Az otthoni lábápolás veszélyei – Ezekre figyelj oda!

Forrás: Thinkstock -
manikűr lábápolás pedikűr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs lehangolóbb a nyári, nyitott cipellők szezonjában, mint egy ápolatlan láb. Ha a sminkedre és a frizurádra is odafigyelsz, nem árt, ha a lábadat sem hanyagolod el. Bátran ápolhatod otthon is – most adunk is néhány tippet, hogy mire figyelj, ha nem a pedikűrösre bízod a műveletet. 

A körmök ápolása

"Ha otthon vágnál bele a pedikűrözésbe, legfőbb tanácsom, hogy ne vágj bele, inkább csak reszeld" – kezdi Orgován Laura pedikűrös. "Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ollóval esnek neki lábkörmüknek, illetve a bőrkeményedéses részeknek. Ezt semmiképp nem szabad! A kisollót arra találták ki, hogy az elhalt bőrt vágd vele, ne a körmöket. Egyenetlen, csúnya lesz az eredmény – használj inkább csipeszt, reszelőt."

Forrás: Thinkstock

Óvatosan a reszelővel!

Azonban arra is fontos odafigyelni, hogy a csipesszel milyen hosszú részt vágsz le. Sokan abba a hibába esnek, hogy rögtön egy nagy darabot akarnak lecsípni. Ez könnyen ahhoz vezethet, hogy visszavágod a tövéig a körmöt. Inkább vágj le egy kisebb darabot, és ha még rövidíteni szeretnél, reszelővel tedd. Ám a reszelőt se húzogasd eszeveszett módon: egy irányba, finoman húzd végig a körmeiden. Sőt, többen esnek abba a hibába, hogy lekerekítik a lábkörmeiket. Fontos, hogy mindig hagyd meg az egyenes alakjukat, így biztosan nem fognak benőni. A benövést pedig gyakran csak sebész tudja kezelni, jobb ezt elkerülni!

Áztatni kötelező

Fontos, hogy mielőtt nekiállsz körmöt reszelni, vágni, előtte áztasd be a lábadat pár percre, és adj a közepesen meleg vízhez némi szappant. Miután végeztél a körmök reszelésével, jöhet a lakkozás, de természetesen csakis alaplakkal! Mielőtt felviszed a színt, alapozd le átlátszó lakkal a körmeidet, így elkerülheted, hogy sárgára színeződjenek. Amikor megszáradt, vegyél egy újabb lábfürdőt 1-2 percig, de szappan helyett ápoló olajokat adj a vízhez (például kókuszolaj, argánolaj), ezekkel kényeztesd a lábad, majd krémezd be!

Forrás: Thinkstock

Távolítsd el a bőrkeményedést!

Soha ne szúrj, vágj ollóval a bőrkeményedésekbe, a sérülés ugyanis a fertőzések melegágya. Különösen figyelj arra, ha száraz a bőröd, hogy csak nagyon óvatosan reszeld az elhalt bőrt, bőrkeményedéseket, mert a száraz bőr sokkal sérülékenyebb, mint a hidratált. A reszelést sose kezdd el anélkül, hogy néhány percig szappanos vízben áztatnád a lábadat.

Miután végeztél a művelettel, alaposan töröld át a lábaidat, hiszen a nedves bőrfelületeket könnyen megtámadhatják a gombák, fertőzések. Főleg az ujjak között fontos, hogy ne maradjon nyirkos a lábad – erre mindig különösen figyelj!

Forrás: Thinkstock

Egy jó masszázst a lábak is megérdemelnek

Szerencsére a lábaid masszírozása nem rejt semmilyen veszélyt. "Jó dolog az önmasszázs, segít felfrissülni" – mondja Benke Rita reflexológus, a Life.hu szakértője. "Ha magadat masszírozod, érzed, hol jó érzés, ha nyomod. Nem tudsz olyat okozni magadnak a masszírozással, ami rossz lenne, így nyugodtan kényeztesd lábaidat egy frissítő masszázzsal! Fontos hozzá, hogy el tudd engedni magad, így lesz igazán pihentető."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.