Kiderült: megtalálták az elhízás okát

Forrás: Thinkstock -
génmutáció elhízás Cambridge-i Egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók kapcsolatot találtak egy ritka génhiba és az ételek iránti vágy között. Kiderült, hogy emiatt egyes emberek jobban vonzódnak a zsíros ételekhez, míg a cukros élelmiszereket nem részesítik előnyben.

Először fedeznek fel összefüggést génhiba és ételpreferencia között: a Cambridge-i Egyetem kutatói rájöttek, ez az oka annak, hogy bizonyos embereket jobban vonzanak a zsíros ételek. Ezek, valamint a cukorban gazdag élelmiszerek sokak számára igen étvágygerjesztőek, ez pedig ahhoz vezet, hogy a kelleténél több kalóriát visznek be, ami miatt elhíznak.

Forrás: Thinkstock

Korábbi egérkísérleteikben tudósok kimutatták, hogy a melanocortin-4 receptor génmutáció (MC4R) miatt egy bizonyos agypálya széttörik, és az egerek több zsírt fogyasztanak. Ugyanakkor szokatlan módon ezek az egerek jóval kevesebb cukrot esznek. Ez a mutáció az egyik leggyakoribb monogénes elhízást kiváltó ok, az étvágy és a testtömeg-szabályozás egyik kulcsmolekulája.

Forrás: AFP/Roos Koole

A kutatók a tanulmányuk résztvevőinek currys csirkét szolgáltak fel háromféle - alacsony, közepes és magas - zsírtartalommal. Mindhármat megkóstoltatták velük, majd szabadon ehettek bármelyikből. Kimutatták, hogy az MC4R

génhibát hordozó emberek majdnem kétszer annyit (95 százalékkal többet) ettek a magas zsírtartalmú indiai ételből,

mint sovány társaik, és 65 százalékkal többet, mint az elhízottak. A tanulmány másik szakaszában a résztvevők eperből, tejszínből és habcsókból készült édességet kaptak szintén háromféle cukortartalommal, ám a desszert zsírtartalma állandó volt.

A soványak és a túlsúlyosak a magas cukortartalmút szerették, a hibás gént hordozók kevésbé szerették a magas cukortartalmút,

és jóval kevesebb édességet ettek mindhárom desszertből, mint a másik két csoport. Száz emberből egy hordozza az MC4R génhibát. A kutatók úgy vélik, hogy mivel esetükben az MC4R-pálya nem működik, ez okozhatja azt, hogy

a zsíros ételeket preferálják, anélkül, hogy annak tudatában lennének,

és ez okozhatja súlyproblémáikat. Létezik számos más gén, amely a súlygyarapodás kockázatát fokozza, ezeknek hatását jövőbeni tanulmányuknak kell vizsgálni - olvasható a Cambridge-i Egyetem honlapján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.