Nadrágkosztüm és szafari stílus - 5 dolog, amit Yves Saint Laurent-nek köszönhetünk

divattervező szafari bőrdzseki etno Yves Saint Laurent
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha ő nincs, valószínűleg nem lenne ekkora sláger a szafari stílus és a bőrdzseki sem. A napokban kerül a hazai mozikba az Yves Saint Laurent életét bemutató film, ennek kapcsán úgy éreztük, itt az ideje bemutatni, mi mindent köszönhetünk a tervezőóriásnak. 

Yves Saint Laurent jelentősége vitathatatlan a divattörténelemben. Amellett, hogy a maga idejében igazi botrányhős volt – meztelenül állt modellt első férfiparfümje, a Pour Homme kampányában –, a divatban is óriásit alkotott. Íme 5 stílus, aminek a létezését neki köszönhetjük.

Szafari

Nem telik el nyár szafari stílusú szettek nélkül. A natúr színek, a bőr alapanyagok és a sok-sok keki idén nyáron is trendi, mindezt pedig a divatgurunak köszönhetjük. Ő ugyanis ihletet merített az Afrikában szafarizó európai turistáktól, öltözetüket pedig beemelte a divat magasabb szintjeire. A tervezők azóta is imádják ezt a stílust.

Yves Saint Laurent 1968, Balmain 2014 ősz Forrás: www.metmuseum.org, style.com

Etno

Afrika narancsos, pirosas, zöldes színei és a népies motívumok már az 1920-as években is megjelentek a divatban, ám a '60-as években Yves Saint Laurent volt az, aki egy önálló Afrika-kollekció bemutatásával megszerettette ezt a stílust a divatvilággal. A tervező a színeket és a motívumokat kombinálta selyemmel és organzával, ezzel pedig az arisztokráciát is sikerült meggyőznie.

Yves Saint Laurent 1977 tavasz/nyár, Valentino 2014 ősz Forrás: www.metmuseum.org, style.com

Nadrágkosztüm

Mi lenne Angelina Jolie-val nadrágkosztüm nélkül? Az utóbbi évek slágerdarabja a tervezőnek köszönheti népszerűségét: 1966-ban mutatta be a „Le Smoking" kollekcióját, amivel bebizonyította, hogy esti viseletként nem csak a férfiaknak jár a szmoking.

Yves Saint Laurent 1970 tavasz/nyár, Louis Vuitton 2015 Forrás: www.metmuseum.org, style.com

Bőrdzseki

Ezt a ruhadarabot ugyan már a tervező előtt is viselték az emberek az utcán, Yves Saint Laurent felismerte az anyagban és a stílusban rejlő lehetőségeket, és beemelte a bőrdzsekit a couture szalonokba.

Yves Saint Laurent 1978 ősz/tél, Jason Wu 2014 tavasz Forrás: www.metmuseum.org, style.com

A-vonalú ruha

Bár először 1955-ben, a Dior kollekciójában szerepelt A-vonalú ruha, ez mégsem a klasszikus fazon volt. 1958-ban ugyanis Dior utódja, Yves Saint Laurent volt az, aki modernizálta és megalkotta a drámai A-vonalat kifelé ívelő vállrésszel. Ez a stílus is örök klasszikus, a lenge nyári ruháktól kezdve az estélyiken át a menyasszonyi ruhákig mindenhol előfordul ez a fazon.

Yves Saint Laurent 1959 tavasz/nyár, Burberry 2013 Forrás: www.metmuseum.org, style.com

A szerző kedvence

Üres lenne a ruhatáram a kedvenc, minden alkalomra tökéletes bőrdzsekim nélkül. Ez az a ruhadarab, amiről remélem, hogy amíg élek, divatos lesz. Lehet fekete, csaubarna, hófehér vagy élénk színű - egy jó bőrdzsekire minden nőnek szüksége van. Bár a finom anyagokra sajnos spórolni kell, egy örök darabért megéri!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.