Léteznek túlmisztifikált nőgyógyászati tünetek, most azonban összegyűjtöttünk néhány olyan, valóban aggasztó problémát, amelyek biztosan valamilyen komolyabb betegségre utalnak.
 

1. Kismedencei fájdalom

A peteérés folyamata maga is fájdalmat okozhat. A nők egy része például a ciklusuk közepén, az alhasuk egyik oldalán éles vagy görcsös fájdalmat érez. Ezért ha hónapról hónapra ugyanazokon a napokon érzel ilyen fájdalmat, valószínűleg csak ciklus közepi érzékenységről van szó. Ha a fájdalom a ciklus végén sem enyhül, vagy folyás is társul hozzá, esetleg lázas is vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz. Az ilyen panaszok utalhatnak ugyanis jóindulatú méhmiómára, vagy kismedencei gyulladásra, sőt akár petefészekcisztád is lehet. Hüvelyi vérzés és hasi fájdalom együtt pedig méhen kívüli terhességre is utalhat.

thinkstockphotos.com

2. Rendszertelen vérzés

Bár a fogamzásgátló tabletták is okozhatnak úgynevezett pecsételő vérzést, ilyen esetben is jobb, ha erről az orvosoddal konzultálsz, aki valószínűleg más gyógyszert ír majd föl neked. A rendszertelen vérzés, ha huzamosabb ideig fennmarad, nagyon sok dologra utalhat: permenopauzára, méhmiómára vagy polipra és pajzsmirigyproblémákra is.

3. Vérzés a szexuális együttlétek után

Szoptatós anyáknál vagy posztmenopauzában lévő nőknél előfordulhat, hogy a hüvelyszárazság hatására erőteljesebb súrlódást vált ki a közösülés, ami okozhat vérzést. Ha azonban minden szexuális együttlét alkalmával vérzést tapasztalsz, valószínűleg a méhnyak valamilyen fertőzése, gyulladása áll a háttérben. De akár a méhnyakrák egyik tünete is lehet, amiről azonban fontos tudni, hogy ha időben felfedezik, gyógyítható!

4. Kóros hüvelyi folyás

Hogy mi számít kórosnak, és mi nem, a legtöbb nő pontosan tudja. Bármi, ami eltér a megszokottól, intő jel lehet, pl. viszkető irritáció, vízszerű váladék, szokatlan szín, szag vagy a vér megjelenése. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni.

5. Viszketés

Bár a viszkető tünetek megjelenésekor minden nő a gombás fertőzésekre gondol, gyakran azonban csak a túlzott tisztálkodás vagy egyéb kozmetikai termék irritációja okozza a kellemetlen tüneteket. Ha azonban folyás vagy egyéb elváltozás is társul a viszketéshez, a legjobb, ha orvoshoz fordulsz!

6. Hüvelyszárazság

Elsősorban szoptatós anyáknál vagy a menopauza idején fordul elő. Ilyenkor ugyanis kevesebb ösztrogén termelődik a szervezetben, ami hüvelyi szárazsághoz vezethet. Ezekben az esetekben azonban nemcsak a kellemetlen tünetekkel kell számolniuk a nőknek, hanem fontos tudniuk, hogy fokozottabban ki vannak téve a fertőzéseknek is. Orvossal konzultálva azonban van megoldás, léteznek ösztrogénes krémek vagy tabletták, melyek hatékonyan segíthetnek.

7. Sebek és csomók

Néha csak a faggyúmirigyek okoznak kisebb dudorokat, vagy a terhesség vált ki visszeres kitüremkedéseket, azonban ha szemölcsszerű, gyógyulni nem akaró sebet, vagy egyéb szokatlan elváltozást észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz. Sokan meglepődnek, de bőrrák a nemi szerveken is kialakulhat, nem számít, hogy sosem érte nap. Sőt, a hüvely nyílásában is megbújhatnak a kékesfekete vagy barna foltok, amik bizony melanómára is utalhatnak.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiW-en  és a Facebookon  is!


Egy lebénult nő pusztán a gondolataival vezényelt egy zenekarnakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110408-egy-lebenult-no-pusztan-a-gondolataival-vezenyelt-egy-zenekarnak.html Öngyilkos lett a gyönyörű Bond-lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/20110413-ongyilkos-lett-a-gyonyoru-bondlany.html Veszélyes vitaminok - milyen tüneteket okoz a túladagolás?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110412-veszelyes-vitaminok-milyen-tuneteket-okoz-a-tuladagolas.html Magyarország legmérgezőbb városaihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110412-legszennyezettseg-magyarorszag-legmergezobb-varosai.html Pokoli munka: 180 japán dolgozik az életveszélyes fukusimai atomerőműbenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110411-pokoli-munka-180-japan-dolgozik-az-eletveszelyes-fukushimai-atomeromuben.html Az evolúció az oka, hogy a férfiak szeretik a vagina illatát (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110408-a-ferfiak-evoluciosan-szeretik-a-vagina-illatat.html