A Balatonon lebegő kakiszörny miatt újra mintát vesznek a tóból

2014.06.29. 07:38

Hatalmas, a Balatonon lebegő ürülékfelhőről küldött be fotót az Origo.hu olvasója. A portál cikke miatt újra mintát vesznek a tóból.

Calicivírus is fertőzhetett a múlt heti úszóversenyen, amelynek során több százan betegedtek meg- köztük Risztov Éva is. Azóta mindenkit egy dolog foglalkoztat: mi a helyzet a Balatonnal? Merjünk-e fürdeni benne? Még inkább fontos ez azoknak, akik a Balaton mellett élnek. Ahogy a Life.hu újságírója úgy fogalmazott, a tó környékén, a közvetlenül a tó partján élő emberek nem csak néhány óráig vagy napig találkoznak az élővízzel: a Balaton vizével zuhanyoznak, és a Balaton vizét isszák minden nap.

Akkor most fürödhetünk benne vagy ne?Forrás: MTI/Varga György

Szerdán még olyan információkat kaptunk, amely miatt azt írhattuk: a Balatonnal minden rendben, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy emberi egészséget veszélyeztető szennyezés nem juthatott a magyar tengerbe. Az Origo.hu olvasója fényképpel bizonyítja, hogy jutott. Ráadásul egy hajóból engedték a lefotózott szennyszörnyet a vízbe. Az írás szerint megváltozott a vitorlásközösség, amely nem tiszteli a tavat. Az Origo.hu szombati cikke után a hatóságok újra megvizsgálják a tó vizét, de továbbra is állítják: a víz kiváló.

 

Balatonvírusfertőzésvízminőségcaliciürülékmintavétel