Meztelen egészség – intim védelem, ha lekerül a fehérnemű, vagy ha fel sem húzod

Forrás: Thinkstock -
betegség fertőtlenítés gomba baktérium Meztelen szerelem egészség intim higiénia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szexi és kényelmes, állítják sokan, akik hódolnak a fehérnemű nélküli élet szabadságának, de talán nem gondolják végig, hogy a bugyi nem véletlenül került be a női ruhatárba.

A szabadság szellős érzése, valamint az avatatlan férfiszemek mellett ugyanis fertőzések is kacsingathatnak a pőre combok közé. Bár tagadhatatlanul izgalmas az érzés, és a gondolat is izgató, főleg, ha a párunk is tisztában van ezzel az üdítő, meztelen valósággal.

Forrás: Thinkstock

Ennek ellenére az a jó, ha józanul mérjük fel, milyen kockázatokkal jár a meztelenkedés. A rövid szoknya bugyi nélkül akkor igazán veszélyes, ha például tömegközlekedéssel utazunk. Az ülésen ugyanis nagy valószínűséggel hemzsegnek olyan baktériumok, amelyek súlyos megbetegedéseket okozhatnak az intim területen.

Bakteriális vaginózis

Óvatos becslések szerint a nők 20 százaléka már átesett hüvelyi baktérium fertőzésen, a kevésbé óvatos becslések viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy minden nő volt már érintett, vagy éppen most küzd az intim területeket érintő betegséggel, a bakteriális vaginózissal.

A hidegben vállalt fehérneműmentes séta vagy utazás felfázáshoz vezethet, még akkor is, ha közben meleg csizmát húzunk a szoknyához.

Intim higiéniával a felfázás ellen című cikünkben is a megelőzésre helyeztük a hangsúlyt:

"Az intim területek tisztaságának, egészségének megőrzése azonban nem csak a hüvelyi fertőzések elleni harcról szól: a felfázásként ismert hólyaghurutot is időnként olyan baktériumok okozzák, melyeknek semmi helyük a húgycsőben vagy a húgyhólyagban. A legtöbb esetben a bélben, végbéltájékon élő baktériumok azok, melyek csökkent védekezőképesség vagy hiányos tisztálkodás esetén a húgycsőhöz juthatnak – de természetesen még ekkor is meg kell találniuk a kedvező feltételeket, hogy megtapadhassanak és elszaporodhassanak. A rendszeresen bevitt tőzegáfonya bizonyítottan védi a húgyúti részt a fertőzésektől, és megakadályozza a baktériumok megtapadását, így azok ha be is jutnak, sokkal könnyebben ki is ürülnek."

Sokan a nadrágviselésnél is szeretik mellőzni a fehérneműt. Ilyenkor, főleg ha merevebb anyagból, például farmerből készült a nadrág, szinte biztos, hogy hámsérülések keletkeznek. A sérült bőr pedig táptalaja a baktériumoknak, gombáknak.

Forrás: Thinkstock

Így védekezhetsz

A hüvely és az immunrendszer egészséges működését több külső tényező is befolyásolhatja: például különböző hormonális változások, stressz, a nemi élet, az uszodavíz, antibiotikumok vagy fogamzásgátló tabletták szedése, de mindezek mellett a mosakodás és a megfelelően megválasztott fehérnemű is segíthet megelőzni a fertőzéseket.

Bugyimentes övezet

Nem lehet megkerülni azokat a helyzeteket sem, amikor okkal kerül le a bugyi. És most nem a szexre utalunk. A szaunaetikettbe ugyanis simán belefér a meztelenkedés, az intim területek védelméről azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni. Bár sokan bíznak a közös szaunák tisztaságában, talán nem véletlenül „illik” a padra terített törölközőn helyet foglalni. A saját törölköző ugyanis alapvetően védi a padon megtelepedő kórokozóktól az intim területet.

Ezeket ne vidd be a szaunába

Fontos, hogy a szaunába papucs és lehetőleg fürdőruha nélkül érkezz, testedet természetes anyagú textíliával takarva, szaunalepedőt használva. Nem szerencsés, ha a gumipapucs ilyen magas hőmérsékleten párologni kezd, ez pedig a résztvevők belélegzik a szaunázás során. A fürdőruha azért kerülendő, mert a bőröd nem tud lélegezni alatta, továbbá az anyagban lévő klóros víz is a szaunatérbe párolog. (Könyvet, újságot és ételt szintén a kipárolgás miatt tiltott bevinni a szaunába.)
Forrás: Thinkstock

A szolárium kifejezetten meztelenkedős terület, ott azonban nincs törölközős védelem. Bár nagy valószínűséggel a szolárium ügyeletes személyzete gondosan fertőtleníti minden vendég után a fekvő, ülő felületet, ha érzékenyek vagyunk az intim kórokozókra, akkor külön kérésre a szemünk láttára is megejtenek egy extra fertőtlenítést. Esetleg kérjük el, ragadjuk meg a fertőtlenítő folyadékot tartalmazó flakont és teremtsük meg az intim biztonságot magunk. Akár szaunáztunk, akár szoláriumoztunk, a lehető leghamarabb zuhanyozzunk le, vagy egy fertőtlenítő kendővel mindenképp gondoskodjunk a megelőzésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.