Az evolúciós fejlődés új állomása? A szorongás előnyei

pszichológus terápia érzékenység szorongás empátia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akad, akinek meg se kottyan, ha más emberek előtt kell megnyilvánulnia: gond és zavar nélkül tart beszédet, könnyedén eligazodik a közösség útvesztőiben, sőt talán még élvezi is szociális kihívásokat. Mások viszont már attól kínban érzik magukat, ha utolsónak lépnek be egy ajtón, és egy pillanatra rájuk irányul a figyelem.

A szociális fóbiában szenvedők, a szociális helyzetekben, vagyis az emberi közösség felületein félve, szorongva szereplő emberek számára azonban rémálom lehet minden nap, hiszen nem tudja függetleníteni magát a többi embertől. Ráadásul félénksége negatívan befolyásolhatja élete minden területét: alulteljesít az iskolában és később a munkahelyén, folyamatosan hátrányokkal küzd a különböző pozíciókért vívott harcokban (vagy a szorongó ember bele se kezd, eleve feladja a küzdelmet), és persze a párkapcsolatok sem alakulnak úgy, ahogy alakulhatnának, hiszen nem tud, nem mer megvívni azért, aki valójában tetszik neki.

www.thinkstockphotos.com
www.thinkstockphotos.com

Akik szociális szorongástól szenvednek, az élet számtalan, hétköznapi területén érzik rosszul magukat: kínosan érinti őket, ha beszélni, enni, táncolni, mozogni kell mások előtt. Nem vállalják szívesen a kézírásukat, nem mernek beszélgetést kezdeményezni, ha kérdést intéznek feléjük, attól zavarba jönnek, miközben folyamatosan egyfajta megmérettetésnek érzik az életet, ahol a többi ember kritikusan vizsgáló szeme előtt kellene jól teljesíteni feladatokat, és amelyekben - ők úgy érzik - rendre alulmaradnak.

A szorongás kísérő tünete lehet:

- izzadás (a test bármely területén), de a tenyér biztosan izzad
- az arc, a nyak pirulása
- hányinger, hányás
- testremegés
- a hang gyengesége megszólaláskor (nem a normál hangjukon szólalnak meg)
- súlyosabb esetben fejfájás, szédülés, ájulás

Fontos tudni azonban, hogy a fiatalok körében gyakran tapasztalt félénkség nem azonos a szociális szorongással, ez utóbbi ugyanis az élet minden területére kiterjedő, tartósan fennálló viselkedésforma, amelyet szakember segítségét igénybe véve, kezelni, gyógyítani lehet.

Gazdag Enikő pszichológus szerint a szociális fóbia általában 25 éves kor előtt kezdődik, és hullámzó jelleggel, de az egész élettartam alatt megmaradhat. A lakosság 3-13 százaléka érintett, férfiak és nők egyenlő mértékben. Az, hogy ki hogy éli meg a problémát, teljesen egyedi. Egy színészt nyilván sokkal jobban fog zavarni a közönség előtti idegessége és pánikrohama, mint egy targoncakezelőt (híres előadóművészek is beszámoltak már szorongásukról egy-egy szereplésük előtt).

www.thinkstockphotos.com
www.thinkstockphotos.com

Mi játszik szerepet a kialakulásában?

A betegség kialakulásában feltehetőleg komoly szerepet játszanak az örökletes tényezők, emellett pszichés faktorok is fellelhetőek a betegség kialakulásában. Egyes elméletek a gyermekkort és a család gyerekkel szembeni viselkedését tartják elsődleges fontosságúnak. Eszerint az elképzelés szerint egy elutasító, nemtörődöm anya válthat ki a gyerekben olyan komplexusokat, hogy önmagát alacsonyabb rendűnek érzi, és ezért nem tud megfelelően kommunikálni. De az ellenkezője is igaz lehet, hogy a gyerek túlzott óvása, védése okoz önállótlanságot és félelmet a felnőttkortól, amikor is már nem áll mellette a szülő, ezért egyedül kell helytállnia.

Más elméletek szerint valamilyen trauma vagy tapasztalat mentén alakul ki a baj. Például valaki egy felelet során nem tud válaszolni a tanár kérdéseire, így megalázó szituációba kerül osztálytársai előtt, aminek a következménye, hogy bármilyen jól felkészül is a következő alkalmakkor, mindig előjön a korábbi helyzet megismétlődésétől való félelem.

www.thinkstockphotos.com
www.thinkstockphotos.com

Hogyan lehet gyógyítani?

A pszichológussal történő egyéni vagy csoportos beszélgetések során a személy megtanulja a pánikrohamot megérteni és feldolgozni. A pánik leküzdéséhez elengedhetetlen a kiváltó okok megkeresése, a belső működési mechanizmusok felismerése és megértése, hiszen tisztában kell lenni azzal, hogy milyen tényezők okozzák, illetve súlyosbítják a pánikrohamokat. Ez a terápia kognitív, megértő része.

Hasznos terápiás eszköz a napló vezetése a pánikrohamokról, milyen helyzetekben és hogyan jönnek létre. Ennek célja a háttérben rejlő negatív automatikus gondolatok (NAG) megtalálása, amelyek a pánik létrejöttéhez vezetnek. (Ilyen NAG lehet pl. "Mindenki engem néz", "El fogom felejteni a mondanivalómat", stb.) Ezen gondolatok automatikus megjelenése vezethet a szorongás fokozódásához, és okozzák a fizikai tünetek megjelenését (szapora szívdobogás, ájulásérzés, izzadás stb.) Amennyiben a NAG-okat "tetten érjük", és átfogalmazzuk vagy leállítjuk őket, nem alakul ki a pánikroham.

A terápia második része a viselkedési rész, ahol a páciens megtanulja, hogyan kell átvészelni a pánikrohamot. Erre különböző módszerek lehetnek alkalmasak, pl. a NAG-ok megjelenésével azok felismerése és kontroll alatt tartása, továbbá a légzés tudatos szabályozása, amely a fizikai tünetek "kézben tartását" célozzák.

Miért lehet jó a szorongás?


Egy új elmélet rámutatott arra, hogy a szociális szorongás tulajdonképpen jó lehet, bár csak abban az esetben, ha az nem nagyon szélsőséges, ugyanis a szociálisan szorongó emberek tulajdonképpen roppant érzékenyek a többi ember megnyilvánulásaira, és néha ugyan tévesen vagy szélsőségesen ítélik a meg a helyzetet, többnyire a többi embert megelőzve éreznek rá a feléjük áradó érzelmek hőfokára. A szociálisan érzékeny ember magas empátiával bír, hiszen figyel a másikra, és a másik visszajelzései nagyon magas értéket képviselnek számára. Ezt a hiperérzékenységet nevezhetnénk szociális éberségnek is, és valójában egyes vélekedések szerint az evolúciós fejlődés egyik új állomásának is tekinthetjük ezt.

Amennyiben a szociálisan szorongó ember szélsőséges érzékenységét kordában tudja tartani (akár segítséggel), ébersége és magas fokú érzékenysége miatt olyan jelzésekhez és információkhoz juthat, amelyek tulajdonképpen helyzeti előnyhöz juttathatják az élet számos területén.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiW-en és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.