élelmiszer szegénység környezettudatosság kukázás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Polgárpukkasztás vagy valóban környezettudatos gondolkodás állhat annak az amerikai zöld csoportnak az akciója mögött, amely során a mások által kidobott - kikukázott - élelmiszereket gyűjtik be és fogyasztják el?

Az energiatakarékosság nevében

Magyarázatuk szerint a kidobott élelmiszerek jelentős része tökéletesen ép, és emberi fogyasztásra alkalmas, még akkor is, ha az első ránézésre nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek. Tevékenységükkel arra is rámutatnak, hogy a mások által pazarló módon kidobásra ítélt élelmiszerek elfogyasztásával jelentős mennyiségű energiát takaríthat meg a közösség, ezért szeretnék, ha a munkájuk példaértékű lenne, illetve ha a sokkoló tett felnyitná a többi ember figyelmét az élelmiszerekkel való takarékosság fontosságára.

Thinkstock
Thinkstock



Vacsora utáni meglepetés

Rendszeresen tartanak partikat, ahol a guberált élelmiszerekből készítenek vendégváró falatokat. Ilyen alkalmakkor csak a "vacsora" végén hozzák a vendégek tudomására, hogy az egyébként a fogyasztásakor már szemlátomást gusztusos fogások forrása: a kuka volt. A csoport tagjai egyébként nem válogatnak: egyforma lelkesedéssel fogyasztják el a zöldség és gyümölcsök mellett a sajtokat, szavatosságukat vesztett tejtermékeket és a húsféléket is.

Mennyire egészségtelen?

Természetesen hazánkban is létezik a jelenség, noha a kukából szerzett táplálék mögött korántsem a környezetvédelem, sokkal inkább szociális rászorultság áll, ám mindkét motivációnál felmerül a kérdés, hogy milyen egészségügyi kockázatokkal kell szembenézniük mindazoknak, akik így vagy úgy, de a szemétből szerzik be a mindennapi betevőt.

Thinkstock
Thinkstock



A kulturált kukázás fogalma Magyarországon még ismeretlen

Természetesen azért létezik különbség a nyugati, mindennapi hulladékkezelés és -tárolás, valamint a hazai szokások között. A nyugati kultúrában ugyanis tudatosabb a szelektív hulladék gyűjtése, és ma már lassan elképzelhetetlen, hogy az élelmiszereket ne külön csomagolva helyezzék - a kuka tetejére. Hazánkban - úgy tűnik - még a papír és az üveg különválogatása is gondot jelent, a kidobott élelmiszerek kulturált elhelyezése pedig egyszerűen nem szempont.

A kukázás egészségügyi kockázatai

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a kidobott készételek valóságos biológiai bombaként működnek, hiszen azokban - főleg nyáron, vagy akár egy tavaszi hőségben is - rekordidő alatt képesek elszaporodni a kórokozók. A gomba, a hús valamint a tejszínes ételek, hacsak nem kukázásuk pillanatában kerülnek felhasználásra, szinte biztos, hogy megterhelik az emberi szervezetet. Súlyos gyomorfertőzések, akár ételmérgezés is felléphet.

"A hulladéktárolókban ezerféle anyag érintkezhet, így az élelmiszerek akár kidobott pelenkák mellett is landolhatnak. A széklet aztán - fertőzött vagy sem - de önmagában is okozhat súlyos problémákat, például a székletben található Coli baktérium által termelt toxin akár halálos kockázatot is rejthet" - mondta szakértőnk, dr. Bense Tamás háziorvos (gyermekgyógyász).

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak a baktériumok, például a Coli, a Staphillococcus, a Salmonella, esetleg a Campylobakter okozhat veszélyes megbetegedéseket, amelyek az egyszerű gyomorrontástól a halálos kimenetelű ételmérgezésig is terjedhetnek, de a vírusok is okozhatnak meglepetéseket. Azok ugyanis a kukában megfelelő körülményeket, jó hőmérsékletet és páratartalmat lelhetnek, így egy tojás vagy halétel ideális táptalajjá válhat számukra. Ehhez elég egy szennyezett papír zsebkendő és tegyük fel, egy tenger gyümölcseit kínáló pizza maradéka.

Thinkstock
Thinkstock



A zöldség- és gyümölcsfélék, még akkor is, ha egyébként egészségesek, éppen a kuka belsejében töltött idő alatt szedhetnek magukra olyan kórokozókat - például gombaféléket -, amelyek fertőzéseket okoznak. Vagy a gyümölcs már eredetileg is hordozta a gombaspórákat, csak megfelelő konyhatechnológiai eljárás mellett azokat hatástalanítani lehet.

A húsételek, a szárnyasok, a halak és a sertéshús halálos bombaként léphetnek fel, és még ha valakinek akkora szerencséje is akad, hogy egy adag marhahúst újra hőkezelve elfogyaszt és nem betegszik meg, nem garancia arra, hogy a továbbiakban nem okoz majd a kukából beszerezett húsféle például botulin-mérgezést.

Az esetek 80-90 százalékában szinte biztos, hogy a nem megfelelő hőmérséklet és a szennyeződések miatt valamilyen tünet a gasztronómiai megbetegedések skálájáról (enyhe gyomorrontás, halálos ételmérgezés) jelentkezni fog.

Fertőtlenített falatok?

Az ételek valójában különleges tisztítást igényelnének - fertőtlenítő oldatos fürdetést, illetve minden esetben hőkezelés során kellene a megtelepedett kórokozókat elpusztítani, ha a kukázás következményeit szeretnék elkerülni, ennek ellenére is maradhatnak benne olyan szennyeződések, amelyeket a hagyományos módon nem lehet hatástalanítani, hiszen akár vegyszerrel (savval, gyógyszerrel, olajjal) is érintkezhetnek a kuka belsejében.


Gyomorrontás és ételmérgezés


Nagyon fontos tudni, hogy a nyers húsok jelentős részében, a tejszínben, a tojásos ételekben és a gombaételekben, szobahőmérsékleten két óra alatt az egészségügyi határérték fölötti számban képesek elszaporodni a kórokozók. 30 fok fölött ez a folyamat még gyorsabbá válhat.

Az enyhe gyomorrontás és az ételmérgezés közötti különbség az, hogy a két betegség egy skála két végpontján helyezkedik el: a gyomorrontás enyhébb tünetekkel jár, de ott is lehet gyomorfájdalom, hányás, elesettség, míg az ételmérgezés e tünetek mellett súlyos kiszáradással és magas lázzal is társulhat, esetleg halállal végződik.

Kassai Tini

Barátkozz a Life.hu-val az iWiW-en és a Facebookon is!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.