Rózsaszín köd és élénk képzelőerő: fantáziánk sok mindenre képes, ha plátói szerelemről van szó

plátói szerelem viszonzatlan szerelem magazin vágyódás
Fáj, hisz soha nem lehet a miénk. Csupán agyunk szüleménye, a fantáziavilágunkban élő tökéletes ideál, nem valós személy. Egy nem létező kapcsolat, amely hatással van az egész életünkre. Ez a plátói szerelem. Hogy miként alakul ki és mit tehetünk annak érdekében, hogy valamiképpen mégis a realitás talaján maradjunk, arról Geist Klára tanácsadó szakpszichológus beszélt. 

A szerelem nem mindig olyan kellemes, mint amilyennek gyerekkorunk meséi nyomán elképzeljük. Legfőképpen akkor nem, amikor egyoldalú. Nincs is annál nyomasztóbb érzés, amikor a kiszemeltünket a kedvesével látjuk az utcán vagy közös fotókon a közösségi médiában. Gyomrunkban pillangók repkednek azonban, amikor reakció érkezik tőle új posztunkra vagy reagál napi történeteinkre. Ez persze ő csak kedves gesztusnak szánja, főleg, ha egyébként jóban vagyunk, de nekünk a mindenséget jelenti. Ilyenkor saját magunkat ámítjuk és csalódottak, bizonyos helyzetekben mérgesek lehetünk, ha mégsem úgy alakulnak a dolgaink, ahogy szeretnénk. És általában nem úgy alakulnak.

Plátói vagy viszonzatlan szerelem

A viszonzatlan szerelem tulajdonképpen élete során bárkit érinthet. Ilyenkor erős vonzalom alakul ki a másik iránt, ám ha az érzés nem válik kölcsönössé, a realitást szem előtt tartva egy idő után tovább lépünk. A baj, akkor kezdődik, ha beleragadunk ebbe az érzésbe, az pedig átszövi a mindennapjainkat, mérgezi a gondolatainkat, sőt azok központjába kerül.

Forrás: Shutterstock

Könnyen kreálhatunk egy idealizált képet fantáziavilágunkban a kiszemeltünkről, még akkor is, ha a egyébként tisztában vagyunk vele, hogy csak mi ruháztuk fel ezekkel a tulajdonságokkal. A plátói szerelem testileg sosem teljesedik be.

Elakadásaink idézik elő

– fejtette ki a pszichoforyou.hu szakértője, Geist Klára tanácsadó szakpszichológus.

Forrás: Shutterstock

Sokan újra és újra beleesnek a viszonzatlan szerelem csapdájába, ami egyfajta védőpajzsként szolgál, az illető tudatalattija így védi meg magát a nagyobb - valós kapcsolatokkal járó - csalódásoktól. Ha valakinek szinte csak és kizárólag plátói szerelmei vannak, akkor érdemes átgondolni, honnan eredhet mindez. Elképzelhető, hogy kötődési problémáról van szó, hogy az illető éppen az elköteleződéstől tart.

Ha valaki gyerekkorában nem kapott a szüleitől kellő figyelmet vagy sohasem viszonozták az érzéseit, lehet, hogy felnőttként is ezt a mintát viszi tovább, hiszen ez az, amit ismer. Így felnőttként is olyan kapcsolatokat keres, ahol nem viszonozzák az érzéseit.

A gyógyulás első lépése, hogy felismerjük egészségtelen kötődési mintáinkat. Ha így sem tudunk továbblépni és beleragadunk egy nem létező kapcsolatba, a legtöbb esetben terápiás beszélgetésre, tanácsadásra lehet szükségünk. Megfelelő önismerettel felvértezve és a múlt tudatos feldolgozásával a jövőben már azelőtt megszólal a vészcsengőnk, mielőtt újra a kínzó plátői szerelem csapdájába esnénk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.