5+1 tipp, hogy idén ne stresszelj az ünnepek alatt

Forrás: Youtube -
karácsony advent stressz család előkarácsony2016 ünnepek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony a szeretet ünnepe – ezzel együtt sajnos az egyik legstresszesebb időszak az évben. Van, akinek ez a stressz inkább örömteli várakozás, de van, akinél már az elviselhetőség felső határát súrolja. Ha te is az utóbbi csoportba tartozol, vegyél egy nagy levegőt, és az alábbi tippek segítségével próbáld meg idén nyugisabban átvészelni az adventi időszakot. 

Munkamegosztás

Az egyik legfontosabb, hogy ne akarj hősködni, ne vállalj minden feladatot magadra. Beszéld meg a családoddal, a vendégségbe várható rokonsággal, hogy kinek mi a feladata, ki pontosan mikor fog érkezni. Idén ne bajlódj a desszerttel, kérd meg a vendégeket, hogy hozzanak ők sütiket. A családodban időben osszátok szét a feladatokat: ki menjen el nagybevásárolni, ki segít a nagytakarításban, ki díszíti idén a fát...

A karácsonyi előkészületeket nem kell egyedül csinálnod, osszátok szét a feladatokat Forrás: Youtube

Készíts listát

Ülj le, koncentrálj és ürítsd ki az agyad. Írj le mindent, ami csak vár rád ebben az évben, készíts listát. A legapróbb dolgokat is írd le, mindent, amit esetleg a nagy rohanásban aztán elfelejtenél. Ezt a listát aztán tartsd magadnál, hogy bármikor rá tudj nézni, és tudd, éppen mi a következő feladat.

Ajándékot a netről

Megéri minden évben a boltokban tülekedni majd a többméteres sorban várakozni a kasszánál? Nem. Újíts, és rendeld meg az ajándékokat az internetről. Az is nagyon praktikus tud lenni, ha az ételek hozzávalóit is jó előre megveszed – természetesen ezeket is neten keresztül.

Minek stresszeld magad többórás sorban állással, ha rendelhetsz ajándékot az internetről is? Forrás: Thinkstock

Ne most kísérletezz

Unja már a család a megszokott karácsonyi menüt? Az újítással semmi probléma nincs, de véletlenül se december 24-én délelőtt kezdj el kísérletezni. Ha mindenképpen valami újat szeretnél, készíts egy próbavacsorát még december elején.

Légy realista

Senki sem tökéletes, és a karácsonynak sem kell annak lennie. Ne görcsölj a bevált rituálékon, lehet, hogy ebben az évben a nagyszülők késése miatt este hat helyett csak hét órakor tudtok asztalhoz ülni. Ez legyen a legkisebb gondod. Magadtól sem, és szeretteidtől sem kell maximumot elvárnod, a lényeg, hogy együtt legyetek.

Senki sem tökéletes, és a karácsonynak sem kell annak lennie Forrás: Thinkstock

Fontos az énidő

...még karácsonykor is! Mindenkit le tud terhelni az ünnepi időszak, és sokszor már az is nagy segítség lehet, ha egy félórácskát egyedül tudsz lenni. Vegyél egy forró fürdőt, sétálj egyet a friss levegőn, vagy csak nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból. A lényeg, hogy mindig szánj magadra egy kis időt, amikor olyan elfoglaltságot végezhetsz, ami segít kitisztítani a fejedet, és csökkenteni a stresszt.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.