Roman Polanski: Hős vagy bűnös? - Terézanyu véleménye

színész Rácz Zsuzsa Hollywood Roman Polanski sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idei európai Oscart, az Európai Filmakadémia Európa legjobb filmjének járó díját Roman Polanski Oscar-díjas rendező kapta Szellemíró című művéért.

R. Polanski

A rendező idén nyáron szabadult két éven át tartó zürichi luxus szobafogságából. Polanskit 1977-ben az USA-ban elítélték megrontás miatt, bár a vád eredetileg nemi erőszak volt ellene, de ezt nem sikerült bizonyítani. Bűnösnek vallotta magát, de az ítélet végrehajtása elől Svájcba menekült. A svájciak megtagadták a kiadatását, Amerikában viszont ma is elfogatóparancs él ellene.

Polanski filmjeit szeretem. Életműve megkérdőjelezhetetlen. A kés a vízben, a Kínai negyed, a Rosemary gyermeke, az Oscar-díjas A zongorista, a Keserű méz, az Iszonyat című alkotások remekművek.

A lengyel származású filmeshez nem volt kegyes a sors. Fényes sikerei ellenére élete menekülések sorozata. A II. világháborúban mindkét szülőjét koncentrációs táborba hurcolják, édesanyja nem éli túl. A kisfiúnak sikerül elmenekülnie a gettóból, és vidéki családoknál húzza meg magát a háború végéig. Már gyerekként elhatározza, hogy filmrendező lesz. Lengyelországban tanul és filmez, majd 1968-ban Hollywoodba megy. A Rosemary gyermeke című horrorjának látványos sikere után alig egy évvel, 1969-ben nyolchónapos terhes feleségét, Sharon Tate-et brutálisan meggyilkolja a hírhedt Manson-banda.

Európába menekül, de néhány év múlva visszatér Hollywoodba zseniális filmjével, a Kína negyeddel. Amikor újra felívelni látszik a karrierje, egy házibuliban pezsgőt itat egy 13 éves kislánnyal, és mivel aggódik, hogy teherbe ejtheti, análisan közösül vele. Vádat emelnek ellene, a kislány azt vallja, nem mert ellenállni neki, mert félt tőle.

Egy 44 éves, ereje teljében - még ha oly nyiszlett is -, hatalma csúcsán lévő hollywoodi sztár egy általános iskolás kislánnyal szemben. Kérdés-e, hogy ki marad alul?

A gyermekek és a nők elleni erőszak minden társadalom egyik legsúlyosabb és legpusztítóbb problémája és hétpecsétes tabuja. Felmérések szerint még a fejlett jogállamokban is minden tizedik gyermeket ér valamilyen formában erőszak, de a valódi szám jóval magasabb, mert az esetek többségére soha nem derül fény. Ebbe a csoportba tartozik hazánk is.

A hollywoodi sztárok, ha nem is egy emberként, de kiálltak Polanski mellett a 2008-as zürichi letartóztatása után. A Szellemíró című politikai thrillerje - amit házi őrizete alatt alkotott, és amely nyílt politikai állásfoglalás Tony Blair egykori iraki politikája ellen - nem csupán az európai Oscart, hanem februárban már a berlini filmfeszt Arany Medve Díját is elnyerte. A film egyszer nézhető, de politikailag valóban ütős. Az európai díjesőt nézve megállapíthatjuk, hogy hősként ünneplik kollégái.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Polanski, a tökös filmes: Blairnek meg az USA-nak bátran be mert szólni. Most őszintén, hova szarjak?

Ha egyszer ahhoz, hogy egy kislány ellen elkövetett erőszakért vállalja méltó büntetését, gyáva.

Szerencsére az USA igazságszolgáltatásának egyértelmű az álláspontja: nem engedett a celebnyomásnak, továbbra is bűnösnek tekinti. Persze, ne legyek naiv. Polanski 77 éves. Tettéért bűnhődni - ha már megúszta 33 éven át - legfeljebb odaát fog. A sztárok befolyása a világ közvéleményére felmérhetetlen. Megkockáztatom, a Brangelina páros hatása a világsajtóra nagyobb még a pápáénál is, hogy csak kettőjüket említsem. Felelősségük ugyan nem számon kérhető, de attól még felelősség a javából, mert mozi, popkultúra, tévé az Isten háta mögött is van. Polanski jövőre God of Carnage (A mészárlás istene) címmel új filmet rendez, melynek főszerepeit Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz alakítják.

Vajon mit üzenhet Polanski látványos visszatérése azoknak, akik szemet hunynak a gyermekek megrontása fölött? Akik maguk sem vetik meg a"friss húst"? És mit üzen azoknak az egykori kislányoknak, kisfiúknak, akik túlélték ugyan az erőszakot, de feldolgozni alig van esélyük? Itt élnek közöttünk halhatatlanul, mert a szégyen mindig az áldozatoké. Ők mit érezhetnek?

A bárányok tovább hallgatnak. A show-nak folytatódnia kell?

Tippünk: http://terezanyu.hu/
Itt barátkozz Terézanyuval!



Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.