Ezúttal nemcsak érdekes, hanem elsőre kicsit sokkoló ételekkel készültem nektek. Gondolkodtatok már azon, hogy a világon mennyi olyan ételt készítenek, ami lehet, hogy nekik természetes, de nekünk, magyaroknak eléggé morbid?

Gasztroutazásaim során találkoztam már pár különlegességgel, de őszintén, én sem mertem a legtöbbet megkóstolni. Összeszedtem nektek a világ különböző tájairól a legbizarrabb kajákat, és ezeket sorrendbe állítottam, melyek azok, amiket kipróbáltam, vagy kipróbálnék. Nektek melyik lesz a kedvencetek?

MAGYARORSZÁG – Sült vér 

Gondolom, nem meglepő, hogy ezzel kezdtem. Mindenki tudja itthon, hogy mennyire finom is tud lenni egy jó hagymás sült vér, bár külföldiként én sem biztos, hogy kipróbálnám. Más nemzetek el sem tudják képzelni, hogy a disznóvágás során kifolyó friss vért rögtön kisütve ropogós kenyérrel tálalják. 

AUSZTRÁLIA – Kengurusteak 

Tudtátok, hogy a kenguru húsa a csirkemell mellett a második legnagyobb fehérjeforrás? Általában steaknek készítik, de Ausztráliában pizzafeltétként és kebabként is árulják. Kérhetjük különféle mártásokkal, szószokkal, zöldségekkel és sült burgonyával. A hús textúrája nem olyan száraz, mint a szarvasé, viszont ízre talán hozzá hasonlítanám, csak sokkal könnyedebb.

Általában steaknek készítik, de Ausztráliában pizzafeltétként és kebabként is áruljákForrás: Shutterstock

MEXIKÓ – Grasshopper Tacos 

Azaz sült, fűszeres szöcsketacos. Hűha, elég érdekesen hangzik, hogy ezeket a szegény rovarokat befogják, ropogósra sütik, majd tortillába töltik káposztával, guacamoléval, sajttal és korianderrel fűszerezik. Viszont nagyon is finomak, egészségesek, hiszen fehérjében gazdag rovarokról beszélünk. Az ízüket pedig a halakéhoz hasonlítanám. Ha valaki Mexikóban jár, érdemes kipróbálni ezt a különleges finomságot. 

SZUMÁTRA – Kopi Luwak 

A világ legdrágább kávéja, amely az indonéz cibetmacska ürülékéből készül. A mókusformájú macskafélék felfalják a kávécserjék szép, pirosra érett bogyóit, de a kávébabot megemészteni nem tudják, ezért gyorsan megszabadulnak tőle. A kávéültetvényeken dolgozók pedig összegyűjtik őket, majd megmossák, a napon megszárítják, enyhén megpörkölik, és így állítják elő a világ legzamatosabb kávéját.

A világ legdrágább kávéja, amely az indonéz cibetmacska ürülékéből készülForrás: Shutterstock

KAMBODZSA – Ropogós Tarantula

Sokan el sem tudjuk képzelni, milyen snackeket esznek a világ másik oldalán, például Kambodzsában. Veletek előfordult már, hogy úgy megkívántatok egy kis pókrágcsát? Csak viccelek. Pedig a ropogós tarantula ízét a sült rákokéhoz hasonlítanám, ami ugye nem is olyan rossz. 

 

Elérkeztünk azokhoz a bizarr ételekhez, amelyeket én nem szívesen kóstolnék meg, de a helyieknek mindennapos ínyencségek.

 

FÜLÖP-SZIGETEK – Balut

Elsőre nem is hangzik rosszul, főtt tojás... De ez nem akármilyen tojás, egy kacsatojás, amelyben már növekszik az embrió, és 16 napon keresztül főzik, majd ecettel, chilivel és sóval fogyasztják. Elvileg csak tojásíze van.

A balut egy kacsatojás, amelyben már növekszik az embrió, és 16 napon keresztül főzikForrás: Shutterstock

DÉLNYUGAT-AMERIKA – Sült csörgőkígyó Nemcsak a keleti népek imádják a hüllőket sütve, hanem a modern Amerikában is a mai napig fogyasztanak sült csörgőkígyókat. Ízét a békáéhoz hasonlítják. Elkészítése pedig olyan, mint itthon a rántott húsé. 

JAPÁN – Sirako

A sirako egy japán finomság, amiben biztos vagyok, hogy sosem lesz népszerű Nyugaton. A sirako annyit tesz magyarul, hogy „fehér gyermek", eléggé lényegre törő az elnevezés, mert a tőkehal spermazsákjára utal. Állítólag tápanyagban nagyon gazdag, vajas és krémes állaga édeskés ízvilágot rejt.

A sirako annyit tesz magyarul, hogy „fehér gyermek", a tőkehal spermazsákjára utalForrás: Shutterstock

LAOSZ – Fehér hangyatojásleves 

A világ egyik legszokatlanabb levese, a fehér hangyatojás és részleges embriók keverékének együttese egy savanykás ízvilágot eredményez. Ízre a garnélához hasonlítják, állítólag nagyon ízletes és finom. 

VIETNAM – Kobraszív 

Nem gyenge szívűeknek ajánlom, Vietnam északi részére jellemző ez a morbid étel. Úgy tartják, aki megeszi a még mindig dobogó kobraszívet, átveszi annak erejét. Ez egy életelixír, amelyet a felhergelt kobra friss vérével koronáznak meg.

Ennyi fért ebbe az elképesztően bizarr és különleges összeállításba. Ti melyiket mernétek megkóstolni?