Meg fogsz lepődni, hogy a fokhagymahéjnak mennyi jótékony hatása van, nemcsak az egészségre, hanem a tisztaságra is! Ahelyett, hogy a kukát etetnéd vele, használd okosan!

Forrás: Shutterstock
Hányszor hámoztad már meg a fokhagymát, és dobtad a héját egyenesen a szemétbe? Valószínűleg minden alkalommal, amikor megpucoltál egy-egy gerezdet. Pedig a fokhagyma héjában ott rejlik a természet ereje, amelyet őseink ismertek és értékeltek.
Így használd fel a fokhagyma héját!
A fokhagyma évezredek óta ismert gyógyhatásairól, de sokan nem tudják, hogy a héja több antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint maga a szegfűszeg. Nagyanyáink tudták, hogy minden, amit a természet kínál, hasznos — miért dobnánk hát ki valamit, ami az egészségünktől a kertünkig mindenhol segít?
Hogyan kell megfelelően tárolni?
Tartsuk őket szárazon és tisztán! Csak a piszkos vagy sérült részeket vegyük ki, a többit pedig tároljuk üvegedényben, papírzacskóban vagy fagyasztóban. Így mindig kéznél lesznek használatra.
A fokhagymahéj felhasználása a konyhában
Add levesekhez és pörköltekhez
Egyszerűen adj egy maréknyi fokhagymahéjat a leveshez vagy pörkölthöz főzés közben. Gazdagítják az ízt és tápanyagokat szabadítanak fel. Tálalás előtt távolítsd el az ételből.
Aromás rizs és tészta
Ha különleges ízt szeretnél adni az ételeknek, főzd együtt a rizst, tésztát vagy burgonyát fokhagymahéjakkal. Az étel íze gazdagabb lesz, és tele lesz tápanyagokkal. Mielőtt tálalod, a kész ételből távolítsd el a héjakat.
Javítsd fel vele a szószokat
Készítéskor adj a szószokhoz néhány gerezd fokhagymát héjastól. Főzés közben felszabadulnak az ízek és tápanyagok, a szósznak sokkal gazdagabb lesz az ízvilága. Ha kész a szósz, a héjas fokhagymára már nem lesz szükséged, vedd ki belőle.

Forrás: Shutterstock
Tea fokhagymahéjból - természetes elixír
Az fokhagyma héjából készült tea erősíti az immunrendszert, tisztítja a vért és javítja az emésztést.
Elkészítés: Forralj fel egy liter vizet, és adj hozzá egy maréknyi szárított fokhagymagerezdet. Fedd le, és hagyd 6-8 órán át állni. Szűrd le az italt, és egy hónapon keresztül naponta négyszer igyál belőle. Rendszeres fogyasztása javítja közérzetét és számos egészségügyi előnnyel jár.
Komposztáld vagy locsolj vele!
Add a komposztkupachoz, ha van, hiszen a fokhagymahéj tápanyagokkal gazdagítja a talajt. Ha nincs kerted, de vannak szobanövényeid, akkor is fel tudod használni: áztasd a fokhagymahéjakat vízbe, és ezzel a folyadékkal öntözd a növényeidet. Virágaid gyorsabban nőnek majd, és a kártevők is elkerülik a növényeket.
Használhatod takarításhoz is
A fokhagymahéj természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ha forró vizet öntesz rá, a keletkező folyadékkal fertőtlenítheted a konyhai felületeket. Egyszerű és nagyszerű trükk, amivel vegyszerek nélkül, csupán a természet erejével tisztíthatod meg otthonodat.


