Mindent a szemnek! – így őrizd meg látásod épségét

Forrás: Thinkstock -
látás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már szinte tényként kezeljük, hogy 40 éves kor körül romlik a látásunk. Ez azonban nem kötelező, és remek praktikákkal te is elérheted, hogy a lehető leghosszabb ideig ép maradjon szemed világa.

A szemed, akárcsak a szervezeted többi része, egy idő után öregszik. Körülbelül 40-45 éves korunk körül vesszük észre, hogy olvasáskor, munka közben elfárad a szem és nem tud a távolságokhoz alkalmazkodni. Sőt fejfájás is kínozhat, ha a szemed nem működik megfelelően.

Forrás: Thinkstock

Ahhoz, hogy késleltesd az öregedését, meg kell találni a számodra megfelelő praktikákat. Lehet ez torna, vitaminpótlás vagy az is elég, ha az étkezésedbe beiktatsz olyan élelmiszereket, amelyek segítik, hogy szemed hosszan megőrizze az egészségét.

Torna és jóga
A szemtorna az egyik legegyszerűbb módjaannak, hogy megőrizd a szemgolyók épségét és megakadályozza elfáradását. Végezz minden nap reggel és este pár perces szemtornát. Először forgasd a szemeid jobbra 5x, majd balra 5x, utána nézz nagyon messze és egyre közelebb, míg kicsit be nem bandzsítasz. Lazításképp dörzsöld össze a tenyereid tedd a szemedre és ne engedj bele fényt, utána érezd, ahogy a szemeid átveszik a tenyered melegségét, majd lassan engedj be fényt az újaid között és lazíts pár percig.
A szemtornáról bővebben a Life.hu cikkében olvashatsz itt!

Vannak jógagyakorlatok is, amelyek szintén sokat segítenek abban, hogy minél később romoljon a látásod. Az előbb leírt szemtornát, gyertyaállásban is végezheted. Ilyenkor a fejedbe áramló vérnek köszönhetően, még hatásosabb a torna. (Kizárólag akkor végezd így a szemtornát, ha rendben van a vérnyomásod).

Forrás: Thinkstock


A Buddhista mesterek szerint, hatásos módszer lehet a szemed világának megőrzésére, ha naplementekor, amikor már egészen lent jár a napkorong és éppen eltűnik a horizonton, belenézel a napba pár másodpercig. Szerintük ezzel a fényenergiát beengeded a szemedbe, és ez segít megőrizni szemedben a fény áramlását. Ez a próbálkozás azonban tényleg a már lenyugvó Nap nagyon gyenge fényénél történjen meg!

Vitaminok és táplálkozás
A szemnek nagyon jót tesz a C-vitamin, mellette másik fontos kiegészítő a szem vitaminja, az A és az E vitaminok, valamint a cink és a lutein. Az omega-3 zsírsav, ami a hal húsában található, szintén erősíti és megőrzi a szem egészségét. Szemet védő ételek pedig a sárgarépa, a szőlő, sütőtök, sárgabarack, lila káposzta, zeller, fokhagyma, körte, banán valamint minden fekete héjú gyümölcs, például az áfonya, a fekete szeder és a nagyon érett cseresznye is.

Így védd a szemed
Nyáron a napfény erős hatásától óvd a szemed megfelelő minőségű napszemüveggel. A jó minőségű napszemüvegek "UV 400" vannak ellátva, ezek 400 nm alatt minden sugárzást kiszűrnek.

Forrás: Thinkstock

Mindig távolítsd el megfelelően a szemfestéket a szemedről, hogy minél kevesebb káros anyag jusson bele. Arra figyelj, hogy olyan összetételű szemlemosót használj, ami nem tartalmaz alkoholt.

Kerüld a hunyorgást tavasszal, nyáron is, mert az sem tesz jót a szemednek, és ráadásul ráncok kialakulásához vezethet.

Ezért rebegtesd a szempilláid!
Abban az esetben, ha sokat nézel monitort, figyelj arra, hogy időnként pislogj, mert hajlamosak vagyunk mereven bámulni a képernyőt, ami szemszárasságot okozhat, ez pedig a látásod romlásához vezethet. Figyelj arra, hogy a sok munka közben is megfelelő mennyiségű vizet igyál, mert az is segít a szem nedvességének fenntartásában.

Kontaktlencse, szemcsepp, műtét - csodavárás a zöldhályog kezelésébenhttp://www.life.hu/drlife/20140903-a-zoldhalyog-a-masodik-vezeto-ok-a-vaksag-kialakulasaban.htmlA zöldhályog, vagy más néven glaukóma a második helyen áll a vakságot okozó betegségek listáján. Megjelenése lehet rohamszerű, fájdalmakkal járó, de lehet alattomos, észrevétlen is. Mindkét esetben visszafordíthatatlan látáskárosodást okoz. A Life.hu szakértője, dr. Ozsváth Mária szemész szakfőorvos, akupunktúrás főorvos segítségével járta körbe a glaukóma kialakulásának, kezelésének kérdését.Dr. Life--Sasszemű sztárok, akik lerakták a szemüvegethttp://www.life.hu/drlife/20140610-a-szembetegsegek-a-sztarokat-se-keruli-el.htmlA látás megromlása nem csak az átlagembereket sújtja, számos olyan sztár van, aki sokáig alig látott a szemüvege vagy a kontaktlencséje nélkül.Dr. LifeAFPSzáraz szemmel a számítógép előtthttp://www.life.hu/drlife/20131229-fontos-hogy-ne-feledkezzunk-meg-a-pislogasrol-a-szamitogepes-munka-alatt-mert-komoly.htmlA számítógépes munka közben az ember hajlamos elfeledkezni a pislogásról. Ez nem csupán a száraz szem szindrómával küzdők számára jelenthet problémát.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.