Sokszor mesélem, hogy mennyire szeretek utazni. Van egy város Magyarországon, ahová a családdal gyakran ellátogatunk, ez nem más mint Debrecen. Szeretem ezt a helyet. Legutóbb is itt jártunk , de most nem hagyhattuk ki a várostól közel 40 km-re található, délibábjairól híres Hortobágyot sem.

Az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon a daruvonulás, ilyenkor a madarak megközelítése ugyan nehézkes, azonban megfigyelésükre sok lehetőség nyílik. Ráadásul minden évben rendeznek Darufesztivált e különleges madarak tiszteletére. Az ideit október 21-23-a között tartották. Míg a gyerekeket a játszóház és a kézműves foglalkozások érdekelték jobban, mi a férjemmel inkább az itteni gasztronómia felé eredtünk.

Amíg a gyerekeket a játszóház és a kézműves foglalkozások érdekelték jobban, Marton Adrienn és férje az ottani  gasztonómia útjába eredtekForrás: Instagram/Marton Adrienn

Az elmúlt évhez hasonlóan idén is meghirdették a Darukonyha Receptversenyt, ami nemzetközi kitekintést is adott a rendezvénynek, mivel a darvak, országokat és kontinenseket kötnek össze azáltal, hogy hol költenek, vonulnak, illetve hol telelnek. A verseny különösen izgalmasnak ígérkezett, hiszen bárki nevezhetett, csupán az alapanyagokban volt kikötés:

a receptben fel kellett használni legalább két alapanyagot, ami a daru étrendjében is szerepel - kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apró hal, köles, rizs vagy hajdina. Az ételeket egy nemzet stílusában kellett megálmodni, ami a darvak vonulási útvonalába esik. Az idei receptversenyben a skandináv vagy a francia gasztronómiai kultúra állt a középpontban.

Idén is meghirdették a Darukonyha Receptversenyt, ahol csupán annyi volt a kikötés, hogy a receptben fel kellett használni legalább két alapanyagot, ami a daru étrendjében is szerepelForrás: Shutterstock

Elképesztő főételek, levesek, valamint desszertek készültek ezekkel az alapanyagokkal és igazán inspiráló volt látni, hogyan ötvözik a hozzávalókat. Természetesen a kóstolás sem maradhatott el. A nem mindennapi gasztronómiai esemény mellett persze mindenképpen ki szerettük volna próbálni az autentikus bográcsban főtt pásztorételeket is.

A híres gulyásleves, a racka, disznó, valamint birkapörköltek mellett, megkóstoltam a slambucot, vagy más néven öhönt is. A hortobágyi slambuc három alap összetevője a burgonya, a füstölt szalonna és a házi lebbencstészta, amiket paprikával, sóval és borssal fűszereznek.

Nagyon finom volt, és ehhez hasonlót sem ettem még. Döbbenetes a varázsa az itteni ételeknek, ami annak köszönhető, hogy a hagyományokhoz méltóan, bográcsban és kizárólag házi készítésű alapanyagokból főzik őket. A gyerekek ugyancsak nagyon élvezték a bográcsozást.

,,Döbbenetes a varázsa az itteni ételeknek, ami annak köszönhető, hogy a hagyományokhoz méltóan, bográcsban és kizárólag házi készítésű alapanyagokból főzik őket"Forrás: Shutterstock

Fontosnak tartom, hogy megismerjük ezeket a hagyománytisztelő ételeket és elkészítési módokat, ezért igyekszem minél többször bevonni a családomat hasonló gasztroprogramokba. Bátran ajánlom ezt az élményekben gazdag gyönyörű régiót mindazoknak, akik szeretnék kipróbálni a modern ízek mellett a hagyományos fogásokat is.