Isteni finomságot hoztam nektek újév napjára. Tudjátok, ha az év első napján lencsét esztek, gazdagság vár rátok egész évben. 

Hozzávalók 6 főre

• 40 dkg fekete (beluga) lencse
• 1 nagyobb vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 babérlevél
• 1/4 citrom leve
• 1 evőkanál mustár
• 1 kicsi doboz tejföl
• 1 evőkanál liszt
• 2-3 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
• só
• tört bors

Feketelencse-főzelék sült debreceni kolbásszalForrás: Roberto konyhája

Elkészítése

Tisztítsuk meg a vöröshagymát, szeljük apró kockákra, a fokhagymát vékony karikára (aki szereti az intenzívebb ízt, reszelje le). Olívaolajon pirítsuk aranybarnára, majd keverjük hozzá a fokhagymát, és pár másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a lencsét, és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ízesítsük sóval, borssal, babérlevéllel, majd fedő alatt főzzük, amíg a lencse megpuhul. Ekkor ízesítsük a citromlével és a mustárral, alaposan keverjük meg, hogy a mustár ne csomósodjon össze. Amíg fő a főzelék, készítsünk habarást: keverjük csomómentesre a lisztet a tejföllel, szedjünk hozzá a lencse forró levéből két merőkanálnyit, és alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a forrásban lévő főzelékünkhöz, és folyamatosan kevergetve forraljuk össze. Süssünk hozzá debreceni kolbászt vagy csak simán tükörtojást, mindkettővel tökéletes.