Isteni finom vörösáfonyás fánkot készíthettek odahaza ti magatok is. Megmutatom, hogyan!

Hozzávalók 10 db fánkhoz:

• 15 dkg szárított vörös áfonya
• 1 dl hideg fekete tea
• 1 ek rum
• 26 dkg finomliszt
• 10 dkg rétes liszt
• 1 csomag sütőpor
• 10 dkg puha vaj
• 8 dkg porcukor
• 1 citrom reszelt héja
• 2 db tojás felverve
• 1 dl tej
• 2,5 dl tejszín
Ribizli öntet:
• 20 dkg ribizli
• 2 ek cukor
• 20 db mentalevél

Forrás: Roberto konyhája

Fánk:Főzzük meg a feketeteát, hűtsük langyosra és a rummal együtt rakjuk bele az szárított áfonyát. Áztassuk 2 órát, majd szűrőn csöpögtessük le.
Szitáljuk át a finomlisztet, keverjük hozzá a sütőport és a rétes lisztet. Keverjük gépi habverővel habosra a vajat a cukorral. Váltsunk lassú fokozatra és adjuk hozzá a felvert tojásokat, majd fokozatosan a tejet. Adjuk hozzá a lisztkeveréket és kézzel gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. Dolgozzuk hozzá a lecsöpögtetett áfonyát és műanyag fóliába csomagolva rakjuk éjszakára hűtőbe.
Másnap béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral és a sütőt melegítsük elő 210C°-ra.
Vékonyan meglisztezett deszkán nyújtsuk a tésztát 2 cm vastagra. Egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki és egymástól távolabb rakjuk őket a sütőlapra. Kenjük meg egy kevés tejszínnel a tetejüket és az előmelegített sütőben 18 percig sütjük, majd rácson kihűtjük.

Mentás ribizli öntet:

Forró serpenyőben karamellizáljunk 2 ek cukrot és adjuk hozzá a leszemezett ribizli háromnegyed részét. Forraljuk 6-8 perc alatt lassú tűzön sűrűre, amikor kihűlt, adjuk hozzá a megmaradt ribizlit és a menteleveleket. Keverjük alaposan össze és tálalásig rakjuk hűtőbe.

Tálalás:

Verjük kemény habbá a tejszínt és töltsük habzsákba, vágjuk ketté a fánkokat, rakjunk az aljára egy kanál mentás ribizli öntetet és egy nagy nyomás tejszínhabot. Helyezzük rá a fánk tetejét és készen is vagyunk.