A "szaranyaság" mibenléte, avagy vess számot önmagaddal, anyukám!

Forrás: Thinkstock -
édesanya anyaság szülő család szaranya gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jó és szar anyaságot igen keskeny határ választja el egymástól. Vannak dolgok, amiket mi hiszünk magunkról, amit mások vélnek tudni rólunk, és amit a gyermekünk érez velünk szemben. Létezik, hogy ezek mind egybevágjanak?

Az első kérdés: te mit gondolsz az anyaságodról? Mielőtt erre válaszolnál, nézzünk meg pár anyatípust:

Az ősanya

  • a gyermekneveléssel kapcsolatban csak magadra hallgatsz,
  • türelmed végtelen,
  • a gyermekednek élsz, mindent tőle teszel függővé,
  • próbálsz minél több időt vele tölteni.
Az ősanya Forrás: Thinkstock

A modern anya

  • szereted átrágni magad az új gyereknevelési elveken,
  • próbálod a gyereket partnerként kezelni,
  • nagy hangsúlyt fektetsz a gyermeked szociális életének kialakítására,
  • határozottnak érzed magad, de fontos mások véleménye is.

A tudatos anya

  • már várandósan elkezded a gyermeknevelési könyveket bújni,
  • minden döntésednek az anya-gyerek kapcsolat az alapja,
  • sokszor „teszteled" az anyai hozzáértésedet,
  • sokszor aggódsz, hogy jó anya vagy-e.

A szabadelvű anya

  • abszolút autonóm lényként kezeled a gyerekedet,
  • nem vezetsz be sok szabályt, de azokat kategorikusan betartatod,
  • saját gyereknevelési elveid vannak, melyek mellett teljes mellszélességgel kiállsz,
  • a konstruktív közös játékokat részesíted előnyben.
A konstruktív közös játékokat részesíted előnyben Forrás: Thinkstock

A fenti pár példából is látszik, hogy az anyák sokfélék lehetnek. Felesleges keresni egy etalont, és mindenkit ahhoz igazítani. Másként képzeljük el helyünket a világban, másként érvényesülünk, mások a nézeteink és a fontossági sorrendünk – ezek ráadásul bármikor változhatnak is. Anyaságunkat az is meghatározza, hogy milyen párkapcsolatban élünk, mennyire feszélyez a munkánk, milyen volt a várandósságunk, hány és milyen minőségű ember marad meg mellettünk... Az, hogy milyen anyák leszünk, nagyban elhatározás-, tudatosság- és környezetfüggő, de ezek mellett nem szabad elengednünk a tudatalattinkban lévő anyai mintát sem.

Ezek után te milyen anyának tartod magad?

Bevallom, én jónak, de ezért keményen kordában kell tartanom a hozott anyai mintámat, és be kellett ismernem a gyenge pontjaimat. Persze lehetnék sokkal jobb is, időnként vannak szuper napok, amikor végig türelmes tudok maradni, érzem, hogy már-már nyálas szentimentalizmussal egymásra vagyunk hangolódva a kölykökkel. Ilyenkor lubickolok az anyaságban. Máskor viszont olyan távol vagyunk egymástól, mintha egy cápákkal teli óceán állna közénk. Ezek lezárása után szokott rendre lelkiismeret-furdalásokkal teli éjszaka és megbeszélős-bocsánatkérős reggel következni.

Nyílt levél a szaranyázóknak

Ha a terhesség alatt sokat hízol, az a baj. Ha keveset, az a baj. Császárral hoztad világra a gyermeked? Akkor te igazából nem is szültél. Nem tudsz szoptatni? Akkor pedig igazából anya sem vagy.

Mindenki megnyugodhat, ezek az állítások nem a szerkesztőség véleményét tükrözik – bármilyen szomorú is, ezekkel a kegyetlen megjegyzésekkel az édesanyák egymást szokták piszkálni. Az úgynevezett „szaranyázásból" lett elege egyik olvasónknak, és klaviatúrát ragadva megírta nekünk az alábbi nyílt levelét.

Egyszerűen unom, ezáltal nem élvezet velem a játék sem Forrás: Thinkstock

Számomra a legfontosabb, hogy hiteles legyek a gyermekeim szemében. Nehéz út volt, tele kétséggel, de felismertem, hogy például a pónikkal és a kisautókkal való szerepjáték nekem nem megy. Egyszerűen unom, ezáltal nem élvezet velem a játék sem. Így megkerestem azokat a közös pontokat, melyek valóban kikapcsolnak és szórakoztatnak engem is. Nem egyszerű beismerni anyaként, ha valami alapvetően elvárt dologban elbukunk, de feltétele annak, hogy mással pótolni tudjuk.

A második kérdés: milyen anyának látnak téged mások?

Túl engedékeny, túl szigorú, túl önző, túl önfeláldozó, túl tökéletes – ergo biztos szörnyű anya, mikor senki se látja –, túl labilis, túl türelmes... stb. A hátunk mögött bizony mindenki talál legalább egy dolgot, mellyel képtelen azonosulni – ahogy mi is másokon. Ez pedig totálisan rendben van így. Hisz végeredményben mindenki kompetensnek érzi magát a saját anyaságában, két teljesen egyforma nevelési, hozzáállási norma pedig igen ritkán találkozik össze.

Hol tartunk eddig a szaranyasági mércénkkel?

  • Ott állunk mi, akik ideális esetben jó anyának tartjuk magunkat, hibákkal ugyan, de nem eget verőkkel. Időnként megpróbáljuk magunkat kívülről látni, és onnan is megbizonyosodni arról, hogy jól csináljuk-e ezt a feladatot, mely csodás utazás és hihetetlen felelősség egyben. Önmagunk legfőbb kritikusaként vetünk számot napról napra, hogy mi az, amit elszúrtunk, és mi az, amit erősítenünk kell.
Ott áll a környezetünk, akik megfogalmazzák, hogy mi az, amin változtatva jobb anyák lehetnénk Forrás: Thinkstock
  • Ott áll a környezetünk, akik megfogalmazzák – hol szóban, hol tettben, hol csak gondolatban –, hogy mi az, amin változtatva jobb anyák lehetnénk. Akik szava vagy mérvadó, vagy nem, akikben megbízunk, vagy csak legyintünk rájuk.

A harmadik és egyben legfontosabb kérdés: mit gondol rólunk a gyermekünk?

Bizony, az ő véleménye kell legyen a döntő, hiszen neki köszönhetjük ezt a szerepet. Azt, hogy életünk végéig számíthat ránk, és mindig, minden helyzetben kiállunk majd érte. Eléggé kimutatjuk-e, eléggé éreztetjük-e vele, hogy szívünk minden szeretetével öleljük akkor is, amikor nincs velünk? Erre a válasz egyértelmű: igen! A gyermekünk csodálattal tekint ránk, akkor is, amikor nem vesszük meg neki azt a játékot a boltban, nem engedjük a barátaival csavarogni, vagy amikor ránk csapja az ajtót, mert épp mindenkit feleslegesnek tart az életében. A gyermek már születése előtt szereti az édesanyját, és feltétel nélküli bizalommal van irányába. Azt a fajta szeretetet, amit ő érez, szinte lehetetlen megtörni. Ő az első perctől érzi, tudja a hibáinkat, velük együtt fogad el és szeret, még a halálunk után is.

Nos, ki is az igazi szaranya?

Akinek soha, de soha sem jutott eszébe az, hogy lehetne jobb, aki sosem vetett számot egy rosszul sikerült nap után, aki egy pillanatra sem ijedt meg ettől a felelősségtől, és aki egyetlen dolgot sem bánt meg az anyai reakciói közül.

Az idei karácsony kedvence – Készíts mézeskalácstortát!http://www.life.hu/csalad/20161209-mezeskalacstorta-recept-karacsonra.htmlNincs karácsony mézeskalácssütés nélkül, de mit szólnál hozzá, ha idén kicsit felborítanád a jól megszokott rendet? Lepd meg a gyerkőcöket mézeskalácstortával – hidd el, imádni fogják! CsaládOrigoKülönleges karácsonyi élvezet - Készíts isteni ünnepi koktélokathttp://www.life.hu/csalad/20161208-kulonleges-koktelok-az-unnepekre.htmlIdén karácsonykor lepd meg valami igazán különlegessel a vendégeidet, készíts nekik hamisítatlan ünnepi ízvilágú koktélokat. A következőkben öt olyan karácsonyi koktélreceptet gyűjtöttünk össze, amelyek között a kezdő és a haladó wannabe mixerek is találhatnak kedvükre valót. Család--Könnyítsd meg a saját dolgodat - Sütés helyett sütirendeléshttp://www.life.hu/csalad/20161208-karacsonyra-sutirendeles.htmlSütés-főzés-takarítás, na és persze ajándékvásárlás - nincs pihenés, az ünnepi időszakban rád is temérdek elintéznivaló vár. Ha azonban egy kicsit találékony vagy, könnyíthetsz a saját dolgodon azzal, ha néhány időigényes tennivalót idén kiszervezel. Hogy mire gondolunk? Az egész napos süteménysütés helyett erre a karácsonyra inkább rendeld meg a finomságokat! CsaládThinkstockEgy anya vallomása, aki elveszítette a fiáthttp://www.life.hu/csalad/20161207-egy-edesanya-levele-halott-fiahoz.htmlA The New York Timesban jelent meg az alábbi levél, amelyben egy édesanya arról vall, miként volt képes tovább élni azok után, hogy elveszítette a fiát. Szívszorító sorok következnek. CsaládThinkstockA szülőség sokkoló oldala: egyedülálló anyasághttp://www.life.hu/csalad/20161205-az-egyedulallo-anyasag-oldalai.htmlAz egyedülálló anya státusz nem egy hangzatos cím, amivel az ember dicsekszik. Elhangzásakor inkább sajnálatot vált ki, mintsem elismerést. Ám két ember helyett helytállni, közben pedig megmaradni a saját szerepünknél, rendkívül nehéz feladat, amely több pozitív támogatást érdemelne. CsaládThinkstockA házasságnak még a vallás sem tud gátat szabni – Így csereberélik hitüket a sztárokhttp://www.life.hu/csalad/20161202-hiressegek-akik-vallast-valtottak-a-hazassaguk-miatt.htmlMi történik, ha két eltérő vallást gyakorló híresség egymásba szeret? A hőn áhított házasságért még a hitüket is hajlandóak sutba dobni. Jobb esetben aztán boldogan élnek, míg meg nem halnak, rosszabb esetben viszont a válás után a vallást váltó fél szépen visszakullog eredeti gyülekezetéhez. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.