Púpok és kinövések: deformitást okozó betegségek a filmvásznon

rendellenesség betegség torzulás deformitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A testi eltorzulást okozó rendellenességek a mai napig borzongatja, ugyanakkor kíváncsivá teszi az embereket, és mint régen, úgy most is hajlandóak félretenni undorukat, hogy szemügyre vehessék azokat, akikkel „csúf játékot űzött a természet." A deformitással küzdők élete nem egy filmest is megihletett, ezeket az alkotásokat gyűjtöttük most egybe.

Az elefántember (1980)

Két évszázaddal ezelőtt még hatalmas szenzációként tartották számon a különféle testi rendellenességgel született embereket, akik később sokszor ebből csináltak maguknak „karriert:" cirkuszi társaságokhoz szegődtek, ahol pénzért mutogatták deformitásukat.

Forrás: AFP

Pontosan így történt az 1862-ben született brit Joseph Merrick-kel is, akinek életét és szenvedéseit Az elefántember című film mutatta be a világhírű David Lynch rendezésében.

Merricknek a feljegyzések szerint két rendellenessége is volt:

egyszerre szenvedett a neurofibromatózis nevű genetikai betegségtől, amelynek következtében csomókkal és tumorokkal volt tele a bőre, illetve Proteusz-szindrómát is diagnosztizáltak nála, ami a csont- és a kötőszövetek rendellenes kinövéseit okozhatja.

Arc nélkül él, de így is boldog

A 21 éves Khadija Khatoon arcát teljes egészében eltakarják azok a duzzanatok, amelyeket születési rendellenessége, a neurofibromatózis okoz. Az indiai származású fiatal lány azonban saját bevallása szerint még az elefántember-szindrómának is nevezett betegsége ellenére is boldog – az ő történetétide kattintva olvashatod el.

Maszk (1985)

A megindító filmet az 1961-es születésű Rocky Dennis ritka betegsége ihlette, akinél 2 éves korában craniodiaphyseal dysplasiát állapítottak meg az orvosok.

Forrás: AFP

A rendkívül ritka kórkép tulajdonképpen egy csontképződési rendellenességet jelent, amely eltorzul a csontrendszer és a koponya.

Az emiatt keletkezett lerakódások károsítják az idegeket, aminek következtében nem ritka, hogy a betegnek gond lesz a látásával, a hallásával, avagy mentálisan is sérültté válik. A filmbeli Rocky Dennis édesanyját Cher alakította, aki játékáért megkapta a '85-ös cannes-i filmfesztivál legjobb színésznőjének járó díját.

A Notre Dame-i toronyőr (1996)

Valószínűleg egyetlen Disney-rajongónak sem kell bemutatni az eredetileg Victor Hugo világhírű regénye alapján készült, 1996-ban bemutatott mesefilmet, majd az egy évvel később megjelent mozifilm változatát. A történet egyik főszereplője a torzként született Quasimodo, akinek deformitásáért nem tudni egészen pontosan, hogy milyen betegség is felel.

Forrás: AFP

Néhány lelkes rajongó azonban korábban saját maga próbálta kideríteni, mi is okozhatja Quasimodo púpját és a szeme fölötti szemölcsszerű kinövését. A National Center of Biotechnology Information oldala szerint

a szereplő torzságát az elefántemberhez hasonlóan az úgynevezett neurofibromatózis genetikai rendellenesség okozhatta.

Paraziták és mutáns magzatok

Minden anya rémálma, hogy gyermeke valamilyen születési rendellenességgel jön a világra. A Life.hu korábban itt gyűjtötte össze a legszörnyűbb születési rendellenességet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.