Szikszai Eszter a bulimiától jutott el az egészséges, sportos életig

Fotó: Szabó Gábor/Origo -
Szikszai Eszter bulimia egészséges életmód sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szikszai Eszter csinos, sportos, fiatal lány, aki kamaszkorában komoly betegségekkel küzdött. Súlyfeleslege miatt ész nélküli diétába kezdett, melynek bulimia lett a következménye. Az akkor 13-14 éves lány a stressz és a kétségbeesés miatt komoly problémákba hajszolta magát. Ma már azonban csak nosztalgiával tekint vissza a sötét időszakra: egészséges, gyönyörű, és képes volt mindent a háta mögött hagyni. 

Egy gyönyörű, fiatal lány Szikszai Eszter, akiről ránézésre nem mondanánk, meg, hogy a poklok poklát járta meg általános iskolás korában. Ma azonban már kiegyensúlyozott és egészséges életet él, kinézete pedig a fitneszmodellekéhez hasonlít. Ám ez nem volt mindig így: Eszter 13 évesen olyan mélypontra került, hogy komoly étkezési problémába, a bulimiába taszította magát. Bár már túl van a nehezén, teste megsínylette a felelőtlen életmódot. A megszerzett tudással és tapasztalatokkal a birtokában olyan embereken igyekszik segíteni, akik hasonló cipőben járnak mint ő. A fiatal lány edzőnek tanul és az egészséges táplálkozást hirdeti követői között.

Szikszai Eszter Fotó: Szabó Gábor/Origo

Eszter, hogy jut el egy általános iskolás kislány arra a szintre, hogy ilyen komoly evési zavarokkal küzdjön? Ennyire túlsúlyos voltál?

Soha nem voltam az a nádszálvékony lány, mindig is picit husibb voltam, de nem voltam brutálisan elhízva sem. Ötödikes koromban kezdett el ez igazán zavarni a súlyom. Akkoriban kezdtek érdekelni a fiúk, ők azonban nem nagyon foglalkoztak velem. Ekkor döntöttem el, hogy diétázni fogok és lefogyok.

Mivel és hogyan kezdted meg az életmódváltást? Ez tudatos változás volt már akkor is vagy ész nélküli fogyókúra?

Az utóbbi sajnos. Akkoriban, 8-9 évvel ezelőtt nem voltak még elterjedve a különböző életmódváltással és egészséges táplálkozással kapcsolatos oldalak, mint ma. A klasszikus hibát követtem el: nem ettem, vagyis csak annyit, ami szükséges volt.

Anyukám mindig csomagolt nekem szendvicset, amit kidobtam az iskolában, nem ettem ebédet sem otthon, vacsorát is csak ritkán.

Fotó: Szabó Gábor/Origo

Napi 5 almával helyettesítettem az étkezéseket, valamint tejet ittam, hogy a gyomorsavamat némileg rendbe hozzam, de azt is csak akkor, ha muszáj volt. Elég drasztikus módját választottam a fogyókúrának. Akkor három hónap alatt lement 15 kiló. De keményem megfizettem az árát.

Mennyire volt a fogyás tartós? Sikerült a leadott kilókat tartanod?

Sajnos nem. A napi 5 alma nagyon kevés volt ahhoz, hogy ezt hosszútávon tudjam csinálni, azt viszont tudtam, hogy nem akarok többé duci lenni. Sajnos ekkor alakult ki nálam a bulimia: ettem, utána pedig megszabadultam a bevitt ételektől. Így ment ez két évig, ami teljesen kikészített lelkileg és testileg is. Nagyon kemény időszak volt ez az életemben. Nagyon komoly stressz faktor volt. Sehová sem mentem, a barátaimmal sem akartam találkozni. Eljutottam oda, hogy a leadott 15 kilót visszaszedtem, sőt híztam is. 85 kilót mutatott a mérleg. Teljesen kikészültem.

Hogyan tudtál ebből kilábalni? Ki segített neked?

Akkoriban a családi helyzetünk sem volt túl jó, így egyedül oldottam meg mindent. Egyedül másztam bele és egyedül is jöttem ki belőle. Tudtam, hogy ez az állapot nem tartható és mindent megpróbáltam, hogy meggyógyuljak.

Fotó: Szabó Gábor/Origo

Nézd meg, mikor jött el az a pont, amikor Eszter gyökeresen megváltoztatta életét és teljesen új irányt vett a jövője!

Mi volt az a pont, amikor változtattál?

Az iskolaváltás nagyon sokat segített ebben. Közéspikolás lettem, és rájöttem, hogy én nem vagyok az a lány, aki állandóan otthon ül és nem mer társaságba menni. Szerettem volna barátokat és úgy akartam élni, mint minden középiskolás fiatal: bulizni, fiúkkal ismerkedni. Új barátaim lettek, akikkel eljártam szórakozni. Ekkor jöttem rá, hogy az élet másról is szólhat, nem csak az étkezésekről és a testsúlyomról.

Fotó: Szabó Gábor/Origo

A stressz az élet természetes velejárója, még a legnyugodtabb ember életében is jelen lehet. Mutatunk 7 hatékony és egyedülálló stresszkezelési technikát, hogy az életed új mederbe lépjen!

Ekkor jött az egészséges életmód?

Nem tudom, honnan tudtam, hogy rendszeresen kell étkeznem. Így elkezdtem arra odafigyelni, hogy napi ötször vigyek táplálékot a szervezetembe, elhagytam a kenyeret és a cukrot. Igazából így léptem rá az egészséges életmód felé vezető útra.

Nem tagadom, nagyon nehéz volt az elején. Féltem, hogy a rendszeres étkezéstől hízni fogok, de elhatároztam, hogy nem térek el ettől és többé nem éheztetem magam. Szerencsére bevált.

Fotó: Szabó Gábor/Origo

Mikor érezted, hogy jó úton jársz?

Egy hónap után kezdtem el érezni, hogy ez lesz az én utam. Nem csak a kaja körül forogtak a gondolataim, de mégis mentek le a kilók. Rubint Réka dvd-re elkezdtem tornázni, változott a testem és rádöbbentem, hogy ezt így is lehet csinálni. Stresszelés nélkül, egészéségesen is lehet fogyni. Ekkor megváltozott az életem, lefogytam és azóta is tartom a súlyom. Nem mondom, hogy már nincs mit változtatni magamon, de teszek érte és már nem esem kétségbe, ha néha megkívánok egy finom pizzát vagy egy süteményt.

A hátad mögött tudtad hagyni azt a duci kislányt, akit régen a tükörben láttál?

Ez nagyon érdekes dolog, mert néha még mindig elfelejtem, hogy már nem vagyok az a duci lány, aki voltam. Néha azon kapom magam, amikor meglátok egy csinos lányt, hogy legszívesebben elbújnék, aztán meglátom magam egy kirakatam és rájövök, hogy már én sem vagyok az a túlsúlyos kislány.

A történeted sokaknak adott erőt. Sokan megkerestek, tudsz segíteni nekik?

Edzőnek tanulok, pont azért, hogy másoknak is segíthessek. Teljesen elvarázsolt engem ez a világ. El sem tudom mondani, mennyit adott nekem az életmódváltás és a mozgás öröme.

Sokan megkeresnek a közösségi oldalakon olyanok is, akiket személyesen nem ismerek, de a barátaimnak is rendszeresen adok tanácsokat. Nagyon boldog vagyok, ha átadhatom azt a tudást, amit az évek alatt komoly áron megszereztem.

Fotó: Szabó Gábor/Origo

Túl sok a stressz az életedben? Úgy érzed, nem találod a kapaszkodót? A Life.hu szakértője, Pilát Gábor life-coach Neked is segít! Írj nekünk az info@life.hu e-mail címre, hogy személyre szabott tanácsokat kaphass. Segítünk, hogy átalakíthasd a mindennapjaid!

Tudtad?

A stressz fokozódásában és állandósulásában jelentős szerepe lehet a magnéziumhiánynak.

Készen állsz a nagy döntésre? Ha elfogadod, hogy a stressz a mindennapok szerves része, ugyanakkor nem engeded eluralkodni az életeden, akkor csatlakozz! A számláló azokat mutatja, akik meghozták a döntést; mától másképp néznek a stresszre. Csatlakozásod kötelezettségekkel nem jár, de példát mutatsz és bátorítasz másokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.