koraszülés tampon diagnosztizálás intelligens vírus méhnyakrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon minden nap meghal egy nő méhnyakrákban, és évente kilencezer koraszülés történik. Az intelligens tampon ezek diagnosztizálását segítve csökkentheti a megbetegedések számát.

Az intelligens tampon egy otthon, egyszerűen használható öndiagnosztikai eszköz, mely dr. Dolhay Balázs szülész-nőgyógyász találmánya. Különböző típusai lesznek elérhetők: az egyik színek segítségével a diagnosztizálást, a másik típusa akár a gyógyítást vagy a laboratóriumi tenyésztést teszi majd könnyebbé. Azért is fontos eszköz, mert sok nő hanyagolja el az évente elvégzendő rákszűrést, és emellett sokan egyre gyakrabban cserélgetik szexuális partnereiket, nem is tudva, milyen veszélyeknek teszik ki magukat.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció



Mitől alakul ki a méhnyakrák?

A méhnyakrák okozója ugyanis sok esetben egy nemi úton terjedő vírus, a HPV, azaz a humán papilloma vírus. Gyakran semmiféle tünetet nem okoz, így úgy adhatják-kaphatják el a partnerek egymástól, hogy arról fogalmuk sincs. Persze a HPV-nek is több fajtája létezik és ezek közül nem mindegyik okoz méhnyakrákot, de nem tudhatjuk, milyet kaptunk el éppen. Ha egy rákot okozó vírust sikerült szereznünk, akkor attól még automatikusan nem fejlődik daganat a testünkben: ahhoz az kell, hogy a vírus a sokrétegű hám legalsó rétegét meg tudja támadni. Ebben a hüvelygyulladás van nagy segítségére, az ugyanis felmarja a hüvelyfal hámját, és a vírus így be tud épülni. A rákot két módon előzhetjük meg: vagy HPV-vírust, vagy gyulladást nem kapunk.

A koraszülések felét is meg lehetne akadályozni az intelligens tampon használatával

Az évi kilencezer koraszülés felét az okozza, hogy a hüvelyben elszaporodó baktériumok feljutnak a méhnyakon át a magzathoz, és koraszülést indikálnak. Ha a terhesség alatt ki tudja mutatni a kismama a baktériumok jelenlétét, akkor azonnal orvoshoz tud fordulni és hamar megoldást találhatnak. Az intelligens tampon ebben is a nők segítségére van.

Thinkstock
Thinkstock

Hogyan használjuk a tampont?

Természetesen mivel diagnosztikai céllal használandó, nem a menstruáció alatt kell felhelyezni. Ha meg akarjuk tudni, hogy van-e fertőzés az intim területen, akkor a tampon használatával könnyen kiderülhet az igazság: ha az eszköz ugyanolyan színű kivéve, mint betéve volt, akkor fellélegezhetünk, mert nincs olyan problémánk, amit a tampon diagnosztizálni tud. Mivel a tamponban olyan anyag van, mely festékkel jelzi a bajt, ha a színe megváltozik, akkor tudhatjuk, hogy kék szín esetén gennykeltő baktériumok, vörös szín esetén pedig gombák élnek a hüvelyünkben. A megfelelő információk birtokában pedig azonnal orvoshoz fordulhatunk.

Emellett a jövőben még több típusú intelligens tampon kerül majd forgalomba: a már említett diagnosztizáló eszköz mellett elérhető lesz olyan, mely a fertőzések jelzése mellett gyógyszert is kibocsát magából, és lesz olyan, mely annyi kórokozót vagy daganatsejtet magába szív, melyet becsomagolva laborba küldhetünk, ahonnan a tenyésztés eredményét is elküldik a megfelelő gyógyszer ajánlásával.

Az intelligens tampon ára nem lesz megfizethetetlenül magas - 1000 forint alatt lesz, és az első típusú eszközt már idén tavasztól beszerezhetjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.