Pár éve Marokkóban jártunk, ahol mindenképpen szerettem volna többet megtudni Marokkó aranyáról, az argánolajról. Már sok-sok jót hallottam róla, így azonnal ellátogattam egy helyi kisüzembe, hogy személyesen is megtudjam, mitől is olyan különleges.

Az argán avagy Argania spinosa egy olyan növény, melynek története közel 80 millió évvel ezelőttre nyúlik vissza. Ma szinte kizárólag csak Marokkó dél-nyugati részén terem, és a száraz talaj és éghajlat ellenére akár 200 évig is él. 1995-ben az UNESCO védett bioszféra-rezervátummá nyilvánította ezt a területet. Akár 30 méter mélyre érő gyökérzetével és hatalmas koronájával az argánfa hozzájárul az ökológiai egyensúly fenntartásához, és segít megelőzni a világ egyik legszárazabb térségének további elsivatagosodását. Az argánfa termését a helyi, berber nők válogatják. Egyetlen liternyi argán olaj kinyeréséhez közel 100 kg-nyi hibátlan termést préselnek ki, aminek során a gyümölcshús lefejtése a magról 12 munkaórát vesz igénybe. 

Argania spinosa – argánfaForrás: Marton Adrienn

Nagyon sok helyen hamisítják, így a minőségre ténylegesen a kóstolás a garancia. Csakis így lehet megállapítani az eredetiségét.

Különleges illata és bőrápoló, bőrfiatalító hatása miatt az argánolajból kitűnő kozmetikai termékeket készítenek, amelyek a problémás bőrnek is kiváló ellenszerei. A helyiek hagyományosan étrend-kiegészítőként és házi szerként is használják, szinte mindenre, főként gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt. 

Marton Adrienn kedvenc természetes bőrfiatalító csodaszere az argánForrás: Marton Adrienn, Thinkstock

A hidegen sajtolt, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag magolajoknak fontos szerepük van egészségünk és szépségünk megőrzésében. Pozitív hatásukat szervezetünkre, külsőnkre és közérzetünkre már a tudomány is számtalanszor igazolta. Azonban mindez csakis abban az esetben igaz, ha 100%-ban természetes, szűretlen, finomítatlan és szigorúan ellenőrzött olajokat fogyasztunk.
Az aromás, diós-mandulás íz- és illatélményt tagadhatatlanul imádom benne, és azt is, hogy az argánolaj egy igazán sokoldalú házi kozmetikum is egyben. Kiválóan táplálja és kisimítja a vízhiányos bőrt, és a közhiedelemmel ellentétben nem zsírosítja. Fokozza a sejtek oxigénellátását, és a kollagéntermelést is serkenti. 

Bőrápoló, bőrfiatalító hatása miatt az argánolajból kitűnő kozmetikai termékeket készítenekForrás: Thinkstock

Kiválóan alkalmas arra, hogy hajpakolásként használjuk nedves hajon eloszlatva, de arra is, hogy akár otthon, házilag készítsünk belőle hidratálókrémet. A legegyszerűbb recept, ha 100 g patikai hidratálókrémhez 3 és fél evőkanál (25 ml) bio argánolajat keverünk, majd az így elkészült krémet száraz és hűvös helyen tároljuk. Használhatjuk akár mindennap, bőrünk szépségének megőrzése érdekében.