Ezen a héten, csütörtökön készítettem el szerintem sokszázadszor ezt a levest, Gabi és Borsó barátnőm kérésére. Ők állandó vendégeim a kávézóban, és már az előző héten lefixáltuk, hogy mikor és hogyan lesz a nagy nap. Elsőként érkeztek délben, hatalmas adagot kaptak, és a végén Gabi odaszólt: "Robikám, ezt a levest csinálhatnád mindennap!" és jó nagyot nevettünk. 

Nekem ez az igazán nagy elismerés, amikor a jól ismert ételemet soha nem unják meg a vendégeim. Elronthatatlan leves és nagyon különleges. Készítsd el fetahabbal is, mert szuperzseniális!

Forrás: Roberto konyhája

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldborsó
  • 40 dkg burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg rokfort sajt
  • só, bors

A megtisztított vöröshagymát vágjuk apró kockákra, és kezdjük el olajon pirítani. Közben folyamatosan adagoljuk a hozzávalókat. A fokhagymagerezdeket a kés lapjával zúzzuk össze, és adjuk a hagymához, majd hagyjuk pirulni, hogy az illóolajok kiszabaduljanak. Ezek után jöhet a zöldborsó, amit gyakori kevergetés mellett, lefedve pároljunk 4-5 percig.

Roberto konyhája
Ínycsiklandó ízekre vágysz? A Life.hu séfje, Roberto ezentúl rendszeresen osztja meg velünk finomabbnál finomabb receptjeit, kövess bennünket, nehogy lemaradj a következő nyalánkságról!

Utána öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és amikor felforrt, adjuk hozzá a megtisztított, kockákra vágott burgonyát. Ezután lassú tűzön főzzünk mindent puhára 15-20 perc alatt. Közben fejezzük be az ízesítést is sóval és a borssal. Ezek után botmixerrel alaposan pépesítsük le, közben adjuk hozzá a tejet. A borsó héját alaposan meg kell dolgozni, hogy a levesünk krémes állagot kapjon. Kapcsoljuk le a tűzhelyet alatta, és adjunk hozzá 1,5 dl tejszínt, majd dolgozzuk el a botmixerrel. Most jön a montírozás. A tűzről levett levesünk tetejére vajdarabokat rakunk, hogy ne bőrösödjön meg, és lefedjük a tálalásig.

Készítsük el a rokforthabot egyszerűen és könnyedén!

A botmixer magas falú részébe morzsoljuk bele a rokfort sajtot, és öntsük hozzá a maradék 1 dl tejszínt és egy csipetnyi durvára darált borsot. Majd a botmixerrel dolgozzuk krémes habbá 2-3 perc alatt, és rakjuk a hűtőbe 15 percre.

Tálaláskor kanalazzuk a habot a leves tetejére, és élvezzük a mennyei ízeket! Mindenkinek jó étvágyat kívánok!