Az olasz nőknek elegük lett abból, hogy országuk első embere úgy használja a nőket, mint más a papír zsebkendőt. Tiltakozásuknak hangot is adtak. A hírt Rácz Zsuzsa se hagyta szó nélkül.

Berlusconi április 6-án bíróság elé áll, hogy ítéletet mondjon felette három bírónő.

A vád ellene az, hogy egy fiatalkorú lánynak fizetett szexuális szolgáltatásért, és visszaélt hivatali hatalmával. Berlusconi étvágya a fiatal nők iránt köztudott. Mintha a világ - és maga Olaszország is - hosszú éveken át elfogadta volna ezt a "kis szeszélyt", hogy az államférfi megalázza a nőket.
Az "unga-bunga" kifejezés - amelyet ő talált ki a milánói házában tartott orgiák megnevezésére - szállóigévé vált a médiában. Döbbenetes látni, hogy a sajtó jópofa kis szóviccként idézgeti, miközben arról van szó, hogy egy európai (!) államfő nőket - fiatalkorú lányokat is -használ ki, foszt meg méltóságuktól.

Talán azért is ez az elnéző vélekedés, mert a Berlusconival hírbe hozott nők - mondhatják most sokan - úgyis "csak kurvák", hiszen szexuális szolgálataikért busásan megfizette őket a vén kecske. De gondoljunk csak arra a marokkói származású Rubyra, aki miatt most vád alá helyezték Berlusconit: a lány még fiatalkorú volt, amikor beszervezték egy ilyen "unga-bunga" buliba.

Vajon mennyi esélye volt nemet mondani 17 éves marokkói bevándorlóként egy olyan hatalommal bíró embernek, mint Olaszország vezetője? Ne legyünk naivak: már másnap visszatoloncolták volna oda, ahonnan jött. És nyilván nem ő volt az egyetlen lány, akit kiszolgáltatottsága vitt rá, hogy igent mondjon a pénzre.

Fórum: A pénz az Úr?De az olasz nők most felébredtek. Felismerték, hogy nem "csupán" prostituáltakról van szó, hanem saját magukról, a lányaikról: Berlusconi a teljes női nemet alázza meg gyomorforgatóan erkölcstelen, szexista, nőgyűlölő viselkedésével.

Thinkstock

Végre valahára - politikai háttérszervezés nélkül! - közel egymillió nő vonult utcára azért, hogy megköveteljék az őket megillető tiszteletet. "Olaszország nem kupleráj!" - üzenték Berlusconinak. Ez utólag valószínűleg úgy fog bevonulni az olasz történelembe, mint a nők forradalma.

A helyzet azért is érdekes, mert Berlusconi szavazóinak komoly hányadát - szexizmusa dacára - sokáig éppen a nők alkották. A legtöbb patriarchális társadalomban élő emberben (nőben is) él a vágy, neveltetésük okán, hogy erős apafigurát tudjanak hatalmon, aki "rendet tart", és aki a világ szemében sikeres. Mindezért sok mindent hajlandóak elnézni neki - akárcsak egy erőskezű, de gyenge jellemű családfőnek.

Berlusconi a második legrégebben hatalomban lévő olasz csúcsvezető. A Forbes magazin szerint ő a világ 74., Olaszországnak pedig a 3. legtehetősebb embere. Érdekeltségei behálózzák egész Olaszországot. A kezében van a nemzeti tévés csatornák fele, az övé a legnagyobb olasz kiadóvállalat, ami meg nem az övé, az a családja tulajdonában van.

Közel harminc éve határozza meg Berlusconi ízlése és elvei (?) Olaszország médiakultúráját - valahol itt van a kutya elásva.
Egyrészt természetesen ekkora média- (és egyéb) birodalommal a háta mögött egy ökörből is válhat potentát. Másrészt az általa preferált képi kultúrát - bombázó fiatal nők cicababa szerepben - közel harminc éve nézik az olaszok.

Thinkstock

Ha a tömegkommunikációban feltűnő nők túlnyomó többsége az agyatlan, de szexuálisan vonzó lény szerepére van kárhoztatva, akkor ez válik a nők általános mediatikus reprezentációjává.

Vagyis hiába nem a valós helyzetet tükrözi, hiába vannak okos, csinos, értelmes nők is Olaszországban, amennyiben ők alig jelennek meg, akkor az uralkodó felfogás - sajnos még a nők körében is - az lesz, hogy ennyit érnek.

"Ha ezt látja az ember harminc évig, az kész agymosás, végül észrevétlenül elfogadja, hogy ja, hát nőként ennyire tartják, és ő is saját magát"- nyilatkozta egy tüntető nő. Harminc év alatt ez a fajta női "karrier"- vagyis a testeddel bármit elérhetsz, a többit felejtsd el - óhatatlanul követendő példává válik a felnövekvő női generációk számára.

Ehhez persze szükség van a hagyományosan szexista és macsó olasz férfiakra is. És talán nem kell mondanom, hogy ezzel mindkét nem, maga Olaszország veszít a legtöbbet.

Egy sikeres üzletasszony, Lorella Zanardo megelégelve ezt a méltatlan helyzetet készített egy dokumentumfilmet (Il Corpo delle Donne - A nők teste) címmel, amit idáig 3,5 milliónyian töltöttek le a netről. Az alkotás bemutatja, hogy mennyire hamis és kártékony képet ad a média a nőkről, súlyosan eltorzítva a nők saját magukról alkotott (és természetesen a róluk másokban kialakuló) képét azáltal, hogy kizárólag buta szexlibaként mutatja be őket. Mindez azért nagyon veszélyes - mondja Zanardo -, mert aláássa a nők önbecsülését, méltóságát és természetesen az érdekérvényesítő erejüket is.

Az olasz nőknél végre betelt a pohár: ki tudtak lépni a beléjük sulykolt "szép lehetsz, de okos nem" szerepből, és kikövetelik a nekik járó tiszteletet.

Bravissimo ragazzi!Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Csináld magad házasság - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110217-racz-zsuzsa-csinald-magad-hazassag-terezanyu-irasa.html Hatvanezer kismama mélyponton - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110203-hatvanezer-kismama-melyponton.html Kizsákmányolt női testek - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110127-caroline-berger-nemet-pornosztar-belehalt-a-hatodik-mellnagyobbito-mutetjebe-.html Nők a kés alatt - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110106-nok-a-kes-alatt-terezanyu-irasa.html