A húsvéti ünnepből kilépve rálépünk az elmagányosodás útjára

nemi szerepek locsolkodás ünnep család húsvét elmagányosodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepek és a jeles napok ősidők óta elválaszthatatlan részei az emberek életének. A kereszténység felvételével az egykori természeti rituálékat vallásos népszokások váltották fel. Az ünnepek manapság is kiemelt jelentőséggel bírnak. Ezek közül egy azonban kilóg a sorból. A jeles napok mostohagyereke a húsvét, amelyet a nők egy jelentős része legszívesebben kiiktatna a naptárból. De mi a baj a kereszténység legnagyobb ünnepével?

Ha tömören akarunk fogalmazni, azt mondhatjuk, hogy a lányoknál, asszonyoknál leginkább a locsolkodás veri ki a biztosítékot. Ha kölnivel fröcskölik őket, pacsuliszagú lesz a hajuk, ha tiszta vizet kapnak a nyakukba, tönkremegy a frizurájuk. De ez még mind semmi! A húsvétra készülve alaposan ki kell takarítani az otthonukat, süteménnyel és egyéb étkekkel, italokkal kell várni a vendégeket, egyszóval csupa macera az egész. Érdemes viszont megnéznünk a másik oldalt is.

Férfiként vajon milyen érzés lehet megélni az egyértelmű elutasítást?

Ha valaki veszi magának a fáradságot, hogy locsolóverset tanuljon, elegánsan, de legalábbis „vállalhatóan” felöltözzön, felkerekedjen, és végigjárja a lányos házakat, illik viszonozni az erőfeszítéseit, nemde?

Húsvéti locsolók Hollókőn Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amikor egy család úgy dönt, bezárja maga mögött az ajtót, és egy hosszú hétvégét tölt az egyik wellness-szállodában, akaratlanul is azt üzeni, nem kíváncsi a rokonokra, barátokra, nem akarja vesztegetni az idejét, az energiáját és a pénzét rájuk. Merthogy a kisfiúknak valamennyi pénzt is adni kell, meg csokitojást, csokinyulat, a kísérőként érkező apukákat vagy a korosabb ismerősöket, rokonokat is meg kell kínálni valamivel. Ez pedig mind pénzbe kerül.

Vajon hosszú távon hová vezet, ha egy család megfosztja magát a tágabb rokonság, az ismerősi, baráti kör közeledésétől, és ennyire bezár? Hogyan válhatnak a közösen megélt ünnepek és maga a készülődés a családi legendárium részévé, ha kivonulnak az ünnepből?

Ez a gyakorlat számomra egyértelműen jelöli ki az elmagányosodáshoz, az elhidegüléshez vezető utat. Amikor megszakadnak a családi kötelékek, az ember mögött megszűnik az a biztos védőháló, amely megóvja őt a zuhanástól. Az önös kényelmi megoldások vajon hány évvel később nyújtják be a számlát? Talán egy családtag elvesztése segít felismerni, hogy a rokoni kapcsolatokat ápolni kell? Késő lesz vajon, amikor rájövünk erre és mardosni fog minket a lelkiismeret, amiért családunk és barátaink helyett a saját kényelmünket tartottuk előbbre? Hogyan azonosíthatjuk önmagunkat, ha csak a legszűkebb család részeként definiáljuk magunkat? Könnyen elveszetté és kívülállóvá válhatunk, ha semmilyen nagyobb közösséghez nem tartozunk.

A húsvét közelebb van, mint gondolnád – Ne várd, hogy a nyuszi hozza meg a hangulatot


Húsvétot sokféleképpen lehet ünnepelni. Vannak, aki Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékeznek, vagy épp a locsolkodással egybekötött vendégeskedést élvezik, de a legtöbben – általában a kisgyerekes családok – a tojáskeresést, csokinyuszis meglepetéseket várják. Mindnek van helye, akár egy családon belül is, mi azonban most csak ezzel az utolsó csoporttal fogunk foglalkozni. Olvasd tovább!

Visszatérve a húsvéti hagyományokra, meglátásom szerint az idősebb korosztály és a gyerekek tartják még életben a locsolkodást, a fiatalabbak és a középkorúak viszont nem igazán tudnak mit kezdeni ezzel a szokással. A férfiak elbizonytalanodnak, merjenek-e locsolási szándékkal közeledni a hölgyek felé, vagy inkább válasszák a kényelmesebb utat és „feledkezzenek meg” erről a kötelességről. Viszont ha lemondanak a locsolás rítusáról, elképzelhető, hogy vérig sértik azokat az asszonyokat és lányokat, akiknek presztízskérdés, hányan locsolják meg őket. A régen jól működő, változtathatatlannak gondolt hagyomány mára bizonytalan és épp ezért kényelmetlen, nemszeretem feladattá vált.

Ha a gyér locsolkodási kedv okait boncolgatjuk, egyrészt az is előfordulhat, hogy a férfiak túlságosan elkényelmesedtek a 21. században, amikor is ahhoz vannak szokva, hogy sok nő tálcán kínálja fel magát és a kisujjukat sem kell mozdítaniuk a szebbik nem figyelméért, szívének elnyeréséért.

A locsolkodás hagyománya kezd egyre inkább kikopni a húsvéti szokásokból Forrás: Shutterstock

Ha így nézzük, valóban felesleges nyűgnek tűnik a verstanulás meg a lányos házak felkeresése. Másrészt az is lehet, hogy a #metoo kampány időszakában a szabadabban, empatikusabban gondolkodó férfiak megrettennek attól, hogy a nemi szerepek egyértelműen elkülönüljenek, határozottan, férfiként lépjenek fel, hogy aztán esetleg ketten-hárman elkapjanak egy lányt és azzal valami olyat tegyenek, amit az nem szeretne.

Hogy mikor és melyik nem jóvoltából kezdtek bomlani a húsvéti hagyományok, nem tisztem eldönteni. Az azonban biztos, hogy érdemes lenne nagyobb figyelmet szentelnünk ünnepeink, közösségeink és családi kapcsolataink életben tartására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.