beleszerettem. 

A másik nagy favoritom a zrigaa, ami lényegében egy pohárkrém desszert. Különlegessége abban rejlik, hogy itt is narancsvirág kerül bele, és a pirított mandula természetesen elmaradhatatlan a tetejéről. Könnyed édesség, amit szívesen kanalazgat az ember a nagy hőségben. 

A legfinomabbat, az abszolút befutót a végére hagytam. A makroudh egy narancsvirágvízzel készült datolyás édesség. A tészta belsejébe kerül a datolya, amit aztán forró olajba kisütnek, és narancsvirágos sziruppal locsolnak meg. A tetejére egy kis szezámmag is kerül, fokozva az ízeket. Nekem az egyik kedvenc gyümölcsöm a datolya, sokszor használom, ha valamilyen desszertet szeretnék sütni. 

Olyannyira ízlettek ezek a finomságok, hogy itthon is biztosan elkészítem majd őket!Forrás: Thinkstock

Olyannyira ízlettek ezek a finomságok, hogy itthon is biztosan elkészítem majd őket!