Volt, hogy ájulásig itta magát – Egy alkoholista anya újrakezdése

Forrás: Shutterstock -
alkoholfüggőség anya-gyermek kapcsolat rossz anya elhanyagolás alkoholista anya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan élnek az alkoholfüggőség káros mámorában. Magyarországon kb. minden tizedik embernek vannak a felnőtt itallal problémái, ebben az egymilliós csoportban pedig sok édesanyát is találunk. Ők azok, akik nem csupán saját szervezetüket és szociális közegüket teszik lassan, de biztosan tönkre, de gyermekük életét is igencsak megnehezítik, sok esetben pedig megkeserítik.

Korábban már írtunk arról, hogy vannak, akik nem érdemlik meg az anyák napi köszöntést. Ilyen lehet például egy alkoholista édesanya, aki függősége miatt elhanyagoló szülővé vált. A gyermekvédelmi rendszer alapelve szerint, addig, ameddig a gyermek nincs közvetlen veszélyben, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy szüleivel maradhasson.

Amikor a gyermekjóléti-, vagy családsegítő rendszer látóterébe kerül például egy alkoholista anya, vezetett és ellenőrzött tanácsadással, pszichológussal próbálják visszaterelni a helyes útra, és közben figyelemmel kísérik a család életét is. Természetesen, ha az anya nem akar/tud együttműködni, vagy komoly gyermekelhanyagolásra, -veszélyeztetésre derül fény, úgy a gyermek védelembevétele a következő lépés – ekkor még a családban maradhat -, de, ha ez se jár sikerrel, úgy a gyámhatóság akár el is veheti az édesanyától.

Sok édesanya él az alkoholfüggőség káros mámorában Forrás: Shutterstock

Sajnos sok eset a négy fal között marad, hiszen nem minden alkoholista megy részegen dolgozni, vagy épp gyermekéért az óvodába, iskolába. A gyermek feltétel nélküli lojalitása és szeretete pedig megakadályozza a probléma „lelepleződését". Nagyon ritka, amikor az alkoholfüggő anya az, aki felismeri állapotát, és elindul a gyógyulás útján.

A Richter Főnix Közösség olyan történeteket gyűjtött egybe, melyekben válságot megélt nők mesélnek újrakezdésükről. Balogh Csillát az anyai szeretet motiválta alkoholfüggősége leküzdésében. Képzeljük el azt, ahogy egy 11 éves gyermek hazaérve részeg anyját a lépcső alján találja ájultan. Szörnyű.

Balogh Csilla Forrás: richteranokert.hu/fonix

Csilla azon kevesek egyike, aki felismerte betegségét, és amikor látta, hogy a fiával való kapcsolatát is tönkretette, lépett. 10 évvel ezelőtt szakemberhez fordult, ezzel a kapaszkodóval és a saját gyógyulásába vetett hitével tud azóta is józan maradni, valamint lassan fiával is újjáépíttette a bizalmi kapcsolatát.

Az alkoholt elsősorban krízis helyzetekben hívják segítségül az emberek. A nehézségekben remek stresszoldóként működik, de rendszeressé válásakor visszaüt, és épp ez lesz a gondok generálója.

Egy alkoholista akkor is az marad, ha épp 10 éve nem ivott egy kortyot sem.

Az absztinens személy számára a nehezebb időszakok jelentik a legnagyobb kihívást. Hiszen életének egy markáns időszakában az ilyen helyzetek elviselésében, mindig az alkohol jelentette a megoldást. Csillának az elmúlt években meg kellett küzdeni édesanyja elvesztésével és a szklerózis multiplex diagnózisával is, ő mégsem hívta segítségül a fájdalom és félelem tompításához régi ismerősét, az alkoholt. Ez fantasztikus eredmény.

Van tehát példa arra, hogy egy „rossz szülő" megváltozhat, legyenek az ilyen történetekből minél több!

Borzalmas! Így él felnőttként egy alkoholista anya gyermekehttp://www.life.hu/csalad/20160126-6-eves-szellemi-szintjen-van-az-alkoholista-anya-43-eves-gyereke.htmlA 61 éves Kathleen Mitchell 16 évesen esett teherbe, amikor rendezetlen családi háttere miatt nagyon sok alkoholt fogyasztott. Nem ivott ugyan minden nap, de így is káros mennyiségű bort és sört fogyasztott el. Lánya ma már 43 éves és egy hat éves szellemi szintjén van. Család--A mentálisan erős és kiegyensúlyozott szülők gyereknevelési stratégiáihttp://www.life.hu/csalad/20180109-a-mentalisan-eros-szulok-gyereknevelesi-strategiai.htmlAz életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos és kiegyensúlyozott. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni. CsaládOrigoA szülői elidegenítés súlyos következményekkel járhat a gyermek fejlődésérehttp://www.life.hu/csalad/20171207-a-szuloi-elidegenites-valas-karos-a-gyermekre.htmlKarácsony közeledtével az elvált, vagy épp válófélben lévő szülők között még élesebbé válnak a játszmák. Ezek túlmutatnak a „Kinél legyen a gyerek szenteste?", vagy az „Együtt, vagy külön ünnepeljenek-e?" kérdéseken. Sajnos sok esetben az egyik szülő komoly pszichológiai manipulációnak teszi ki a gyermeket, mely nem csak az ünnepi hangulatnak tudható be. CsaládOrigoSzörnyű és kegyetlen szülői büntetések (18+)http://www.life.hu/csalad/20171108-szornyu-es-kegyetlen-szuloi-buntetesek-gyermekbantalmazas.htmlA fegyelmezés és büntetés könnyen torkolhat gyermekbántalmazásba. Ezekben az esetekben nem csupán a számuk tragikus, hanem az is, hogy a szülők nincsenek tisztában a bűn a súlyosságával, amit saját gyermekük ellen elkövetnek. CsaládOrigoA rossz szülők 6 jellemzőjehttp://www.life.hu/csalad/20170918-a-rossz-szulok-6-jellemzoje-gyermekbantalmazas-gyermekneveles.htmlAz első dolog, amit a szülőknek tudniuk kell, hogy nincs tökéletesség, csak tökéletességre való törekvés. A cél mindig a gyermek egészséges fejlődése kell, hogy legyen. Azonban sokan – akik gyakran maguk is rossz szülői mintát követnek -, megnyomorítják gyermekük életét. Család--Mit tehet a szülő, ha megtudja, hogy gyermeke homoszexuális?http://www.life.hu/csalad/20170711-mit-tehet-a-szulo-ha-gyermeke-homoszexualis.htmlAmikor az ember szülővé válik, az magával hozza annak a csodás tudatát, hogy egyszer majd ott állhat gyermeke esküvőjén, ringathatja az unokáit, azonban ezeket a be nem fejezett álmokat hamar kettétörheti az a felismerés, hogy gyermeke meleg. CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.