A családok életét is fenekestől felforgatta a digitális világ

kampány egyensúly digitalizáció család magazin
Digitális világ és rohamosan fejlődő technológia? Vajon hogyan működhet jól családunk ezen eszközök vonzásában? Feloldhatók a generációs különbségek? Hogyan kezdjünk beszélgetni a családtagokkal az online térben töltött időről? Mindezen kérdéseket járják körbe a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakértői a Momentán Társulat közreműködésével rendhagyó előadások keretein belül ötállomásos országos körútjukon.

A „Mobil a családom?" program 2023. június 9-én indult el a budapesti Thália Színházban, ám idén novemberben vidéki helyszínekre is ellátogatnak a szakértők. A program fő célja, hogy abban segítse a szülőket, hogy képesek legyenek egyensúlyt teremteni a mobil eszközök online világa és a közösen eltöltött, minőségi idő között. Arra törekednek, hogy ne a mobilok uralják a családi életet, hanem ezek maradjanak olyan eszközök, amelyeket építő célokra használhatunk.

A családok életét fenekestől felforgatta a digitális világ. Új döntések, új kihívások elé kerültek a szülők, amelyeket nehéz felelősségteljesen meghozni. A programról röviden Kis Norbert, a „Mobil a családom?" program vezetője (NMHH), dr. Somogyi Ákos az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának vezetője és dr. Puskás Cristian gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos (Vadaskert Alapítvány) beszélgetett.

Forrás: NMHH

Cél: Az online életvitel és a családi élet közötti egyensúly

Szülői példamutatás nélkül elbukjuk a digitális gyereknevelést

Néhány éve még az okozott aggodalmat, ha a szülő a gyereket hosszú időre a tévé előtt „felejtette". Úgy tűnik, hogy azóta sokkal komolyabb kihívásokkal kell szembenéznünk, a televízió-nevelte gyermekek után ugyanis már növekszik az internet által szocializált generáció, amelynek képviselői – ha nem vigyázunk rájuk – sok szempontból könnyen kiszolgáltatottá válhatnak. Ennek megelőzésében segít a családoknak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számos ismeretterjesztő online tartalommal, és különösen a jelenleg is futó, Mobil a családom? kampánnyal. A Life.hu korábban a kampány vezetőjével, Kis Norberttel beszélgetett, itt olvasható.

A szakértő elmondása szerint öt vidéki városba látogatnak el, Szegedre, Szombathelyre, Pécsre, Debrecenbe és Sopronba. Ezek a színpadi játékok, amelyeket a vidéki városok színházaiban szerveznek, a Momentán Társulattal együtt kerülnek bemutatásra. A Momentán Társulat egy improvizációs színház, velük mutatnak be olyan jeleneteket, amelyek egy négytagú család hétköznapjait ábrázolják, azokat a küzdelmeket, amelyeket a mobileszköz használat tekintetében vívunk, azokat az örömöket, lehetőségeket, kihívásokat, amelyeket az online élet jelent a családok hétköznapjaiban. Az 5 vidéki városban közel 1000-1200 diákkal, szülővel, pedagógussal fognak találkozni ezeken a színházi előadásokon.

Kis Norbert kiemelte, hogy a program és az országjárás célja, hogy minél többet beszélgessenek családon belül ezekről a kérdésekről. Az iskolákban, közösségi médiában, hagyományos médiában egyre jobban ráirányítsák a figyelmet arra, hogy a családoknak dolguk van a mobileszközök használatával, különösen a szülőknek van kiemelt felelőssége és teendője ezzel kapcsolatban.

„A családi kommunikáció erősítése elengedhetetlen..."

Dr. Somogyi Ákos főosztályvezető a program tanácsairól, szakmai tartalmáról, az NMHH gyermekvédelmi és családvédelmi tevékenységéről beszélt.

A főosztályvezető rámutatott arra, hogy a szülő és gyermek közötti bizalom kialakítása létfontosságú, többek közt azért is, mert a kutatások szerint minden hatodik tizenéves volt már részese online bántalmazásnak.

Forrás: Shutterstock

Egy családi program mindig jó alternatíva

Puskás Cristian gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos kiemelte:

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy ha a gyermeket túlságosan magával ragadja az online világ, akkor elszigetelődhet, kiléphet a közvetlen, valós kapcsolataiból. A digitális ingerek intenzívebb hatásúak, ha „otthon, biztonságos környezetben" érik a gyermeket.

Puskás Cristian a szülők felelősségét hangsúlyozva azt tanácsolta, hogy ha a szülők túl soknak ítélik a képernyőidőt, akkor ne pusztán vegyék el a mobileszközt a gyerektől, hanem mindig nyújtsanak helyette alternatívát, például közös családi programot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.