Három tipp, amivel tízezreket spórolhatsz a fűtésen

Forrás: shutterstock -
spórolás rezsi fűtés hőmérséklet számla
Az ősz beköszöntével egyre többet gondolunk a fűtésre, sokan rettegnek, ha a téli számlákra gondolnak. Van azonban három hiba, amit nagyon sokan elkövetnek, pedig ha kikerülnék ezeket, tízezreket spórolhatnának.

Fűtés szempontjából az idén szerencsénk volt, az enyhe ősznek köszönhetően valamennyit már biztosan spróroltunk a rezsin. Egy angol fűtéstechnológiai cég szakértője három tanácsot osztott meg az Express magazinnal, hogy az igazán hideg időkben is alacsony maradjon a számláink összege.

1. Mindig egy fokkal alacsonyabbra állítsuk a termosztátot, mint azt elsőre gondoljuk

Az átlagos európai háztartások általában 22°C körül tartják a termosztátot. Ez kellemes hőmérsékletnek tűnhet, de megnöveli az energiaszámlákat. Kutatások azt mutatják, hogy az otthoni hőmérséklet kismértékű csökkentésével jelentős energiamegtakarítás érhető el. A szakértő elmondta, 20,8°C-os beállítással még nem fázunk, de már sokan spórolhatunk.

földgáz, gázfogyasztás, gázfűtés, fűtés, termosztát, illusztráció, 2021.11.22. Forrás: shutterstock

3. Csak azokat a helyiségeket fütsük, ahol sokat tartózkodunk

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a használaton kívüli helyiségeket is fűtjük. A hálószobákban például napközben letekerhetjük a radiátorokat. Ezzel a kazán hatékonyságát is javíthatjuk, a helyiségeket gyorsabban fűti fel, és a számla is kisebb lesz.

4. Nem mindegy, mikor kapcsol be a fűtés

Éjszakára is érdemes lejjebb venni a hőmérsékletet. A melegben való alvás nem egészséges, ráadásul még spórolhatunk is. Érdemes úgy programozni a fűtést, hogy ébredés előtt egy órával kapcsoljon be, így nem fogunk fázni, amikor kibújunk az ágyból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.