3 tipp, hogy ne verjenek át Black Friday-kor

átverés tudatos vásárlás Black Friday
Manapság, amikor minden nap lehetőségünk van rácsodálkozni egy-egy termék új árára, talán a szokásosnál is jobban várhatjuk a Black Friday akciókat. A borítékolhatóan érkező engedmények miatt éppen ezért novemberben érdemes lehet körülnézni és beszerezni a nagyobb értékű háztartási gépeket. Persze ilyenkor is érdemes résen lenni, hogy később ne bánjuk meg az elsőre kedvezőnek látszó beruházást. 

A Black Friday mostanra már inkább Black hétvége, vagy éppen Black hónap, és nem csak egy pénteki akciós nap, aminek eredetileg indult. Az, hogy valóban mennyire éri meg ilyenkor vásárolni, nagyon változó. Van, ahol pusztán marketing üzenet, és valós, nagy árengedményeket nem tapasztalhatunk. De tényleg rá lehet akadni nagyon kedvező ajánlatokra is. Mindenesetre jó, ha most sem csak azért vásárolunk, mert a marketing üzenetek azt sugallják, hogy kihagyhatatlan az ajánlat, hanem mert valóban szükségünk van egy termékre, s azon belül is utánajárunk, hogy számunkra valóban megfelelő lesz-e az éppen akciós darab.

Ne azért vásároljunk, mert a marketing üzenetek azt sugallják, hogy kihagyhatatlan az ajánlat. Forrás: AFP/Yuri Cortez

1. Óvatosan a csomagajánlatokkal!

Gyakran találkozhatunk azzal, hogy ha egy helyen, vagy egy márkától több terméket veszünk, akkor nagyobb kedvezményt kaphatunk. Anyagi szempontból logikusnak tűnik, hogy ez esetben éljünk az ilyen lehetőségekkel, ha amúgy is éppen most szereljük fel a lakásunkat mosógéppel, mosogatógéppel és hűtővel mondjuk egy költözés apropóján. Azonban egyrészt az anyagi szempontokon túl egyéb tényezőket is érdemes figyelembe vennünk, másrészt anyagilag sem biztos, hogy jobban járunk hosszú távon. Ugyanis, ha már azzal is elkezdünk számolni, hogy mekkora a megvásárolni tervezett készülékek működtetésének energiaigénye akkor az is kiderülhet, hogy tulajdonképpen egy nagy pénznyelőt tervezünk éppen beköltöztetni a lakásunkba. Ahogy az sem mindegy, hogy valóban tisztára mossa-e majd az a gép a ruháinkat, edényeinket, vagy éppen mennyire stabilan hűti az élelmiszereket, hogy azok a lehető legtartósabbak legyenek, s ne kelljen kidobnunk azért, mert hűtő helyett csak egy szekrényt vettünk.

2. Ne márkát, inkább terméket válasszunk!

Abba a csapdába sem érdemes beleesnünk, hogy vakon bízunk egy márkanévben, még akkor sem, ha nekünk már bevált egyik vagy másik márka otthon. Sem pozitív sem negatív irányban nem érdemes kétséget kizáróan véleményt formálni. A gyártók különböző termékei közel sem nyújtanak azonos teljesítményt minden szempontból. Nyilván azt gondolnánk, hogy a drágább termékük a jobb teljesítményű, az olcsóbb pedig kevésbé, de ez nem mindig van így.

3. Éljünk az online vásárlás előnyeivel!

Ha már körvonalazódott, hogy milyen terméket tervezünk éppen beszerezni, hasznos lehet online tájékozódni a termék tulajdonságairól vagy éppen arról, hogy hol találunk készleten az általunk kiszemelt darabból. Nem utolsósorban így könnyebben és gyorsabban össze is tudjuk hasonlítani az árakat, mint ha boltról boltra járunk. Sokszor a szállítási költséget is megspórolhatjuk, ha online rendelünk. Illetve, ami nem utolsó szempont, hogy nyugodt körülmények között értelmezhetjük az olvasott információkat mielőtt meghozzuk a végleges döntést. Persze, online vásárlás során sem kerülhető el a fogyasztóra nehezedő diszkrét nyomásgyakorlás, mint a: „Már csak néhány darab maradt!" vagy „Utolsó darab", amivel próbálják sürgetni a döntéshozatalt. Ennek ne dőljünk be. Mert kattintgatni könnyű, de mégiscsak a saját pénzünkről van szó. Gondoljuk végig, mire költjük!

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.