A szex a legtöbb ember első számú szívügye - az a tevékenység, amely izgalmat, szívfájdalmat, sőt egyenesen zűrzavart okoz mindenütt. A kutatók azonban a közelmúltig nem tudták pontosan, mi zajlik az agyunkban szex közben. Most amerikai kutatóknak sikerült kimutatniuk, mi történik a nők fejében orgazmus közben.


A Rutgers Egyetem kutatói képalkotó vizsgálatokkal figyelték meg nők agyműködését orgazmus közben, és kimutatták, hogy különböző agyi területek aktiválódnak a különböző testrészek izgalmi állapotának kialakulásakor. Kiderült, hogy az agy mintegy 30 területe aktiválódik, köztük az érzelemért, az érintésért, az örömért, az elégedettségért és az emlékezetért felelős területek.


Thinkstock


A kutatók kimutatták, hogy két perccel az orgazmus előtt az agy jutalmazási központjai aktiválódnak. Ezek a területek általában étel és ital fogyasztásakor lépnek működésbe. A csúcspont elérése előtt közvetlenül az agy más területei aktiválódnak, például az érzőkéreg, amely az érintés üzeneteket fogadja a testrészektől. Az utolsóként aktiválódó agyi terület a hipotalamusz, a kontrolláló központ, amely a hőmérsékletet, az éhséget, a szomjúságot és a fáradtságot szabályozza.

Az is kiderült, hogy a nemi vágy olyan mértékben letompítja a nők idegrendszerét, hogy a nők nem érzik annyira a fájdalmat - csakis a gyönyört. A kutatók most azt tervezik, hogy azt is megvizsgálják, mi zajlik a férfiak agyában az orgazmus alatt.
Mi más történik még a nők agyában szex közben?

A következőkben szakértők segítségével sorra vesszük, hogyan változtathatja meg a szex az agyműködést.

Szex közben oxitocin szabadul fel, amely csökkenti a védekezést, és jobban bízunk tőle másokban. A kötődést is felerősíti, mivel az empátia szintjét is növeli. Ez magyarázza azt, hogy a nők, akik többet termelnek ebből a hormonból, ezért nagyobb valószínűséggel nyitják meg védelmi vonalaikat, és szeretnek bele a férfiba szex után.

A férfiak ezzel szemben a kötődést elősegítő hormon szintjének emelkedése helyett csupán a gyönyör szintjének emelkedését tapasztalják. Ezért alakul ki egyes férfiakban szexfüggőség.

A szex egyéb értékes hatásai közé tartozik még a demencia távol tartása is, mert a rendszeres szex új agysejtek létrehozását segíti elő. A kutatások azt mutatják, hogy minél rendszeresebben él valaki szexuális életet, annál több sejtet termelhet.

A csókolózástól jobb lesz a szex

Az ajkak tele vannak idegvégződésekkel, százszor többel, mint az ujjbegyeink. A csókolózás éppen ezért többszörös mechanizmust indít be az agyban, ami csökkenti a stresszt és javítja a kedélyállapotunkat.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!ThinkstockAz orgazmus pedig (nem maga a szex) gátolja a fájdalomjeleket. A kutatások szerint az orgazmus blokkolja a fájdalomátvivő anyagok felszabadulását a gerincvelőből, így azok nem juthatnak el az agyi neuronokhoz, amelyek a fájdalomra választ adnak.

A másik érdekesség az, hogy míg a férfiak esetében az agy a fizikai stimulációra összpontosít, addig a nők esetében az elme kulcsfontosságú szerepet játszik az orgazmus elérésében. A lényeg az, hogy a női szexuális izgalom leglényegesebb tényezője a mély nyugalom és a szorongás kiiktatása.

Végül pedig a szakértők szerint ha valaki nehezen alszik el, sokkal jobb, ha szeretkezik, mint ha altatót vesz be. Az esti szeretkezéssel maximálisan ki lehet használni a stresszoldó hatást. A férfiaknak egy erőteljes orgazmus olyan, mint 2-3 mg diazepam hatása. Ezért alszanak el szex után - tehát erre is van biológiai magyarázat.Betegsége miatt volt csodaszép Audrey Hepburn?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110831-betegsege-miatt-volt-csodaszep-audrey-hepburn.html Megható szerelmi történet: három hét alatt az ujjai köré csavarta szerelmét a torz arcú nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110830-megtalalta-szerelmet-a-torz-arcu-no.html "Tiéd a testem, ha megvédesz" - Szexuális élet a női börtönökben (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110822-tied-a-testem-ha-megvedesz-szexualis-elet-a-noi.html Nemi szerv nélkül született babákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110818-nemi-szerv-nelkul-szuletett-babak.html Életveszélyes eszközzel fiatalítja magát Angelina Joliehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110818-eleteszelyes-eszkozzel-fiatalitja-magat-angelina-jolie.html 83 évesen, titokban mellplasztikáztatott a dédnagymamahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110816-83-evesen-titokban-mellplasztikaztatott-a-dednagymama.html 7 meglepő mód, hogy elkerüld a ráncokathttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110816-9-meglepo-mod-hogy-elkeruld-a-rancokat.html Új arcot kapott a nő, akinek csimpánz marcangolta szét az arcát - Sokkoló fotóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110812-uj-arcot-kapott-a-no-akinek-csimpanz-marcangolta-szet-az.html