Kínai étterem-szindróma - nátrium-glutamát-"mérgezés"

Forrás: Thinkstock -
betegség kínai étterem szindróma egészség nátrium glutamát
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kínai étterem-szindrómát a nagy mennyiségű nátrium-glutamát tartalmú ételek elfogyasztásával hozzák összefüggésbe, ám nem csak a kínai konyhák jelenthetnek ilyen jellegű veszélyt a vendégekre. Nátrium-glutamátot ugyanis számos, a hazai konyhában is mindennaposan használt termék tartalmazhat.

A nátrium-glutamát valójában az egyik legáltalánosabban használt élelmiszer-adalékanyag. Remek ízfokozó, a sokáig "titkos ízként" emlegetett plusz, amely ma már kifejezetten kedvelt anyaga az élelmiszeriparnak, hiszen segítségével fantasztikus hatással lehet kiemeli egy-egy semleges alapízt. "Természetes" alapanyagról van szó, egy aminosavról, amelyet elsősorban tengeri algából nyernek ki.
Az ázsiai konyha már több mint 2000 éve alkalmazza, az európai nagykonyha azonban csak néhány évtizede "fedezte fel" és építette be az élelmiszergyártásba. A nátrium-glutamát megtalálható az egyébként nagyon is keresett és kedvelt leveskockákban, ételízesítőkben, salátaöntetekben, a legtöbb felvágottban, a pácolt húsokban, a húskonzervekben, chipsekben, sőt egy sor fűszerkeverék adalékanyaga is lehet.

Forrás: Thinkstock

A tiszta por formátumú nátrium-glutamátnak ugyan alig van illata és íze, de különleges hatása abban rejlik, hogy kiemeli, valamint összehangolja az élelmiszerben lévő többi ízt. Rendkívül könnyű "rákapni" a fogyasztására, ráadásul étvágygerjesztő hatása miatt szinte "eteti magát". Egy gasztronómiában jártas szakember szerint a háziasszonyok egy része azért fordul előszeretettel a nátrium-glutamátot (is) tartalmazó ételízesítők felé, mert nincs elég önbizalmuk a konyhában: a nátrium-glutamáttal azonban nem lehet elrontani az ételeket. Ízesíti a bizonytalankodó nők helyett a fogásokat.

A rendszeresen és főleg éhgyomorra fogyasztott nagy mennyiségű nátrium-glutamátot tartalmazó élelmiszerek azonban okozhatnak problémát, különösen a csecsemőknél, a kisgyemekeknél és idősebb embereknél. De az asztmával és az allergiás tünetekkel küzdők panaszait is növelheti az E621 nagy mennyiségű és gyakori fogyasztása.

Forrás: Thinkstock

Közvetlen hatása

- Erős fejfájás
- Az arc, a mellkas pirulása, vörösödése
- Végtagzsibbadás
- Szapora szívverés
- Hányinger, hányás
- Szédülés
- Ájulás közeli állapot, ájulás
- Hátfájás, nyakfájás

Hosszú távú hatása

Amíg a nátrium-glutamát közvetlen hatása látványos és ijesztő, a hosszú távú hatás sajnos kevésbé nyilvánvaló, de annál veszélyesebb lehet. Azzal ugyanis, hogy növeli az étvágyat, folytonos éhségérzetet okoz, és így az elhízásért is felelős lehet ez az adalékanyag. Emellett azonban csökkenti a sejtek inzulin-érzékenységét, így hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához is.

Bár a hazai lakosság csak igen kicsi százaléka érintett a glutamát-érzékenységben, mivel hatásmechanizmusa valójában nem ismert, és hosszú távú hatását nem csak a gluténérzékeny egyéneknél fejti ki, nem árt óvatosnak lenni és készételek vásárlása, valamint a gyakori gyorséttermi menük fogyasztása helyett előtérbe helyezni a friss alapanyagokból készített ételeket.

Éhes a babád? - Lehet, hogy csecsemőkori gyomorkimenet-szűkülete vanhttp://www.life.hu/drlife/20140822-ehezes-sugarhanyas-kiszaradas-a-csecsemokori-gyomorkimenet-szukulet-tunetei.htmlMinden szülő rémálma, hogy a kicsi nem eszik, szemlátomást éhezik és nem fejlődik a normális ütemben. Még nagyobb a riadalom, ha a pár napos baba a nagy nehezen belediktált ételt sem tudja benntartani.Dr. LifeOrigoCisztás fibrózis – a rózsa, ami tele van tövisekkelhttp://www.life.hu/drlife/20140721-a-cisztas-fibrozis-rendkivul-sulyos-genetikai-betegseg.htmlHatvanöt rózsának nevezik leggyakrabban a cisztás fibrózist, mely hazánkban is többeket érintő, kellemetlen betegség – ráadásul örökölhető is.Dr. LifeThinkstockGyomorszelídítő gyógynövények - ezeket fogyaszd háborgás eseténhttp://www.life.hu/drlife/20140812-gyomorrontasra-fertozesekre-gyogynovenyes-segitseg-lehet-a-kamilla-aprobojtorjan-fahej-afonya.htmlA nyár lazulós hetei alatt válogatás nélkül esszük, ami jólesik, és csak akkor kapunk észbe, amikor a rendetlenkedő gyomrunk jelez. Ha már megtörtént a baj, nem kell tétlenül várnunk, hogy elmúljon, néhány természetes fortély segíthet.Dr. LifeOrigo


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.