A gasztronómiai trendek szinte évente változnak és jelentős részben befolyásolják a helyi szokások is. Kicsit körülnéztem, hogy milyen jóslatokba bocsátkoztak az idei évre nézve a szakértők, és mik lesznek azok a trendek, amelyek meghatározzák az idei gasztrokultúrát.

1. Tudatos étkezés – tudatos élet

Az utóbbi években egyre többen kezdtek el odafigyelni arra, mit is esznek. Ennek egyik oka az, hogy az ételintolerancia – a különféle vizsgálatoknak hála – könnyebben kimutatható, így a megfelelő étkezéssel a panaszokat sokkal egyszerűbb orvosolni. A másik pedig, hogy a sok előre feldolgozott élelmiszerről bizony kiderült, hogy nem éppen a legjobb az emberi szervezetnek, így ez is a tudatos étkezés irányába terelt sokakat. 2019-re mindinkább jellemző lesz, hogy megnézzük, honnan is származik az alapanyag, és megpróbáljuk a legjobbat nyújtani a testünknek. Az egészséges életmód, úgy fest, még hangsúlyosabb lesz az előző évekhez képest.

Az egészséges életmód még hangsúlyosabb lesz az előző évekhez képestForrás: Shutterstock

2. Zero waste mozgalom, csomagolás- és műanyagmentesség 

A 2018-as évben szinte nem volt olyan hónap, hogy a klímaváltozás és az ezzel együtt járó tények ne lettek volna terítéken. Akik eddig homokba dugták a fejüket, azok számára is világossá vált, hogy a Földünket meg kell óvni. Már az is nagy lépés, ha a saját portánkon rendet teszünk, hiszen sok kicsi sokra megy. Idén még többen száműzik a műanyagot az életükből és a konyhájukból is. Sorra nyílnak világszerte a csomagolásmentes boltok, a plasztikszatyrok lassan tiltólistássá válnak a legtöbb országban. A zero waste, vagyis a hulladékmentesség mozgalma 2019-ben még több embert mozgat meg. A cél, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, és odafigyeljünk a környezetünkre. A legtöbben ételt vásárolunk, így ez a hullám a konyhánkra, a főzési szokásainkra is kiterjed. A friss, műanyagmentes alapanyagok kerülnek előtérbe, így ez is egy tudatosabb életszemlélet és étkezés felé irányítja az embereket. 

3. Vegetáriánus, vegán életmód 

Minden mindennel összefügg, így a tudatosság révén a vegetáriánus életmód is egyre elterjedtebb lesz világszerte. Hazánkban már tavaly is jóval több érdeklődőt vonzottak a növényi étkezést bemutató fesztiválok, éttermek, és ez idén sem változik. Egyfajta trenddé vált az egész, így a gasztronómia is ennek megfelelően alakul. Sokkal több étterem kínál már húsmentes fogásokat, sőt a vegán fine dining is megjelent. Az eddig húst preferálók is szívesen kísérleteznek már vegetáriánus fogásokkal a veganuary (vagyis a vegán január) mozgalomnak hála. Ez év januárjában több ismerősöm is a húsmentes étkezést választotta, lehet, hogy közülük valaki a mellett is marad. Mindenesetre a trendeknek hála a zöldség- és gyümölcsfogyasztás biztosan megnövekszik, ami egy szuper dolog.

Sokkal több étterem kínál már húsmentes fogásokat, sőt a vegán fine dining is megjelentForrás: Marton Adrienn

4. A csúnya is finom 

Ha már a zöldségeknél és a gyümölcsöknél tartunk, nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy idén bizony nem a kinézet lesz a fontos. Valljuk be, mindannyian a szebb, fényesebb paradicsomot emeljük le a polcról, pedig a csúnyább, megütődött társa is ugyanolyan finom. Sok-sok élelmiszert dobnak ki azért, mert nem volt elég szép a vásárlóknak, így ez hatalmas pazarlás szerte a világon. 2019-ben trendi lesz csúnya, sérült zöldséget és gyümölcsöt venni, hiszen ezzel lecsökkenthetjük a feleslegesen kidobott ételek mennyiségét.

Mindent összevetve 2019 a tudatosság éve lesz, így a gasztrokultúra is ehhez igazodik majd.