A legdurvább sminkbakik - Ne kövesd el!

baki smink szépség hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Órákat töltesz a tükör előtt? Nap mint nap kifested magadat? Vigyázz, egyetlen rossz mozdulattal az ízléses megjelenésed inkább viccessé válhat. Ha azonban tudod, mire kell figyelned, elkerülheted, hogy egy bohócra hasonlíts!

iStockPhoto
iStockPhoto


A kevesebb több!

Alapszabály a nappali sminknél, hogy inkább a minőségre törekedj, semmint a mennyiségre. De most kezdjünk az alapozással. Az erős vakolat nappalra egyáltalán nem való, de még egy esti alkalomra is túl sok lehet. És nemcsak a mennyiséggel, hanem a színekkel is csínján kell bánnod, ha nem akarod eltüntetni a természetesen szép vonásaidat.

Az alapozó soha ne legyen sötétebb, mint az arcbőröd, sőt inkább legyen egy-két árnyalattal világosabb! A sötét make-up ugyanis öregít és maszknak hat, a világosabb viszont fiatalít. Ráadásul a megfelelő árnyalat kiválasztásával elkerülheted azt a bakit, hogy a nyakadnál és a hajvonaladnál elüssön az alapozó a bőrödtől.

Tipp: A profi sminkesek azt ajánlják, hogy az alapozót mindig az közepétől kifelé haladva vidd fel és dolgozd el! A legegyenletesebb és legtartósabb hatást akkor éred el, ha a művelethez egy nedves - de nem vizes! - szivacsot használsz.

Tipp: Gáspár Viki sminkmester szakértőnket itt kérdezheted!



Ajaktan

A rúzs valódi csodaszer, képes újjá és frissé varázsolni az arcodat. Ha azonban túl sokat használsz, pontosan az ellenkezőjét éred el. A rúzs hibátlan felvitele nagyobb körültekintést igényel, mint hinnéd! Milyennek kell lennie? Ha jól festetted ki az ajkaidat, nem folyik le róla a festék, nem kenődik, nem kopik, nem hagy nyomot sem egy poháron, sem a fogadon.

iStockPhoto
iStockPhoto

Hogy minél tartósabb legyen a rúzsod, kezd az ajkaid alapozásával. A sötét kontúrceruzát tedd félre, hiszen már kiment a divatból, a rúzsoddal megegyező színű ceruzával húzd körbe a szádat. Utána jöhet a mázolás! Könnyebben felviheted a rúzst, ha ecsetet vagy applikátor végű ajakfényt használsz, ráadásul így a festék is egyenletesebb lesz. Ne felejts el ráharapni egy kozmetikai kendőre vagy papír zsebkendőre se, így eltávolíthatod a felesleget.

Tipp: Fontos - tartósság és esztétikum szempontjából is -, hogy az ajkaid ápoltak legyenek. Használj ezért rendszeresen ajakápolót, szőlőzsírt vagy készíts mézből pakolást. És soha ne felejtsd el lemosni a rúzst lefekvés előtt.

A szájfényed vagy rúzsod színe is megér egy misét. Egy rossz döntés teljesen tönkreteheti a sminkedet és a kinézetedet! Válassz a bőrtónusoddal, a hajad, a ruhád és a kiegészítőid színével harmonizáló árnyalatot. De fontos, hogy azt is vedd figyelembe, nappalra vagy estére készíted ki magadat. És indulás előtt vess egy pillantást a fogaidra!

Ha világos a bőröd, a halvány rózsaszín árnyalatok állnak jól neked. Ha pedig sötétebb a bőrtónusod, a piros és a bordó változataival kísérletezhetsz. Jó, ha tudod! A barna rúzs optikailag sárgítja a fogakat. Ha pedig túl vékony az ajkad, semmiképpen se használj sötét és matt ajakfényt.

A tökéletes szemhéj titka

A festék csak akkor marad szép a szemhéjadon, ha előtte letörlöd az arcápoló krém minden maradékát, különben csomós lesz! Használj ehhez kozmetikai kendőt egy kevés arclemosóval vagy tonikkal.
Ezután sminkelhetsz! Először szemhéjpúdert használj, amit belülről kifelé haladva vigyél fel. Ezután jöhet a szemceruza vagy a szemhéjtus. Ha nem vagy kőprofi sminkes, inkább a ceruzát preferáld! A tussal nemcsak bánni nehezebb, de könnyebben maszatolódik és nem is annyira tartós.

iStockPhoto
iStockPhoto

Nappali sminkhez nem ajánlott a túl sötét szemfesték és éjszakára sem feltétlenül, hiszen öregít és fáradtabbá teszi a tekintetedet. A halvány szemhéjpúder viszont nyitottabbá varázsolja a szemet. A színválasztásnál vedd figyelembe a bőrtónusodat és a ruhád színét is!

Tipp: A szemsmink egyik legfontosabb lépése a szem alatti karikák eltüntetése. Ehhez használj alapozót, ha ez sem fedi el a fáradtság kék nyomait, akkor vess be néhány petty korrektort. Így akár teljesen eltüntetheted a szem alatti karikákat. Púderrel még a kisebb ráncokat is elleplezheted. Ha azonban túl vastagon alapozol, úgy nézhetsz ki, mint egy bagoly világos szem körüli karikával.

A szemsmink utolsó lépése a szempillaspirál használata! A spirál teszi még tágabbá a tekintetedet. A festéket cikcakk mozdulatokkal vidd fel a pillákra, így elválnak egymástól a szálak, nem tapadnak össze, és mindenhol egyenletes lesz majd a festék. Két-három húzás után azonban állj meg, nehogy túlfesd a szempilládat! Végezetül szempillafésűvel fésüld át a szálakat, így a felesleget is eltávolíthatod.

Formázd a szemöldököd!

A tökéletes archoz tökéletes szemöldök illik, így kihagyhatatlan a szemöldök megformázása. Először húzd ki a kóbor szálakat egy csipesz segítségével. Ha bizonytalan vagy benne, hogy odavaló-e egy-egy szál, használj fésűt. Ha már korábban kiszedted a szemöldöködet, egy kis kefével akkor is formázd meg.

Tipp: Színt is vihetsz a szemöldöködre egy kis púder segítségével! Mindenképpen olyan árnyalatot válassz, amely egyezik a szemöldököd színével. Vidd fel a festéket egy kis applikátorral vagy ecsettel, majd fixáld a sminket egy csepp speciális waxszal, de használhatsz hajra való fixálót is.

Hollywoodi szépségtrükkök - Nézd meg videónkat!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UWgUm7vbdLHPAWPU


Galéria: Trendi sminkkollekciók az újévre

/1101/Smink20111321845

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



További cikkeink:
Száműzheted a régi kencéidet!
A legcsúfabb sztárfrizurák 2010-ben
Testrészeid árulkodnak életkorodról!

Szólj hozzá te is:
Ördög Nóra haja az X-faktorban
Milyen sminkmárkát vegyek?
Szuperkozmetika kerestetik!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.