Mi az a titkos transzzsír?

Forrás: Thinkstock -
betegség vérnyomás egészség transzzsír OEFI
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre gyakrabban emlegetik a nevét, egyre többet hallasz róla – viszont szerencsére egyre kevesebbet fogyasztasz belőle. De mi is az a rejtélyes transzzsírsav, amely február 18-tól már garantáltan alig kerül az ételedbe?

Az elmúlt pár évben egyre többet hallhattál arról, hogy a transzzsírok károsak, 2014 februárjában pedig eljutottunk odáig, hogy már rendelet is szabályozza ennek az anyagnak az ételekben fellelhető mennyiségét. Eszerint – mivel a gyártók, forgalmazók kaptak egy év türelmi időt – 2015. február 18. után már nem hozható forgalomba olyan élelmiszer, amelynek 100 gramm zsírjában 2 grammnál több transzzsírsav található. Ennek kapcsán emlegetjük manapság gyakran ezt az anyagot.

Forrás: Thinkstock

"Sokat hallunk a transzzsírsavakról, mesterséges anyagnak gondoljuk őket, de természetes formában is léteznek” – hívja fel a Life.hu figyelmét Fekete Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet dietetikusa. Mint mondja, a természetben főként a kérődző állatok bendőjében, húsában, tejében található meg ez az anyag, de csak minimális mennyiségben. Ez azt is jelenti, hogy ilyen ételek által nagyon kevés transzzsírsav jut a szervezetedbe. Másrészt a kutatások azt is kimutatják, hogy a természetben, természetes formában előforduló transzzsírsav nem okoz olyan egészségügyi kockázatot, mint a mesterséges úton előállított társai.

A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. Mint Fekete Krisztinától megtudjuk, a transzzsírsavak bekerülését az élelmiszerekbe az élelmiszeripar részéről alapvetően a jó szándék vezette, mivel a növényi zsiradékok egészségesebbek, mint az állati zsiradékok, ezért az ipari feldolgozásba is megpróbálták ezt bevezetni.

Zsíros tévúton

A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. Az élelmiszeripar a növényi zsiradékokat élettani szempontból kedvezőbb hatásuk miatt mindig is szívesen használta, viszont mivel túl gyorsan avasodik és túl folyékony, nehezen boldogult vele. Emiatt, alapvetően jó szándékkal, kezdték el alkalmazni azt a hidrogénezéses eljárást, amelynek köszönhetően a növényi zsírokat és olajokat keményebbé tették.

Ennek a speciális technológiának köszönhetően kedvezőbbé váltak a növényi olajok tulajdonságai, jobban lehetett őket használni ételkészítéshez: hosszabb ideig eltarthatók és hőkezelhetők lettek, a velük készült ételek jobban bírták a fagyasztást. Később viszont kiderült, hogy a hidrogénezéses technológia miatt képződött transzzsírok fogyasztása kedvezőtlen a szervezet számára.

Kilógó lóláb

"Általánosságban elmondható, hogy a növényi zsiradékokban zömében telítetlen zsírsavak vannak, emiatt azok kedvezőbb élettani hatással rendelkeznek, mint a zömében telített zsírsavakat tartalmazó állati eredetűek. A növényi eredetű zsírokból képződő transzzsírok viszont kivételt képeznek: nem számít, hogy azok is növényi eredetűek, hatásuk ebben a formában már nemhogy kedvező lenne, hanem éppen ellenkezőleg: káros az egészségre. Sőt ezek túlzott fogyasztása a kutatások szerint még a telített zsírsavakénál is károsabb" – emeli ki Fekete Krisztina.

Forrás: Thinkstock

Elmondja, hogy ezeket a vegyületeket eddig jellemzően csak bizonyos félkész és kész élelmiszerekkel fogyasztottuk el, megfelelő alapanyagokból otthon készített ételekben nem képződhettek. Erre a házi konyhatechnológia alkalmatlan: az egyszerű tárolás, sütés és főzés során ilyesmi csak egészen kis mennyiségben képződik, érdemben csak akkor kerülhet az ételbe, ha a felhasznált alapanyagban már eleve benne van.

Február 18-tól már garantált, hogy a boltokban vásárolt élelmiszerekből nem kerül túlzott mennyiségű transzzsírsav az ételekbe. Ekkortól ugyanis már a gyártók is kötelesek gondoskodni arról, hogy betartsák a tilalmat, és termékeikben a 100 grammnyi zsírtartalomra jutó transzzsír mennyiségét 2 gramm alá csökkentsék.

Tuti védelem

"Fontosnak tartjuk, hogy az emberek figyelmét felhívjuk arra, hogy étrendjükre, annak összetevőire figyeljenek oda. A szigorítás előtt egyeztettünk a közétkeztető cégekkel, gyártókkal, forgalmazókkal is, ők is elfogadták, hogy a transzzsírsavak mennyiségét az egészségügyi minimálszint alá kell csökkenteni" – mondja a Life.hu-nak Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

A szakpolitikus kiemeli, hogy a transzzsírsav korábban alattomosan jutott be a szervezetbe, az emberek észre sem vették, de miatta szépen lassan kialakult az érelmeszesedés, nőtt a szívinfarktus és az egyéb szív- és érrendszeri betegségek száma, kockázata. Az anyag káros hatása nem néhány hónap vagy egy év alatt mutatkozott meg, hanem hosszú évek után jelentkezett. A várakozások szerint a transzzsírsav szintjének csökkenése évente több ezer ember életét mentheti majd meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.