Két előadás közt szökött ki az esküvőjére - 10 érdekesség a 85 éves Csűrös Karoláról

Forrás: Wikipédia/FORTEPAN/SZALAY ZOLTÁN -
köszöntés Csűrös Karola Horváth Ádám magazin Szomszédok születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevesek számára adatik meg, hogy egész életükben szeretet és megbecsülés övezze őket. Csűrös Karola egyike ezen szerencséseknek, aki ha tehetné, még ma is színpadra állna. A színésznő, akit még a fiatalok is ismernek, a Szomszédok Etusaként vált imádni való jelenséggé. Az 1936. november 6-án született színésznőt ma, 85. születésnapján a róla összegyűjtött érdekességekkel köszöntjük.

1. Férje édesanyját alakította

Csűrös Karolát gyakran hívták tévéjátékokba, élő műsorokba szerepelni. Ezen munkái során mélyült el a kapcsolata Horváth Ádám televíziós rendezővel, akivel 1966-ban összekötötték életüket. A színésznő volt az egyik alapszereplője férje legnagyobb sikerének, a Szomszédok című teleregénynek. Ő alakította Szikszay Etus keramikust, aki a Mágenheim család életében játszott fajsúlyos szerepet. Etus karakterét Horváth Ádám a saját édesanyjáról, Sárközi Mártáról mintázta. A hölgy újságíró és műfordító volt, nem mellesleg ő volt a világhírű magyar drámaíró, Molnár Ferenc lánya.

Csűrös Karola Szikszay Etust alakította a sorozatban Forrás: M3

2. Két előadás között szökött ki az esküvőjére

Három évnyi együttélés után, 1966-ban mondta ki a boldogító igent. Csűrös Karola esküvője azonban nem a cicomák és a nagy felhajtás miatt volt filmbe illő. „Délelőtt egy fekete bőrű karaktert játszottam, kettőkor még be voltam festve. Kerényi Imre rendezte az előadást, aznap azzal ugratott: ha nem lesz velem elégedett, nem enged el a két órára kitűzött esküvőre" – mesélte az Origónak adott interjújában.

Szerencsére időben odaért az anyakönyvvezetőhöz, ahol már várta őt leendő férje, Horváth Ádám, valamint két tanújuk, Vitray Tamás és első felesége. Lezajlott a ceremónia, ő pedig rohant vissza a világot jelentő deszkákra.

„Hatra átszaladtam a Kamara Varieté egy műsorába, majd vissza a Madách esti előadására, aztán mentem megint este tízre a Kamara Varietébe. Utána csatlakoztam a férjemhez és a tanúkhoz az Opera étterembe. Jól be voltak már csípve, de sikerült őket gyorsan utolérnem. Ez volt az esküvőnk."

„Ádám nélkül nem lehet kibírni az életet, csak elviselni”

A tavaly megözvegyült Csűrös Karola őszintén mesélt a megpróbáltatásairól.

3. Nem volt menyasszonyi ruhája

A fenti, rohamtempóban megejtett esküvőből adódik, hogy a színésznőnek nem sok ideje vagy lehetősége lett volna a jelmezéből kibújva esküvői ruhába öltöznie. Ehelyett viszonylag egyszerűen megoldották a dolgot, egy könnyed nyári viseletben fogadott örök hűséget szerelmének.

4. A három ujj

Ha azt hinnénk, több szokatlanság már nem fér bele Csűrös Karola esküvői történetébe, akkor tévedünk. Egyik tanúja, a népszerű sportriporter, Vitray Tamás ugyanis kis meglepetéssel „készült" Karola számára. Nem árulta el neki azt, amit ő már korábban észrevett, hogy egyik kezén csak három ujja van az anyakönyvvezetőnek. Amikor a színésznő kezet fogott vele, annyira meglepődött, hogy felsikoltott.

5. Tudós felmenők

Csűrös Karola művelt családból származott. Édesapja Csűrös Zoltán Kossuth-díjas vegyészmérnök, akadémikus volt. Őt tartották az ipari szerves kémia és vegyészet egyik jeles hazai alakjának, valamint neki köszönhető számos textilkémiai kutatás megalapozása. Nemcsak édesapja révén, hanem anyai ágon is rendkívüli felmenőkkel rendelkezik.

Édesanyja, Bruckner Valéria családtagjai közt találjuk Bruckner Győző jog- és művelődéstörténészt, valamint a szintén Bruckner Győző nevet viselő Kossuth-díjas kémikust, gyógyszerészt, a szerves kémia tudományának jeles magyar képviselőjét.

Csűrös Karola művelt családból származik Forrás: Wikipédia/FORTEPAN/SZALAY ZOLTÁN

6. Sosem volt hosszú haja

Már fiatalon sem szerette a hosszú hajat, bármikor próbálta megnöveszteni, mindig levágatta. A Bors kérdésére árulta el nemrég, mi állt szokatlan döntése hátterében. „Mert nagyon vacak a hajam. Ez tinédzserkoromban volt szomorú, amikor a hosszú haj hódított. Először is rosszul állt, másrészről nem bírtam, ha megcsinálták frizurának."

7. De a parókákat imádja!

Színésznőként rengetegszer kellett megváltoztatnia a külsejét. Különféle jelmezek, sminkek, válogatott alakítások, amikor az átlényegüléshez néha elengedhetetlen kellék a póthaj, a paróka. Habár Csűrös Karola nem szereti a hosszú hajat, a parókákért odáig van.

"Egy gyönyörű, hosszú, szőke parókát nemcsak a darabban, hanem egy hétig civilként is hordtam. Azon vigyorogtam, hogy senki nem ismert meg. Amit évek alatt a szerepek miatt műveltek a hajammal, már az is csoda, hogy még van hajam" - mesélte a Borsnak.

8. Beceneve: Karcsi

1936 novemberében Csűrös Karolinaként látta meg a napvilágot, ám ő nagyon hamar úgy döntött, megváltoztatja a keresztnevét. Nem szeretett volna ugyanis idős korára Lina néni lenni. Mindent megtett a változtatásért, amikor kiállították a személyi igazolványát, nagy nehezen meggyőzte a rendőrt, hogy Karolát írjon bele. „Gyerekkoromban Dudunak hívtak, aztán a gimnáziumban Csűri lettem. Aztán a Színművészetin Karoláztak. Az kibírhatatlan, borzasztó. Elkezdtek Karcsizni: én ezt viszont szeretem" – emlékezett vissza a Borsnak a művésznő.

Csűrös Karolinaként látta meg a napvilágot Forrás: MTI/Illyés Tibor

9. Sohasem bánta meg, hogy nem lett anyuka

Az ország Etusa ugyan saját gyermeket sohasem nevelhetett, de kétségtelen, hogy magyar fiatalok ezreinek életére volt nagy hatással színpadi alakításaival, tévés szerepléseivel. Meglepően határozott még ma is, amikor arról kérdezik, megbánta-e, hogy nem szült gyereket. „Sohasem" – érkezik a válasz, hiszen imádta a munkáját és akkori életformáját, amin semmiképp sem akart változtatni. Férjének előző házasságából már született két gyermeke, velük nagyon jó viszonyt ápolt, sajátra mégsem vágyott.

„Számomra Ádám és a hivatásom volt a legfontosabb. Nagyon szeretem a gyerekeket, de nem akartam, hogy más kösse le az energiáimat. Akkoriban, persze, ezt nem illett bevallani" – fedte fel az okokat az Origónak.

10. Játék a nevekkel

A Szomszédok után Horváth Ádám új teleregényt készített, ez volt az Életképek. A 2004-től 2009-ig vetített sorozatban sok gazdagréti lakos tiszteletét tette, köztük színésznő felesége is. Csűrös Karola pedig egy különleges nevű karaktert formált meg a történetben. Ezúttal viszont nem Etusnak, hanem Dr. Csűri Karolinának, becenevén Karcsi doktornőnek hívták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.