Újabb gasztronómiai magyar siker Kölnben: díjazták a hidegen sajtolt meggymagolajat

meggymagolaj privát séf gasztronómia meggy Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég Németországban, Kölnben jártam a világ legnagyobb és legjelentősebb élelmiszeripari vásárán, az ANUGÁN. Az eseményen közel 110 ország, több mint 7400 kiállítója vett részt.

Büszkeséggel tölt el, hogy meghívást kaptam az egyik magyar cég standjához is, amely teljesen natúr, kiváló minőségű prémium olajokat és eceteket gyárt, s akik a nagyipari prések mintájára egy külön erre a célra kifejlesztett mechanikus sajtológéppel várták a közönséget, bemutatva a hidegen sajtolt olajok készítésének fortélyát.

,,Különösen nagy öröm volt számomra, hogy a kiállítás második napján újra találkozhattam Thomas Bühnerrel, az említett prémium olajokat gyártó cég nagykövetével" Forrás: Shutterstock

Különösen nagy öröm volt számomra, hogy a kiállítás második napján újra találkozhattam Thomas Bühnerrel, az említett prémium olajokat gyártó cég nagykövetével, a világ egyik legjobb mesterszakácsával, az osnabrücki „la vie" étterem 3 Michelin-csillagos konyhafőnökével, aki hihetetlen közvetlenséggel mesélt a sztárséfek világáról, recept tippekről és természetesen az olajokról.

S hogy hogyan is készül egy ilyen olaj? Nos számomra is újdonság volt magát a sajtolási folyamatot látni, ahol a magas nyomásnak köszönhetően kinyerjük a magvakból az értékes olajokat. Olyannyira, hogy a végtermék tulajdonképpen egy száraz korongra hasonlít, mely kiváló alapja lehet különféle lisztek elkészítéséhez.

A sajtolási folyamat végterméke - magas nyomásnak köszönhetően - egy száraz korongra hasonlít Forrás: Shutterstock

Különösen szerencsésnek mondhatom magam, hiszen amellett, hogy rengeteg újdonsággal találkoztam, tanuja lehettem egy újbóli magyar sikernek, mivel az ANUGA taste Innovation Show versenyén

a hidegen sajtolt meggymagolaj innovációs díjat kapott "fine food" kategóriában.

Nem véletlenül, hiszen a meggymagolaj a szakma egyik legizgalmasabb újítása. Mindez azért is nagy eredmény, mert közel 2000 terméket neveztek a megmérettetésre, s mindössze 30-at hirdettek győztesnek.

A meggy magjából sajtolt színtiszta olaj igen ritka és Magyarországon még viszonylag ismeretlen, pedig már a középkorban is nagyra becsülték kedvező egészségügyi hatásai miatt. Mindemellett a gourmet séfeket és hobbiszakácsokat igazán elkényezteti különleges, szinte összetéveszthetetlen marcipánaromája, finoman gyümölcsös íze és sokrétű felhasználhatósága. Pompásan illik salátákhoz, szószokhoz és mártásokhoz, valamint pikánsabb sajtokhoz. Számos gyümölcsfajta is egészen bámulatos ízekben bontakozhat ki, ha ízesítjük ezzel a különleges olajjal.

A meggy magjából sajtolt színtiszta olaj igen ritka, marcipánaromájáról azonban azonnal felismerhető Forrás: Shutterstock

Az aranysárga színű meggymagolaj az egyik legritkább és legértékesebb olajfajta. A gondosan kiválogatott meggymagokat egy külön erre a célra kifejlesztett módszerrel kezelik. Utána hűtőben tárolják, majd meghatározott hőmérséklet és nedvességtartalom mellett végül hidegen sajtolják, kizárólag mechanikus olajpréssel.

Nemcsak az olajokat, hanem számos új terméket volt szerencsém megkóstolni az ANUGA-n. Alig várom, hogy 2 év múlva újra megrendezzék, addig viszont a sok új információt, tapasztalatot, kint hallott érdekes konyhatechológiai "titkot", beleépítem a receptjeimbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.